Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφορεί στα Social Media ένα Meme που «προβλέπει» το μέλλον γι αυτόν το χειμώνα. Ένα μέλλον που θυμίζει τους πρώτους, αξέχαστους μήνες της πανδημίας του 2020 όταν η «γριπούλα» έγινε «κίνδυνος-θάνατος», η «άχρηστη μάσκα» έγινε υποχρεωτική και το «μην ανησυχείτε» οδήγησε σε ολοκληρωτική καραντίνα και κυκλοφορία μόνο μετά από αποστολή SMS στο 13033. Και λίγους μήνες μετά να ανοίξουν τα πάλι τα πάντα (για να ξανακλείσουν και να ανοίξουν και πάλι) και μέσα σε δύο χρόνια να φτάσουμε τους 33.000 νεκρούς!
Το Meme θυμίζει εκείνες τις μαύρες μέρες και νύχτες αλλά και την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση όπως ακριβώς έκανε με την πανδημία. Έτσι λοιπόν, ο «Βασίλης Παπαδόπουλος» στέλνει SMS ενημερώνοντας την Πολιτική Προστασία ότι πρόκειται να κάνει χρήση… θερμοσίφωνα αναμένοντας τη σχετική έγκριση:
Ο άγνωστος δημιουργός δεν κάνει τίποτα άλλο από το να «μεταφράζει» τις σχετικές οδηγίες εξοικονόμησης ενέργειας από τα νοικοκυριά τα οποία θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που δεν μπορεί να εκπληρώσει η κυβέρνηση καθώς για μία ακόμη φορά δεν διαθέτει κανένα σοβαρό σχέδιο πέραν των μηνυμάτων αισιοδοξίας που εκπέμπει για να ξορκίσει με αυτά το κακό που έρχεται καλπάζοντας. Τώρα, όπως και τον Μάρτιο του 2020. Τώρα, όπως και το 2008 που η “Ελλάδα δεν κινδύνευε από την κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς”! Και είδαμε τι έγινε και το ’20 και το ΄08. Κι ακόμη δεν μπορούμε, 12 χρόνια μετά, να συνέλθουμε!
Ομως κι αν ακόμη δεν υπήρχε αυτό το σατιρικό Meme, η απίστευτη υπόθεση περί της περικοπής τους ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που διέρρευσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης, για να διαψευστεί από το Μαξίμου λίγο πριν το μεσημέρι, να μην συζητηθεί καν στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και να αποκλειστεί μετά βδελυγμίας το βράδυ, θυμίζουν την εποχή Τσιόδρα-Χαρδαλιά-Κικίλια που άλλα έλεγαν την μία ημέρα και άλλα την επόμενη…
Κι αυτή η νέα επίδειξη αυτοσχεδιασμών προκαλεί και πάλι τρόμο! Διότι δεν είναι μόνο οι ιοί που σκοτώνουν, είναι και το κρύο και η έλλειψη ρεύματος και η έλλειψη τροφής. Πριν όμως από αυτά -και μακάρι να φτάσουμε εκεί!- αυτοί οι αυτοσχεδιασμοί προκαλούν αναταραχή μεταξύ τόσο των επιχειρηματιών όσο και των καταναλωτών με καταστροφικές συνέπειες για την ίδια την αγορά, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος). O Αντώνης Μακρής τόνισε επίσης ότι η περικοπή του ωραρίου αφ’ ενός θα έφερνε μείωση του τζίρου ενώ από την άλλη, η ενεργειακή εξοικονόμηση δεν θα ξεπερνούσε το 5 με 7%.
Κι αναρωτιέται κανείς πως και μετά από ποια σχετική μελέτη άφησαν οι αρμόδιοι να εννοηθεί ότι συζητούν ένα τέτοιο επιζήμιο μέτρο όταν την ίδια στιγμή δεν εξετάζουν καν το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα του «καλαθιού της νοικοκυράς».
Ισως, αντί να ακολουθούν το δρόμο του «βλέποντας και κάνοντας» να πρέπει να αναζητήσουν τα «φώτα» από εκείνους που ερευνούν και επιχειρούν να σχεδιάσουν. Οπως, για παράδειγμα την έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης η οποία δημοσιεύτηκε στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση Journal of Epidemiology and Community Health της Ιατρικής Ένωσης Βρετανίας και η οποία λέει πως μέσα σε μόλις μια οκταετία, την περίοδο μεταξύ 2012-2019 (ήτοι πριν προκύψει η πανδημία της COVID-19), οι ερευνητές κατέγραψαν σηµαντική υπέρβαση του αναµενόµενου αριθµού θανάτων κατά 334.327 σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία λόγω της λιτότητας και της φτώχειας.
Συνδέουν την αύξηση των πρόωρων θανάτων στη μείωση του εισοδήματος, στις κακές συνθήκες διαβίωσης και διατροφής, στην ακατάλληλη στέγαση και στην κοινωνική απομόνωση.
«Είναι πιθανό να έχουν προκληθεί πολλοί περισσότεροι θάνατοι από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, παρά από την COVID-19», τονίζει η Ρουθ Ντάντας, καθηγήτρια Κοινωνικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και εκ των συντακτών της μελέτης.
Στα συμπεράσματά της μάλιστα αναφέρεται ότι αποτελεί «σαφή και επείγουσα ανάγκη» η σημερινή κυβέρνηση να αντιστρέψει τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών και να εφαρμόσει νέες στρατηγικές για την προστασία των οικονομικά ευάλωτων ομάδων.
«Καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συζητά την τρέχουσα και μελλοντική οικονομική κατεύθυνση, πρέπει να κατανοήσει και να διδαχθεί από τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν στην υγεία του πληθυσμού οι περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και σε ζωτικές υπηρεσίες», επισημαίνει ο Τζέρι ΜακΚάρτνεϊ, καθηγητής Οικονομίας της Ευημερίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
Βεβαίως, τα παραπάνω ισχύουν εάν όντως ενδιαφέρεσαι για την ευημερία των πολιτών και όχι μόνο εκείνη κάποιων λίγων που γίνονται πλουσιότεροι από κάθε νέα κρίση ξεσπά. Πράγμα που δεν φαίνεται ισχύει ούτε για την Λιζ Τρας η οποία έσπευσε να μειώσει (για να κάνει αμέσως πίσω) το φόρο των πλουσίων ούτε βέβαια για την ελληνική κυβέρνηση.
Εάν όμως συνεχιστεί αυτή η ανέμελη και ανάλαφρη έλλειψη σχεδιασμού των κυβερνώντων, η αφύπνισή τους θα είναι ξαφνική και επώδυνη. Και το χειρότερο: ιδιαίτερα καθυστερημένη.
Γι αυτό και είναι τώρα η στιγμή που η ίδια η κοινωνία θα πρέπει να χτυπήσει το «καμπανάκι». Οχι μόνο με Memes σαν το «SMS» του «Βασίλη Παπαδόπουλου» για τον… θερμοσίφωνα αλλά και με κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, όπως οι σημερινές σε Φλώρινα και Κοζάνη για τη θέρμανση.
Διότι για το κρύο και την πείνα δεν υπάρχει εμβόλιο και ούτε προβλέπεται να υπάρξει για τους επόμενους πολλούς αιώνες, αν έχουμε, ως τότε, επιβιώσει ως πλανήτης…