Η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ενέκρινε σήμερα τους νόμους για την προσάρτηση τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, μετά τα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν βιαστικά και τα οποία η Ουκρανία και η Δύση κατήγγειλαν ως καταναγκαστικά και παράνομα.
Κανείς βουλευτής στην Κρατική Δούμα δεν ψήφισε κατά των ψηφισμάτων, που αποσκοπούν να ενσωματώσουν επίσημα τις περιοχές της Ουκρανίας, Χερσώνα, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια στη Ρωσία.
“Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Υπάρχουν 89 οντότητες στη Ρωσική Ομοσπονδία”, έγραψε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βιτσισλάβ Βολόντιν σε ανάρτησή του στο Telegram, μαζί με έναν χάρτη της Ρωσίας που περιελάμβανε τις τέσσερις περιοχές καθώς και την Κριμαία, την οποία η Ρωσία υφάρπαξε από την Ουκρανία χωρίς η προσάρτηση αυτή να λάβει ποτέ διεθνή αναγνώριση το 2014.
Σε δηλώσεις του λίγο μετά την ψηφοφορία, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνεχάρη εκπροσώπους από τις τέσσερις περιοχές και είπε πως είναι βέβαιος πως και η άνω βουλή θα εγκρίνει τα μέτρα.
Τα ψηφίσματα δεν αναμενόταν να συναντήσουν οποιαδήποτε εναντίωση είτε από τη Δούμα είτε από την άνω βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που ενεργεί συνήθως ως αυτό που βάζει τις σφραγίδες στην πολιτική του Κρεμλίνου.
Η Ρωσία ξεκίνησε μια επίσημη διαδικασία προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών την περασμένη εβδομάδα, αλλά καμία δεν είναι πλήρως υπό τον έλεγχο των δυνάμεών της και η Ουκρανία καταγράφει προόδους σε αντεπιθέσεις στον νότο και ανατολικά.
Στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις κλήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ιταλία, Σεργκέι Ραζόφ.
Μετά την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Έτορε Φραντσέσκο Σέκουι, το υπουργέιο Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι, σε ανακοίνωσή του, μεταξύ των άλλων υπογράμμισε ότι ο πρέσβης Σέκουι εξέφρασε την απερίφραστη, σκληρή καταδίκη της Ιταλίας των δημοψηφισμάτων -φάρσα που η Μόσχα οργάνωσε σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας υπό στρατιωτική κατοχή. Παράλληλα, όπως τονίζεται, «ζήτησε από τις ρωσικές αρχές να αναστείλουν την ισχύ της παράνομης αυτής πράξης, την οποία η Ιταλία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει και να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την ουκρανική επικράτεια».
«Η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων και η παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ναρκοθετούν με σοβαρό τρόπο την διεθνή ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου εξωτερικών. Ο πρέσβης Σέκουι, τέλος, είπε στον συνομιλητή του ότι η ΕΕ θα αυξήσει την πίεση επί της Ρωσίας, με στόχο να τερματίσει την επίθεση αυτή σε βάρος της Ουκρανίας.