Αποδυναμωμένο σε λεκτικό επίπεδο για μια ουσιαστική λύση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει στην κατοχή της η EURACTIV. Διπλωματικές πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι λίγο πριν τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, η γερμανική στάση «έχει σκληρύνει» απομακρύνοντας το σενάριο για οριστική πανευρωπαϊκή λύση.
Η Αθήνα δηλώνει ικανοποιημένη με τις προτάσεις της Κομισιόν, αλλά εάν και ποιες θα περάσουν τελικά από τη Σύνοδο Κορυφής συνιστά μεγάλο ερωτηματικό.
«Θα δοθεί μάχη», ανέφερε διπλωματική πηγή.
Η πηγή ανέφερε ότι η γερμανική στάση έχει σκληρύνει πριν τη Σύνοδο, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιώσει εάν πρόκειται για διπλωματική τακτική ή όχι.
«Πάντως αυτό ξεθαρρεύει άλλες χώρες που διαφωνούν με τις προτάσεις της Κομισιόν, όπως η Ολλανδία, η Δανία και η Αυστρία», επεσήμανε η διπλωματική πηγή.
Η διατύπωση της κρίσιμης παραγράφου 17, που αναφέρεται στην ενεργειακή απάντηση της Ευρώπης, έχει περάσει μέχρι στιγμής από «σαράντα κύματα» με τους Ευρωπαίους να παίζουν με τις λέξεις.
Το αρχικό προσχέδιο που διέρρευσε ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα «προτείνει» στην Κομισιόν συγκεκριμένα μέτρα, εν συνεχεία άλλαξε σε «καλεί να εξετάσει» και το τελευταίο προσχέδιο καλεί την Κομισιόν «να προχωρήσει επειγόντως στις εργασίες για τα ακόλουθα μέτρα».
- Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η γερμανική στάση έχει σκληρύνει. Το Βερολίνο φαίνεται να συμφωνεί μόνο στην κοινή αγορά φυσικού αερίου – και εδώ με κάποιους αστερίσκους – καθώς και στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Στην πρόταση της Κομισιόν για προσωρινό «δυναμικό διάδρομο» για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο ΤΤF, το Βερολίνο μέχρι στιγμής φαίνεται να λέει ηχηρό όχι.
Η πρόταση για παρέμβαση στις τιμές του TTF θα μπορούσε να περάσει με ειδική πλειοψηφία, ωστόσο χωρίς τη συμμετοχή της Γερμανίας, δεν θα είχε κανένα νόημα, τονίζουν οι πηγές.
Επίσης, η Κομισιόν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν έχει «ξεκάθαρη εντολή» για να προχωρήσει στο εν λόγω μέτρο.
- Η Γερμανία, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνεί στο μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που κάποιο κράτος αντιμετωπίσει έλλειψη φυσικού αερίου, ωστόσο δεν θέλει η Κομισιόν να έχει κεντρικό ρόλο σε αυτό, αλλά αντίθετα ζητά η «αλληλεγγύη» να εφαρμοστεί σε διμερές επίπεδο μεταξύ των κρατών.
«Η Γερμανία ζητά ευρωπαϊκή επιβεβαίωση της αρχής της αλληλεγγύης αλλά δεν θέλει ρόλο της ΕΕ σε αυτό», τόνισε διπλωματική πηγή.
Με λίγα λόγια, εάν ξεμείνει από φυσικό αέριο, η Γερμανία θα διαπραγματεύεται διμερώς με τα υπόλοιπα κράτη μέλη προκειμένου να αγοράσει από αυτά επιπλέον φυσικό αέριο.
Κύκλοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι τη Γερμανία δεν την ενδιαφέρει το πλαφόν στο φυσικό αέριο διότι έχει χρήματα για να αγοράσει. Και εάν χρειαστεί, θα αγοράσει από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.