Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του αθλητισμού. Όπου αναμειγνύονται συνωμοσίες, γεωπολιτικές συμμαχίες, ανεξήγητες συμμαχίες, χαμηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις, μεγάλες δωροδοκίες και άλλοι κρυφοί υποστηρικτές. Και, στο τέλος, ενοχλητικές φήμες, ψευδοκαταδικάσεις… αλλά (σχεδόν) κανένα υλικό αποδεικτικό στοιχείο!
Μια αναδρομή στην εκπληκτική ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο ζάπλουτο κράτος του Κατάρ
“Αν είστε πιστός και θα συναντηθούμε ξανά στην Τελευταία Κρίση, θα πρέπει να ρωτήσετε τον καλό Κύριο! “Σε ηλικία 86 ετών, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές εμπειρίες από αναθέσεις ή κληρώσεις μεγάλων διοργανώσεων, ο Σεπ Μπλάτερ διατηρούσε ακόμα την αίσθηση της υπεροχής.
Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε, πριν λίγες μέρες, ο παντοδύναμος πρώην Πρόεδρος της FIFA (1998-2015) στους δημοσιογράφους του Complément d’Enquête (France TV), που ήρθαν να τον ρωτήσουν «με ποιό θαύμα» (sic) το Κατάρ είχε καταφέρει να αναλάβει αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.
Ο Μπλάτερ και, πριν από αυτόν, ο Μισέλ Πλατινί το παραδέχονται, το Κατάρ είχε «τον χειρότερο τεχνικό φάκελο από όλους τους υποψηφίους» (re-sic): μια ποδοσφαιρικά έρημη χώρα, υψηλότατες θερμοκρασίες, απαγορευτικές για ποδόσφαιρο, ελλιπέστατη υποδομή σε γήπεδα, περιορισμένο οδικό δίκτυο κ.λπ.
Κατά την προκαταρκτική εξέταση των φακέλων των 5 υποψηφίων χωρών για το 2022, οι αρμόδιοι της FIFA είχαν οι ίδιοι προκρίνει τον φάκελο του Κατάρ του «ως διοργάνωση με πολύ υψηλούς κινδύνους». Και ακόμη ισχύει…
Στις 2 Δεκεμβρίου 2010, στο Εκθεσιακό Κέντρο της Ζυρίχης, το οποίο φιλοξένησε το Συνέδριο των υποψηφίων για τα Παγκόσμια Κύπελλα 2018 και 2022 (που απονεμήθηκαν ταυτόχρονα), η έκπληξη ήταν απόλυτη: με ένα τεταμένο χαμόγελο και σχεδόν ζαλισμένο πρόσωπο, ο Σεπ Μπλάτερ ανακοίνωσε ότι το Κατάρ είχε κερδίσει την διοργάνωση. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ο εμίρης Hamad bin Khalifa al-Thani είναι εμφανώς χαρούμενος κάτω από το μουστάκι του. Ο Μπιλ Κλίντον, πρεσβευτής του αμερικανικού φακέλου, δεν μπορεί να κρύψει τον θυμό του: Στο ξενοδοχείο του, σπάει ακόμη και έναν καθρέφτη στο δωμάτιό του, όπως ειπώθηκε.
Η διαδικασία Ψηφοφορίας
Το Παγκόσμιο Κύπελλο απονέμεται από την Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA: 24 μέλη με δικαίωμα ψήφου από διάφορες συνομοσπονδίες… και εξαιρετικοί γνώστες της εσωτερικής συνεργασίας και των παραπομπών. Μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982, το Παγκόσμιο Κύπελλο απονεμόταν μετά από καταμέτρηση των ψήφων όλων των ομοσπονδιών-μελών της FIFA (209 σήμερα). Από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 και μετά, αυτό το προνόμιο επιφυλάχθηκε στα 24 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA: αυτή ήταν η αρχή του «entre-soi».
