Με μια ανάρτησή του στο twitter, ο Δημήτρης Παπαδημούλης πανηγυρίζει μια μεγάλη νίκη στο Ευρωκοινοβούλιο: Τα μέλη του καταψήφισαν την απαλλαγή της Frontex με 345 ψήφους έναντι 284 – Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την ψηφοφορία: «Είναι μια νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρνήθηκαν σήμερα, Τρίτη 18 Οκτωβρίου, να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του 2020 της Frontex λόγω σοβαρών καταγγελιών για παραπτώματα.
Οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο καταψήφισαν την απαλλαγή της Frontex με 345 ψήφους έναντι 284.
Τη μεγάλη αυτή νίκη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης:
«Μεγάλη νίκη!: Τώρα η ολομέλεια του ΕΚ αρνήθηκε να δώσει απαλλαγή στην αμαρτωλή FRONTEX. Γιατί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την καταπολέμηση της απάτης OLAF, έκανε «στραβά μάτια» σε παραβιάσεις του κράτους δικαίου. Το τελικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 467 υπέρ, 136 κατά, 15 αποχές».
Την απόφαση χαιρέτησαν και οι Πράσινοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
«Τα χρήματα της ΕΕ δεν πρέπει να χρηματοδοτούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ευρωβουλευτές μόλις αποφάσισαν να ΜΗΝ αποδεχτούν τον προϋπολογισμό του 2020 από @frontex λόγω της συνεχούς εμπλοκής της σε #pushbacks. Η Frontex είναι ο οργανισμός με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση στην ΕΕ».
Η ανακοίνωση του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς / The Left
H σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της απαλλαγής της Frontex για τον προϋπολογισμό του 2020 είναι μια νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το Κοινοβούλιο και όλα τα μέλη του που παίρνουν την ευθύνη τους στα σοβαρά δεν μπορούν να γίνουν συνεργοί στη χρήση των χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογουμένων για να χρηματοδοτούν βία και θάνατο.
Η Αριστερά (The Left) έχει ζητήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex να λογοδοτήσει για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα της μετανάστευσης επί χρόνια. Η ερευνητική δημοσιογραφία, οι επιζήσαντες της βίας, δικηγοροι και ακτιβιστές, έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο στην ανάδειξη της ενοχής της Frontex για θεμελιώδεις παραβιάσεις δικαιωμάτων.
Υπό το φως της διαρροής του πορίσματος της OLAF την προηγούμενη βδομάδα, το οποίο αποδεικνύει από την πλευρά της Συνοριοφυλακής την εμπλοκή της αλλά και την παροχή κάλυψης σε παράνομες επαναπροωθήσεις και κατηγορίες για κακούς χειρισμούς και παρανομίες, η σημερινή ψήφος ήταν επιβεβλημένη. Ο προϋπολογισμός της Frontex αυξανόταν διαρκώς από έξι εκατομμύρια ευρώ 2005 σε 754 εκατομμύρια ευρώ το 2022, κάνοντάς τη την πρώτη σε χρηματοδότηση υπηρεσία της ΕΕ.
Η Βουλευτής της Αριστεράς Malin Björk (Vänsterpartiet, Σουηδία) σχολίασε σχετικά με την ψηφοφορία:
«Είναι μια ιστορική στιγμή. Είναι η πρώτη φορά που η Frontex δεν πήρε απαλλαγή. Είναι μια νίκη για όλους εμάς που υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους νόμους της ΕΕ – και για όλους εκείνους που έχουν υπάρξει θύματα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Frontex. Με αυτή την ψηφοφορία, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Frontex και στα κράτη μέλη: οι παραβιάσεις από μέρους σας των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα σύνορα της ΕΕ δεν είναι OK, ούτε το να προσπαθείτε να τις καλύψετε. Ελπίζω αυτή η ψηφοφορία να αποτελέσει σημείο καμπής, μια στιγμή που θα αποτελέσει για τη Frontex την αρχή μιας πραγματικής συστημικής αλλαγής στον τρόπο που επιτελεί το έργο της στα σύνορα και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα εσωτερικά της προβλήματα».
Η διαδικασία απαλλαγής έχει καταστεί σημαντικό εργαλείο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο δαπανώνται τα δημόσια κονδύλια και εκτελούνται τα έργα της ΕΕ, με το Κοινοβούλιο να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να εγκρίνει την εκτέλεση του προϋπολογισμού των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Στο παρελθόν, το Κοινοβούλιο αρνήθηκε να χορηγήσει απαλλαγή σε διάφορους οργανισμούς και φορείς της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δύο φορές, το 1984 και το 1998, ενώ η τελευταία περίπτωση οδήγησε τελικά στην παραίτηση της Επιτροπής.
Για το 2016 και το 2017, το Κοινοβούλιο αρνήθηκε να χορηγήσει απαλλαγή για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου στη Μάλτα, προκαλώντας έτσι αλλαγές στη διοικητική και οργανωτική δομή της.