«Πώς θα ήταν άραγε να πετάς στην πλάτη ενός δράκου;». Με αφετηρία το ερώτημα αυτό, ο Λάρι Κάτλερ (Larry Cutler), συνιδρυτής της εταιρείας VR animation «Βaobab Studios», που έχει -μέχρι στιγμής- κερδίσει εννέα βραβεία «Emmy», περιέγραψε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ένα μέλλον -σχεδόν …παρόν- κατά το οποίο ο κινηματογράφος και η ψυχαγωγία θα έχουν ενσωματώσει νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες χάρη στην τεχνολογία και την επιστήμη, με τον/την θεατή να γίνεται και ο ίδιος ήρωας της ταινίας που παρακολουθεί ή του ψηφιακού παιχνιδιού που παίζει και να αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους χαρακτήρες -χάρη και σε δυνατότητες όπως η Εικονική ή Επαυξημένη Πραγματικότητα.
Μιλώντας στο 9ο Τechnology Forum, που συνδιοργανώνουν 25 φορείς, μεταξύ των οποίων το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Λάρι Κάτλερ επισήμανε ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό αυτού που θεωρούμε διασκέδαση και ψυχαγωγία και επιτρέπουν την «εμβύθιση» του/της θεατή απευθείας μέσα την ιστορία που παρακολουθεί.
«Έχουμε το story-telling στο DNA μας»
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τεχνολογία και η επιστήμη απλώς λειτουργούν υποστηρικτικά στην ίδια την ιστορία (story-telling), που διηγείται μια ταινία, και στους χαρακτήρες που την υποστηρίζουν. Κι αυτό διότι η αφήγηση πάνω στις περιπέτειες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ήρωας/ηρωίδα παραμένει εδώ και χιλιάδες χρόνια η «βασίλισσα» κάθε διήγησης, έχοντας μάλιστα επίδραση στη χημεία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Μια καλή ιστορία, όπως επισήμανε ο Λάρι Κάτλερ, μπορεί να οδηγήσει στην έκλυση στον ανθρώπινο εγκέφαλο ορμονών όπως η κορτιζόλη (την ώρα που ο ήρωας/ηρωίδα αντιμετωπίζει δυσκολίες και στρεσογόνες καταστάσεις) ή η οξυτοκίνη (την ώρα που επέρχεται η κάθαρση ή το ευτυχές τέλος). «Έχουμε το storytelling στο DNA μας» είπε χαρακτηριστικά.
Όταν ο Λάρι Κάτλερ μιλάει για την τεχνολογία στον κινηματογράφο, γνωρίζει πολύ καλά τι λέει. Έχει εργαστεί ως τεχνικός διευθυντής στις ταινίες «Toy Story 2», «Monster’s Inc» και «A Bugs Life» της «Pixar Animation Studios», οι οποίες απέδωσαν συνολικά έσοδα περίπου 1,5 δισ. δολ. στο box office, ενώ έχει δουλέψει επί 10 χρόνια για έναν ακόμα κολοσσό του Χόλιγουντ, την «Dreamworks Animation», ως επικεφαλής τεχνολογίας χαρακτήρων παγκοσμίως (Global Head of Character Technology). Στη συνέχεια, χτίζοντας ακριβώς πάνω στο πώς μπορεί να μπει ο θεατής μέσα στην ιστορία, ίδρυσε τη «Baobab Studios», από κοινού με τον σκηνοθέτη της εξαιρετικά δημοφιλούς ταινίας «Madagaskar», Έρικ Νταρνέλ (Eric Darnell) και τη Μορίν Φαν (Maureen Fan), πρώην αντιπρόεδρο στη Zynga και υπεύθυνη για τη «FarmVille».
Ο Λάρι Κάτλερ, που είναι και μέλος της Υποεπιτροπής Τεχνολογίας Ψηφιακής Απεικόνισης των Βραβείων Τεχνικών Επιτευγμάτων των Όσκαρ, μίλησε πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή το Technology Forum (https://www.youtube.com/watch?v=k9I8cryJJik)
Τις εργασίες του φόρουμ άνοιξε ο πρέσβης της διοργάνωσης, Απόστολος Τόλης Λέριος, πρώτος Έλληνας ολυμπιονίκης πληροφορικής, serial entrepreneur και μέντορας, και επιδραστική προσωπικότητα της Silicon Valley. Aναφερόμενος στην προοπτική που έχουν διοργανώσεις όπως το Technology Forum για πόλεις με τον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι δεν είναι το μέγεθος που μετράει, αλλά πώς το χρησιμοποιείς. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση του Οστιν, αμερικανικής πόλης με πληθυσμό μικρότερο του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, όπου η διοργάνωση SXSW φέρνει κάθε χρόνο στην πόλη 350 εκατ. δολάρια και 300.000 επισκέπτες.
Οι χαιρετισμοί
Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητής Αθανάσιος Κυριαζής, επισήμανε ότι κεντρικό στόχο για την κυβέρνηση αποτελεί η συνεχής αύξηση της παραγωγικότητας και των συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών, ώστε να εγκαθιδρυθεί νέο παραγωγικό μοντέλο, ικανό να παράγει νέα καινοτόμα προϊόντα και να ανταποκρίνεται στον διεθνή ανταγωνισμό, ώστε η χώρα να αναπτυχθεί περιφερειακά.
Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, η γενική γραμματεία εφήρμοσε στρατηγική για την περίοδο 2014-2020, με δημόσια δαπάνη ύψους 1 δισ. ευρώ, η επιτυχία της οποίας γίνεται εμφανής μέσα από μια σειρά μετρήσιμων αποτελεσμάτων και στατιστικών: ο δείκτης ακαθάριστης εγχώριας δαπάνης για Έρευνα και Ανάπτυξη έφτασε το 2020 στο 1,51% του ΑΕΠ, ποσοστό που επιτυγχάνεται για πρώτη φορά παρότι παραμένει χαμηλό σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ αισθητή αύξηση σημειώθηκε και στη σχετική δαπάνη του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Άγγελος Χαριστέας, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Infoteam, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, αλλά και ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Accenture, Αλέξανδρος Μηνάς, ο οποίος υπενθύμισε -μεταξύ άλλων- ότι το νέο Κέντρο Τεχνολογίας της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, που ήδη απασχολεί πάνω από 200 άτομα, στοχεύει στην απασχόληση συνολικά 500 ταλέντων στα επόμενα δύο-τρία χρόνια.
Τη ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης “9th Technology Forum” μπορείτε να τη παρακολουθήσετε από:
(1) Τη σελίδα των ζωντανών μεταδόσεων (live streaming) των υπηρεσιών Live Services στο site του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων
https://www.amna.gr/video-services/544357/Live%20Streaming
(2) Από τη σελίδα του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο YouTube στην παρακάτω διεύθυνση: https://youtu.be/DoePsJRR_LM