Μετά το σκάνδαλο που αναλύθηκε εδώ, και από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 (που απονεμήθηκε στην τριάδα ΗΠΑ/Καναδά/Μεξικό), η FIFA επέστρεψε στο αρχικό της σύστημα: κάθε μία από τις 209 Ομοσπονδίες έχει δικαίωμα ψήφου. Αυτό μειώνει την ικανότητα να διαφθείρουν τους ψηφοφόρους (από 24 σε 209) αλλά… κάνει και τον έλεγχό τους πολύ πιο περίπλοκο.
Για το 2022, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ ήταν υποψήφιες. Το Κατάρ βγήκε πρώτο σε κάθε έναν από τους πρώτους 4 γύρους ψηφοφορίας (με 10 ή 11 ψήφους κάθε φορά) πριν… κερδίσει ξαφνικά άλλες 4 στον τελικό γύρο… σε βάρος των ΗΠΑ: 14 ψήφοι έναντι 8. .. αντί για το υποτιθέμενο 10-12. Αυτές οι 4 ψήφοι, που αποκτήθηκαν αρχικά στον αμερικανικό φάκελο με βάση το lobbying και τις αναβολές ψήφων που είχαν υποσχεθεί εκ των προτέρων, άλλαξαν στρατόπεδο την τελευταία στιγμή…
Αλλά είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ποιος ψήφισε τι: στη FIFA, η ψηφοφορία είναι μυστική… Εκτός αν τη δημοσιοποιήσει ο ψηφοφόρος: Ο Μισέλ Πλατινί δεν έκρυψε ότι ψήφισε Κατάρ. Ο Μπλάτερ ισχυρίζεται ότι ψήφισε ΗΠΑ… αλλά, σύμφωνα με τις διαρροές, τελικά ψήφισε το κράτος του Κόλπου.
Το περίφημο γεύμα των Ηλισίων
23 Νοεμβρίου 2010… 9 ημέρες πριν την απόφαση της FIFA υπέρ του Κατάρ, ο Μισέλ Πλατινί (τότε Πρόεδρος της UEFA και ένας από τους 4 Ευρωπαίους ψηφοφόρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA) υποδέχεται στα Ηλίσια τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Ένα ραντεβού που αργότερα είπε στους ανακριτές ότι είχε ζητήσει να τους πει για την επιλογή του να ψηφίσει για το Κατάρ: οδηγούμενος από την επιθυμία του να παγκοσμιοποιήσει το ποδόσφαιρο, ο Πλατινί είπε ότι ήθελε το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο να πραγματοποιηθεί στον αραβικό κόσμο για πρώτη φορά στην Ιστορία.
Προς μεγάλη του έκπληξη, ο Πλατινί βρέθηκε το μεσημέρι με δύο ανώτερους αξιωματούχους του Κατάρ, τον διάδοχο του θρόνου Ταμίμ Χαμάντ αλ-Θάνι και τον πρωθυπουργό Χαμάντ Μπεν Τζασέμ. Μετά από αυτό το γεύμα, ο Πλατινί τηλεφωνεί στον Σεπ Μπλάτερ (Πρόεδρος της FIFA) για να του πει… ότι θα ψηφίσει Κατάρ.
Ωστόσο, τους προηγούμενους μήνες (και σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντος του Πλατινί), είχε χαρακτηρίσει την προσφορά του Κατάρ ως «τρελή» και εκμυστηρεύτηκε ότι η επιλογή του Κατάρ θα ήταν «ένα χαστούκι για τον κόσμο του ποδοσφαίρου»: Σεπτέμβριος 2010, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, ο Πλατινί άφησε να εννοηθεί ότι θα ψήφιζε την αμερικανική υποψηφιότητα.
