Επιστροφή στα ματωμένα πλεονάσματα σχεδιάζει η κυβέρνηση την ώρα που η κοινωνία σαρώνεται από το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσίασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο διατηρεί αλλά θα εντείνει τις ταξικές ανισότητες.
Κρίτων Αρσένης
Τα “αυξημένα έσοδα” που προβλέπει το “επιτελείο των αρίστων” είναι από τη φοροαφαίμαξη των πολιτών. Είναι οι έμμεσοι φόροι -οι πιο ταξικοί όλων: ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης. Από αυτούς τους φόρους θέλει το 2023 να εισπράξει η κυβέρνηση σχεδόν 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο πως οι τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης θα μείνουν στα ίδια επίπεδα και πιθανά θα ανέβουν κι άλλο. Το κύμα ακρίβειας που φέρνει σε απόγνωση όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας θα συνεχιστεί και πιθανά θα χειροτερέψει με τη διατήρηση αυτών των ταξικών φόρων. Το ίδιο θα συμβεί με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς στο σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπεται το ύψος των εσόδων να παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Ο φόρος εισοδήματος των φυσικών προσώπων θα ξεπεράσει τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ -ξέρουμε τι σημαίνει αυτό -σημαίνει ότι τα φυσικά πρόσωπα συνεχίζουν να πληρώνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του φόρου σε σχέση με τα νομικά πρόσωπα.
Εκτός από την “αύξηση εσόδων” που θα έρθει από τις τσέπες των πολιτών, η κυβέρνηση προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Η “επιστροφή στα πλεονάσματα” όπως ζητά η “τρόικα” σημαίνει σκληρή λιτότητα. Σημαίνει πως καταργούνται όποια τυχόν μέτρα στήριξης για την πανδημία και την ενεργειακή κρίση είχαν τεθεί σε ισχύ. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει την πρόβλεψή της για αύξηση ΑΕΠ στο ανεδαφικό σενάριο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού κοντά στο 3%. Κανείς βέβαια δε μπορεί να πιστέψει τις προβλέψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που στο περσινό τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2022 προέβλεπε ετήσιο πληθωρισμό 0,8%, ενώ τελικά ο πληθωρισμός του ΄22 η ίδια εκτιμά ότι θα είναι κοντά στο 9%. Πρόκειται για πλήρη και κραυγαλέα αποτυχία εκτίμησης.
Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της αναξιοπιστίας και της προχειρότητας του προσχέδιου του προϋπολογισμού είναι η πρόβλεψη για αλματώδη αύξηση των επενδύσεων στο 16% το 2023 από 10% το 2022. Θυμίζουμε ότι στο περσινό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2022 η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει αύξηση επενδύσεων 21,9%, και τελικά αυτή ήταν 10%. Επαίρεται η κυβέρνηση για αύξηση των επενδύσεων αλλά ταυτόχρονα προβλέπει στασιμότητα του ρυθμού απασχόλησης και διατήρηση του ποσοστού ανεργίας στα ίδια υψηλά επίπεδα. Έτσι κι αλλιώς όμως, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλάει για “αύξηση επενδύσεων” -προφανώς και με τα χρήματα που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης- μιλάει στην πραγματικότητα για επιδότηση των ολιγαρχών χορηγών της. Αυτά τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλει να τα δώσει στις μεγάλες επιχειρήσεις αποκλείοντας 800 χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους. Τις αποκλείει επειδή η διαδικασία περνάει από τις τράπεζες, στις οποίες έχει πρόσβαση μόλις το 5% αυτών των επιχειρήσεων.
“Ανάπτυξη” προβλέπει η κυβέρνηση -την ώρα που εκτιμά ότι ο ρυθμός ιδιωτικής κατανάλωσης θα σημειώσει αισθητή πτώση το 2023 στο 1,3% από 7,2%. Ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση αναμένεται και στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου, καθώς προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη πτώση εισαγωγών, στο 1,8% από 9% φέτος) με παράλληλη αύξηση των εισαγωγών κατά 3,1%.
Όλα αυτά ενώ η “μαύρη τρύπα” του δημόσιου χρέους συνεχίζει να διογκώνεται. Το χρέος της χώρας αναμένεται να ανέλθει στα 357 δισεκατομμύρια ευρώ μετά από μια δώδεκα χρόνια μνημονίων και φτωχοποίησης της κοινωνίας. Με τις πολιτικές που εφάρμοσαν η μία μετά την άλλη οι μνημονιακές κυβερνήσεις, εντός του 2023, οι ετήσιες καταβολές της χώρας για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους θα ξεπεράσουν, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ -την ώρα που το κόστος δανεισμού εκτοξεύεται.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάρτισε έναν προϋπολογισμό υπέρ των ολιγαρχών, που θα βυθίσει κι άλλο στη φτώχεια τους πολλούς. Η οργή για τα σχέδια επιστροφής στα ματωμένα πλεονάσματα, λέμε εμείς στο ΜέΡΑ25, πρέπει να γίνει δράση. Έρχεται ο χειμώνας και για όλο και μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας αυτό σημαίνει ότι θα έχουν να επιλέξουν αν θα πληρώσουν το ρεύμα ή θα αγοράσουν φαγητό. Υπάρχει και τρίτη επιλογή. Ανατροπή και ρήξη με την παρασιτική ολιγαρχία και τους πολιτικούς εκφραστές της.
Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΜέΡΑ25