Ηχηρά καμπανάκια στέλνουν οι ειδικοί για την υγειονομική κρίση στη χώρα αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να την αντιμετωπίζει με τη συνταγή συνταγή συστάσεων κουνώντας το δάχτυλο για την ατομική ευθύνη αφήνοντας για μία ακόμη φορά ανοχύρωτη την κοινωνία.
Το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν τα κρούσματα του νέου κορονοϊού αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, η οποία έχει μπροστά της έναν δύσκολο χειμώνα εξαιτίας των νέων στελεχών της Covid-19 αλλά και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.
Μιλώντας στην iatropedia.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αν η μετάλλαξη ΒQ.1 εμφανιστεί στην Ελλάδα «είναι πολύ πιθανό να κυριαρχήσει παντού και έναντι της Κένταυρος (ΒΑ.2.75.2) που μας απασχολούσε πρόσφατα. Η Κένταυρος είναι μεν σε εξέλιξη στην Ελλάδα αλλά είναι ακόμη στα αρχικά της στάδια. Οπότε αν εμφανιστεί η ΒQ.1 στη χώρα μας -που είναι πολύ εύκολο φυσικά να εμφανιστεί- θα την “κατασπαράξει”».
Σύμφωνα όμως με τον καθηγητή, τα εμβόλια κατά της Όμικρον 4 και 5, με τα οποία πραγματοποιούνται οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων στη χώρα μας αυτό το διάστημα, θα εξακολουθήσουν να προστατεύουν από την σοβαρή νόσο.
Κίνδυνος για ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα
Για τις υπερματαδοτικές μεταλλάξεις, που ήδη προσβάλουν συμπολίτες μας, μίλησε το πρωί στην ΕΡΤ ο ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, εκτιμώντας ότι «περιμένουμε σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά τις μολύνσεις, είμαστε στα πρόθυρα του έβδομου κύματος. Δεν θα έχει όμως τις τραγικές συνέπειες των δύο προηγούμενων χρόνων του 2020 και του 2021. Φαίνεται χτυπάει τους αδύναμους».
Προειδοποίησε μάλιστα για αύξηση των θανάτων, αν δεν εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Αυτές είναι και οι κατηγορίες ασθενών, που βρίσκονται στις κλίνες covid και στις ΜΕΘ. «Είναι κρίμα να μην χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας» πρόσθεσε απευθύνοντας έκκληση να μην υποτιμήσουμε την κατάσταση.
Αναφερόμενος στη συνύπαρξη του κορονοϊού με την γρίπη εξήγησε ότι επικρατεί ανησυχία εξαιτίας της εξασθένησης της ανοησίας απέναντι στην γρίπη, μετά τα δυόμισι χρόνια πανδημίας κατά τα οποία υπήρχε μείωση των μολύνσεων λόγω των προφυλάξεων. Τέλος, τόνισε για πολλοστή φορά την ανάγκη για επιστροφή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και την έλλειψη εργαζομένων στα νοσοκομεία.
Στις ίδιες διαπιστώσεις προέβη πρόσφατα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας για πιθανή ταυτόχρονη έξαρση γρίπης και κορονοϊού καλώντας τους πολίτες να κάνουν τα δύο εμβόλια, της γρίπης και το επικαιροποιημένο του κορονοϊού.
Τον Νοέμβριο αναμένεται να επικρατήσει και στη χώρα μας η μετάλλαξη BQ1 του κορονοϊού, φέρνοντας και το νέο κύμα του ιού, εκτιμά ο καθηγητής πνευμονολογίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η BQ1 «δεν είναι τίποτα άλλο παρά κάποια παρακλάδια της Όμικρον 5 που κυκλοφορεί τώρα στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη», όπως είπε χαρακτηριστικά στο OPEN.
Tο νέο υποστέλεχος, όπως είπε, «έχει αρχίσει να αυξάνεται λίγο και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική, όπου αποτελεί πλέον το 11% των συνολικών κρουσμάτων», ωστόσο, συμπλήρωσε, «δεν έχουμε πολλές λεπτομέρειες για το πόσο μεταδοτική είναι, αλλά υπάρχει μία αυξημένη εγρήγορση».
Όσον αφορά τα νέα, επικαιροποιημέναεμβόλια τα οποία μάς προφυλάσσουν από τα στελέχη 4 και 5 αλλά και στο κατά πόσο αποτελεσματικά είναι απέναντι και στο BQ1, σχολίασε: «Το εμβόλιο που υπάρχει τώρα μάς προφυλάσσει από την Όμικρον 5. Αφού είναι παρακλάδι της συγκεκριμένης μετάλλαξης, και να μην την πιάνει 100%, γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο θα την πιάνει, θα την πιάνει 90%- θα είναι ό,τι πιο κοντά υπάρχει. Άρα, η άμυνά μας απέναντι στο επερχόμενο στέλεχος δεν μπορεί να είναι άλλη παρά να εμβολιαστούμε άμεσα με το καινούριο εμβόλιο».
Όπως σημείωσε, «το πρόβλημα είναι ότι το τελευταίο κύμα στην Ελλάδα ήταν σε έξαρση τον Ιούλιο. Από τότε είμαστε στους 4 μήνες. Η όποια ανοσία μάς είχε αφήσει αυτό το κύμα σιγά- σιγά μειώνεται, Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε με ενεργό καμπάνια, ώστε τώρα να κάνουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο για να ξαναβρεθούμε με το ανοσοποιητικό μας να μάς προστατεύει απέναντι στον κορονοϊό».
Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στη χρήση μάσκας και για το εάν θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να πάρουμε νέα μέτρα τον χειμώνα. «Ας αρχίσουμε από το να επιτηρείται η χρήση της μάσκας εκεί που είναι υποχρεωτική, για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς που η χρήση της είναι κοινή λογική. Πρέπει να πω όμως, ότι, όταν κανείς είναι 70 – 75 ετών, δε χρειάζεται να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για να φορέσει μάσκα όταν πηγαίνει το σούπερ μάρκετ. Είναι θέμα αυτοπροστασίας και κοινής λογικής. Δεν μπορεί να υπάρχει μόνιμα ένας αστυνόμος δίπλα από κάθε συμπολίτη μας κάπου πρέπει κι εμείς να πάψουμε να αντιδρούμε σε ό,τι δεν μάς αρέσει».