«Παγκόσμια συμφωνία»
Λοιπόν, τι συνέβη κατά τη διάρκεια αυτού του περίφημου γεύματος στο παλάτι των Ηλισίων; Σύμφωνα με τους ανακριτές της PNF (Γαλλική Εθνική Οικονομική Εισαγγελία, η οποία ερευνά από το 2016), η υπόθεση μιας «παγκόσμιας συμφωνίας» μεταξύ Γαλλίας και Κατάρ είναι εύλογη… και μάλιστα πιθανή. Σύμφωνα με το Μode: “μας εγγυάστε την ψήφο των Γάλλων για το Παγκόσμιο Κύπελλο, διασώζουμε τα ταμεία σας”.
Τους μήνες και τα χρόνια μετά τις 2 Δεκεμβρίου 2010, την ημερομηνία της νικηφόρας ψήφου του Κατάρ, θα υπάρξουν πολλές συναλλαγές μεταξύ Γαλλίας και Κατάρ. Στις 30 Ιουνίου 2011, το Κατάρ αγοράζει την PSG (και όλα τα χρέη της) έναντι 76 εκατομμυρίων ευρώ: Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είναι μεγάλος υποστηρικτής της PSG … Την 1η Ιουνίου 2012 το κανάλι BeIn Sport (θυγατρική της Al Jazeera Qatar, με πρόεδρο … Ο Nasser al-Khelaifi, το αφεντικό της PSG!) γεννιέται και «εκτοξεύει» την αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στη Γαλλία. Σήμερα, η Ligue 1 αξίζει 668 εκατομμύρια ευρώ κάθε σεζόν (6,5 φορές περισσότερα από το Βέλγιο). Το 2011, ένα χρόνο πριν από το τέλος της προεδρικής θητείας του Σαρκοζί, υπεγράφησαν στρατιωτικές συμβάσεις με την αγορά από το Κατάρ 24 γαλλικών αεροσκαφών RAFALE έναντι 6,3 δισ. ευρώ. Το Κατάρ θα είχε επίσης συγχρηματοδοτήσει τη γαλλική επέμβαση στη Λιβύη το 2011 και την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007.
«Μπίζνες» στο Κατάρ
Ο γαλλικός ξενοδοχειακός όμιλος ACCOR (του οποίου προεδρεύει από τον Δεκέμβριο του 2015 ο Σεμπαστιέν Μπαζίν, στενός συνεργάτης του Σαρκοζί… και προηγούμενος Πρόεδρος της PSG) έχει λάβει συμβόλαια από το Κατάρ για την κατασκευή 7 ξενοδοχείων στη Ντόχα και συνολικά 60.000 δωματίων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Μουντιάλ. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ξενοδοχειακού ομίλου από τον Φεβρουάριο του 2017, ο Σαρκοζί φέρεται να λαμβάνει ετήσια αμοιβή 87.000 ευρώ/έτος. Από την πλευρά του, ο Πλατινί αρνείται σταθερά τη διαφθορά (“Είμαι αδιάφθορος”) ωστόσο θα πει: “Ο Σαρκοζί με χρησιμοποίησε για να πάρει πράγματα με το Κατάρ”.
Θα βρει δουλειά μέχρι το 2016 στην Burrda (κατασκευαστής εξοπλισμού του Κατάρ) με μισθό 150.000 ευρώ ετησίως (με ιδιαίτερα υποψία επιταγής μπόνους … 9,1 εκατομμυρίων ευρώ με ημερομηνία Δεκεμβρίου 2010!) πριν επιστρέψει στον όμιλο SportFive … επίσης – ιδιοκτησία του Κατάρ.
Εκτός από το ζήτημα της διαπραγμάτευσης των ψήφων, το θέμα του ορισμού των χωρών που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό γεωπολιτικό: ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Εμίρης του Κατάρ θα είχαν συνάψει, τον Ιούνιο του 2010 στη Ντόχα, ένα σύμφωνο αμοιβαίας υποστήριξης για αντίστοιχες υποψηφιότητες (2018 και 2022)… με δέσμευση από το Κατάρ να επενδύσει στην εκσκαφή κοιτασμάτων πετρελαίου στη Ρωσία έναντι δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ποσά που ζαλίζουν σε μια “περίεργη” συναλλαγή με πολλές συμπτώσεις!
Το Κατάρ δεν ξεχνά τη FIFA: στις 11 Νοεμβρίου 2010… 3 εβδομάδες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, η FIFA παραχωρεί στην Αλ Τζαζίρα και έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων τα δικαιώματα των Παγκοσμίων Κυπέλλων 2018 και 2022. Πάνω από όλα όμως: ρήτρα στο συμβόλαιο ορίζει ότι αν το Κατάρ αναλάβει τη διοργάνωση για το 2022, η FIFA θα λάβει… επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια! Ακόμα καλύτερα: την 1η Δεκεμβρίου 2010, μια μέρα πριν την ψηφοφορία, η FIFA αποφάσισε να δώσει… ατομικό μπόνους 200.000 δολαρίων σε κάθε ψηφοφόρο! Γιατί; Μυστήριο… “Είναι η διακριτική εξουσία του Προέδρου Μπλάτερ να επιβραβεύει τα μέλη του για το έργο τους” θα πει επίσης ο Πλατινί στους ανακριτές… Ο Μπλάτερ, με τον Γενικό Γραμματέα του Ζερόμ Βάλκε, θα εισπράξει ο ίδιος μια επιταγή … 23 εκατομμύρια δολάρια για την «επιτυχία» του Παγκοσμίου Κυπέλλου Νοτίου Αφρικής 2010, του πιο κερδοφόρου στην ιστορία για τη FIFA. Το νέο γραφείο της FIFA στο Παρίσι, ένα πολυτελές γραφείο, χρηματοδοτήθηκε… από το Κατάρ. Και στον σημερινό πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, προσφέρθηκε μια κατοικία στη Ντόχα…
Οδηγίες χρήσης για το …πως «ψηφίζουν» τα μέλη!
Πώς «ποτίζετε» τους ψηφοφόρους; Ας φτάσουμε σε αυτό. Ακόμη και πριν από την ψηφοφορία στις 2 Δεκεμβρίου 2010, τα γεγονότα είναι σαν ντόμινο: Στις 17 Οκτωβρίου 2010, οι Sunday Times δημοσίευσαν μια έρευνα με δύο μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA με δικαίωμα ψήφου, τον Ταϊτή Reynald Temarii (Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ωκεανίας… και πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της Ναντ) και τον Νιγηριανό Amos Adamu: σε κρυφή κάμερα, οι δύο άνδρες κινηματογραφούνται… ανοίγοντας το ενδεχόμενο να πουλήσουν την ψήφο τους υπέρ του Κατάρ. Απογοητευμένος, ο Temarii θα ασκήσει έφεση και στη συνέχεια θα αποσύρει την καταγγελία του… μετά τη νίκη του Κατάρ και, κυρίως, αφού πληρώθηκαν τα δικαστικά του έξοδα από τον Καταριανό επιχειρηματία και λόμπι Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ. Ας μιλήσουμε για το τελευταίο. Πρόεδρος της Ασιατικής Συνομοσπονδίας και κοντά (τότε…) στον Μπλάτερ, ο Μπιν Χαμάμ είναι ο κύριος «βραχίονας» του Κατάρ στην προσπάθειά του για ευνοϊκές ψήφους. Το Κατάρ θεωρείται ύποπτο, μέσω της εταιρείας του Kemco, ότι πλήρωσε 22,6 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει την ψήφο 15 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA: αυτό θα αποδεικνυόταν με επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών του Κατάρ. Αλλά ο Μπιν Χαμάμ θα βυθιστεί στον πάτο… λόγω της δικής του αρχομανίας: τον Μάρτιο του 2011, δηλώνει υποψήφιος της FIFA εναντίον του Σεπ Μπλάτερ… ο οποίος αμέσως ξεκινά έρευνα εναντίον του για σοβαρές παραβιάσεις του Ηθικού Κώδικα της FIFA. Ο φιλόδοξος άνδρας θα πληρώσει για την αλαζονεία του… απόδειξη επίσης ότι ο Μπλάτερ γνώριζε τις εσωτερικές λειτουργίες.
Εδώ είναι τα εκατομμύρια….!
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι … αξιωματούχοι της FIFA φέρεται να έλαβαν δωροδοκίες μεταξύ 1 και 2 εκατομμυρίων δολαρίων, συν δώρα σε είδος, όπως ρολόγια πολυτελείας. Ας αναφέρουμε πρόχειρα τους Αμερικανούς Jack Warner (Πρόεδρος της Βορειοαμερικανικής Συνομοσπονδίας), Chuck Blazer (Γενικός Γραμματέας της) και Rafael Salguero, από πλευράς Λατινικής Αμερικής τον Παραγουανό Nicolas Leoz (που πέθανε το 2019), τον Αργεντινό Julio Grondona (που πέθανε το 2014), ο Βραζιλιάνος Ricardo Teixeira (Βραζιλιάνος αφεντικό ποδοσφαίρου και γαμπρός του πρώην προέδρου της FIFA Joao Havelange), στην Ασία ο Κορεάτης Chung Mong-joon (δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του οικονομικού γίγαντα Hyundai και πρώην αντιπρόεδρος της FIFA) και ο Ταϊλανδός Worawi Makudi, και στην Αφρική ο Καμερουνέζος Isaac Hayatou (Πρόεδρος της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας), ο Ιβοριανός Jacques Anouma και ο Αιγύπτιος Hany Abo Rida. Ο Ισπανός Angel Maria Villar Llona θα ψήφιζε το Κατάρ με αντάλλαγμα την υποστήριξη του ισπανικού φακέλου για το 2018 (το Παγκόσμιο Κύπελλο δόθηκε τελικά στη Ρωσία), με τον ίδιο τρόπο όπως ο Ρώσος Vitaly Mutko (Υπουργός Αθλητισμού του Πούτιν). Τέλος, ο Κύπριος ψηφοφόρος Μάριος Λευκαρίτης θα είχε δώσει την ψήφο του στο Κατάρ… με αντάλλαγμα την πώληση ενός από τα ακίνητά του στην κυβέρνηση της Ντόχα, πολύ υπερτιμημένο στα 27 εκατομμύρια λίρες.
Στα χρόνια που ακολούθησαν οι εξελίξεις θα ήταν καταιγιστικές: Επιδρομή των δικαστικών αρχών στα κεντρικά γραφεία της FIFA στις 27 Μαΐου 2015, και ορισμένες αναπόφευκτες καταδίκες θα έρθουν. Πέρα όμως από τις ομολογίες, τα στοιχεία παραμένουν περιορισμένα.
Τρεις έρευνες
Τρεις ανεξάρτητες έρευνες διεξάγονται από το δικαστικό σώμα σε τρεις χώρες: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και την Ελβετία. Το πρώτο (με παρέμβαση του FBI), που αφορά κυρίως την κατάχρηση τηλεοπτικών δικαιωμάτων (αναφέρεται το ποσό των 150 εκατομμυρίων δολαρίων σε 25 χρόνια!), στοχεύει επίσης να καταδείξει σε ποιο βαθμό εμπλεκόταν η υποψηφιότητα των ΗΠΑ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.
Σημειώστε ότι ως αποζημίωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες «πήραν» την ανάληψη της διοργάνωσης του 2026, μαζί με τον Καναδά και το Μεξικό. Η δεύτερη έρευνα (γαλλικό PNF), που στοχεύει ξεκάθαρα τον Νικολά Σαρκοζί μετά την πολιτική του πτώση, εστιάζεται στην «ενεργητική και παθητική διαφθορά» από το 2016. Τέλος, η τρίτη ξεκίνησε στην Ελβετία τον Μάιο του 2015 βάσει καταγγελίας για «ξέπλυμα χρήματος και άδικη διαχείριση».
