«Έρχεται το Fuel Pass 3 από τον Νοέμβριο – Εισοδηματικά κριτήρια και bonus 15 ευρώ»
Μία εβδομάδα τώρα έχουν γεμίσει τα ενημερωτικά sites αλλά και τα δελτία ειδήσεων με αναλυτικά (τρομάρα τους!) ρεπορτάζ με τον παραπάνω τίτλο. Δεκάδες. Εκατοντάδες. Παντού, σε φιλοκυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα Μέσα.
Αμ δε! Θα σφάξουμε γλάρο! Σήμερα πρωί πρωί βγήκε ο υπουργός Οικονομικών και το ξέκοψε: «Δεν έχει τεθεί θέμα για fuel pass 3». Και σχόλασε ο γάμος. Και όλα τα αναλυτικά ρεπορτάζ «πήγαν κουβά» επειδή ακριβώς δεν ήταν ρεπορτάζ. Ρουλεμάν από διαρροές που έκανε η ίδια η κυβέρνηση ήταν.
Ένας ακόμη επικοινωνιακός αυτοσχεδιασμός στο πλαίσιο της πολιτικής του «βλέποντας και κάνοντας» και του «λέω-ξελέω» που είχε ακολουθήσει και την περίοδο της πανδημίας. Τα λέγαμε άλλωστε πρόσφατα: Ακρίβεια όπως «πανδημία»: Ολοταχώς προς ένα Βατερλό Νο2.
Διότι η κυβέρνηση δεν πορεύεται με βάση κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης προβλημάτων παρά μόνο με μπούσουλα τις δημοσκοπήσεις ψάχνοντας να βρει αντίδοτα στη δυσαρέσκεια των πολιτών πρωτίστως για την ακρίβεια και «ό,τι κάτσει»! Κι έτσι παίζει κατά το δοκούν με τα επιδόματα τα οποία βεβαίως έχουν ένα όριο. Ιδίως όταν αυτά είναι «δωράκια» που μοιράζονται οριζόντια χωρίς καμιά στόχευση.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι το αν οι πολίτες θα ξαναπάρουν κανά 40άρι ευρώ για δύο μήνες για να βάζουν βενζίνη, όπως με τα προηγούμενα fuel pass. Το πρόβλημα είναι ο αυτοσχεδιασμός. Ο οποίος (θα) ήταν αποτελεσματικός, ίσως αν οι εκλογές ήταν κοντά -όπως νόμιζαν το καλοκαίρι- αλλά μακροπρόθεσμα δεν αντέχει διότι ο κορβανάς είναι περιορισμένος.
Την ίδια στιγμή μία σειρά από επαγγελματικοί κλάδοι ζητούν στοχευμένη στήριξη και μέτρα που δεν τους δίνονται. Παράδειγμα η επιστολή που έστειλε χθες στον ίδιο τον πρωθυπουργό η διοίκηση και το προσωπικό του Ομίλου «Βενέτης» με την οποία ζητούν ρύθμιση ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος για τα αρτοποιεία και άλλες επιχειρήσεις, συναφών δραστηριοτήτων.
Αξίζει να τη διαβάσει κανείς ολόκληρη για να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν ΟΛΟΙ οι αρτοποιοί και μαζί τους οι καταναλωτές που ήδη έχουν αρχίσει να λένε το ψωμί, ψωμάκι:
«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ
Αναγκαζόμαστε να σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή διότι πιστεύουμε ότι είστε ο άνθρωπος που μπορεί να λύσει το πρόβλημα
Κάνοντας μία μικρή αναδρομή θα σας θυμίσουμε ότι μετά τη 10ετή κρίση μνημονίων ακολούθησαν 2 έτη πάρα πολύ δύσκολα εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας του Covid-19.
Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχουμε μπει σε μία νέα κρίση στην κρίση της ενέργειας η οποία απ’ ότι φαίνεται θα είναι καθοριστική και θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που κατάφεραν να μείνουν όρθιες από τις προηγούμενες κρίσεις.
Παράλληλα, κ. Πρωθυπουργέ, τους τελευταίους μήνες μπαίνουμε σε μία ακόμη νέα κρίση τη λεγόμενη επισιτιστική εξαιτίας της οποίας σήμερα αρχίζουμε να έχουμε ελλείψεις και διαδοχικές αυξήσεις σε βασικές πρώτες ύλες και σε είδη πρώτης ανάγκης.
Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε ότι οι τιμές των πρώτων υλών αλλάζουν κάθε 3 ημέρες μόνο προς τα πάνω.
Λόγω της επισιτιστικής κρίσης που φαίνεται να έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι στις πολύ δύσκολες μέρες που αναμένουμε τους επόμενους μήνες καλό θα είναι να περισώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε από τις εταιρίες και τα καταστήματα που παράγουν βασικά αγαθά διατροφής ώστε εκείνη την κρίσιμη στιγμή να παραμείνουν ζωντανές και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.
Οι προσπάθειες που καταβάλλουν σε καθημερινή βάση πολλοί κλάδοι και επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν με τους εκάστοτε υπουργούς είναι χρονοβόρα και αναποτελεσματική διότι πολύ απλά οι υπουργοί δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα Κύριε Πρωθυπουργέ σας εκπέμπουμε SOS.
Οι εταιρείες του κλάδου μας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αρτοποιείας της ζαχαροπλαστικής και της εστίασης χρειάζονται την ενέργεια για να παράγουν προϊόντα για να ζυμώσουν προϊόντα για να ψήσουν προϊόντα για να μαγειρέψουν προϊόντα και να ολοκληρώσουν αγαθά πρώτης ανάγκης προς εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των καταναλωτών.
Αυτές λοιπόν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σήμερα πλήττονται από τους υπέρογκους λογαριασμούς και το υπέρμετρο κόστος της ενέργειας.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι για μία τέτοια επιχείρηση που είχε 2000€ κόστος μηνιαίας ενέργειας σήμερα το κόστος έχει εκτοξευθεί στο ποσό των 9.000 και 10.000 ευρώ μηνιαίως.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σε λίγους μήνες οι επιχειρήσεις θα αφανιστούν.
Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα προσφερθεί φθηνότερη ενέργεια για τα αρτοποιεία λόγω του μεγάλου αυτού προβλήματος και στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι αυτή η ρύθμιση θα αφορά μόνο κάποιας κατηγορίας καταστήματα που έχουν τον ΚΑΔ 1071. Δηλαδή δεν θα αφορά ολόκληρο το φάσμα του κλάδου των καταστημάτων που προσφέρουν άρτο αρτοζαχαροπλαστεία εστιατόρια ή καταστήματα εστίασης.
Για αυτό θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι είναι επιβεβλημένο να εισαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και οι ΚΑΔ 4724 και 5610 ανεξάρτητα αν αναφέρονται ως κύριοι ή δευτερεύοντες ΚΑΔ.
Οι προσπάθειες που καταβάλλουν σε καθημερινή βάση πολλοί κλάδοι και επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν με τους εκάστοτε υπουργούς είναι χρονοβόρα και αναποτελεσματική διότι πολύ απλά οι υπουργοί δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα Κύριε Πρωθυπουργέ σας εκπέμπουμε SOS και σας καλούμε να δώσετε λύση σήμερα κιόλας όπως δράσατε έγκαιρα ακαριαία και αποτελεσματικά και διασώσατε εσείς προσωπικά τους κλάδους της αρτοζαχαροπλαστικής και της εστίασης στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας.
Σας καλούμε λοιπόν να κάνετε το ίδιο και στο θέμα της ενέργειας το οποίο σε λίγες εβδομάδες θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τις ανωτέρω επιχειρήσεις
Μετά τιμής
Τα μέλη του Δ.Σ
Οι εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής της ΒΕΝΕΤΗ ΑΒΕΕΤ
Τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι σε αυτά».
Ξανά: «Οι υπουργοί δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, Κύριε Πρωθυπουργέ!» γράφουν. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα της επιτελικής κυβέρνησης.
Οι υπουργοί μπορούν να κάνουν μόνο διαρροές που διαψεύδονται και επικοινωνιακές κωλοτούμπες. Ενώ το πλοίο γκρεμοτσακίζεται ήδη στα βράχια…
Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το λένε όσοι επιβουλεύονται τη σταθερότητα της χώρας και ζηλεύουν τις επιτυχίες και την ανάπτυξή της… Επιχειρηματίες το λένε. Και εργαζόμενοι. Χιλιάδες εργαζόμενοι…