«The Garcia Report… και Michel D’ Hooghe»
Μετά την αυξανόμενη κριτική και πίεση, ο Σεπ Μπλάτερ είχε διατάξει ο ίδιος μια εσωτερική έρευνα στη FIFA τον Ιούλιο του 2012 και διόρισε τον διάσημο Αμερικανό δικηγόρο Μάικλ Γκαρσία (πρώην Ιντερπόλ). Μετά από δύο χρόνια έρευνας, ο Γκαρσία υπέβαλε μια έκθεση 430 σελίδων… αλλά η FIFA αρνήθηκε να τη δημοσιεύσει, επικαλούμενη «προστασία μαρτύρων». Ακολούθησε μια περίληψη 42 σελίδων (διορθώθηκε και διασκευάστηκε) που πέρασε στο drumlessive της FIFA: σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Γκαρσία παραιτήθηκε από τη θέση του… πριν δημοσιευτεί η πλήρης έκθεση από τον γερμανικό Τύπο ένα χρόνο αργότερα.
Η έκθεση κατήγγειλε «πολλές αμφισβητούμενες πρακτικές»… αλλά δεν παρείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Περίπου δεκαπέντε σελίδες της Έκθεσης Garcia ανέφεραν την περίπτωση του Michel D’Hooghe, πρώην Προέδρου της Βελγικής Ένωσης και Βέλγου (ψηφοφορίας) μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA. Ο άνδρας της Μπριζ αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας δεοντολογίας, καθώς ο γιος του Pieter D’Hooghe είχε διοριστεί γιατρός στο Κατάρ… 2 μήνες μετά την ψηφοφορία στις 2 Δεκεμβρίου 2010. Ένας από τους φίλους του είχε επίσης αποκτήσει ναυτιλιακές συμβάσεις στο κράτος του Κόλπου. Ο D’Hooghe το αρνιόταν πάντα και στην πραγματικότητα είχε απαλλαχθεί.
Μαθήματα σκανδάλων!
Από την ψηφοφορία της 2ας Δεκεμβρίου 2010, η FIFA αναμόρφωσε τις διαδικασίες της… και καθάρισε τους «στάβλους» της. Οι περισσότεροι πρωταγωνιστές του σκανδάλου, που προκαλούν ναυτία έχουν απομακρυνθεί… ακόμα κι αν η FIFA του Τζιάνι Ινφαντίνο συνεχίσει να αναπνέει «δύσοσμα αρώματα»…
Το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν απονέμεται πλέον αποκλειστικά με βάση τις ψήφους της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, αλλά με καθολική ψηφοφορία των 209 ομοσπονδιών-μελών. Αυτό, όπως ειπώθηκε, μειώνει την ικανότητα να διαφθείρουν τους ψηφοφόρους… αλλά και τον έλεγχό τους πολύ πιο περίπλοκο! Έτσι, οι μικρές άπορες Ομοσπονδίες εμφανίζονται ως εύκολα επηρεαζόμενες, «λεία» για τους διαφθορείς κάθε είδους… Μένει να δούμε αν η FIFA έχει αλλάξει πραγματικά τη συμπεριφορά της όσον αφορά τις αξίες και τις νοοτροπίες που συνδέονται με μια γενική ανάγκη για χρηστή διακυβέρνηση… Ας θυμηθείτε τα λόγια του Σεπ Μπλάτερ, ενός ειδικού στις ψεύτικες υποσχέσεις και σε άλλες βολές: «Δεν είμαι ούτε ηθικολόγος ούτε εξομολογητής. Αλλά είναι πολύ πιθανό να κυκλοφορούν χρήματα εδώ κι εκεί και οι άνθρωποι να τα βάζουν στις τσέπες τους. Στο ποδόσφαιρο, για να πάρεις το Παγκόσμιο Κύπελλο, όλα είναι πιθανά… ” Στο τέλος, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά στην ιστορία θα διεξαχθεί σε μια περιοχή που ισοδυναμεί με τα δύο τρίτα της Βαλονίας…
Πηγή: RTBF