Ο εκ Γρεβενών προερχόμενος (μεγαλο)δικηγόρος και εισπράκτορας κόκκινων δανείων Ανδρέας Πάτσης αποτελεί, αναμφίβολα, παγκόσμια πρωτοτυπία στο τραπεζικό σύστημα. Πάει για νόμπελ Οικονομίας. Δανείστηκε από την Πειραιώς 4 εκατ. ευρώ για να αγοράσει πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων 63 εκατ. ευρώ, τα οποία η τράπεζα είχε κατατάξει στα “ανείσπρακτα” και είχε εξαντλήσει κάθε περιθώριο διεκδίκησης με προτάσεις ρυθμίσεων, εντολές αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμούς.
Και στη συνέχεια εγκατέλειψε την προσπάθεια και κατέστη ο ίδιος κάτοχος κόκκινου δανείου τεσσάρων εκατομμυρίων προς την τράπεζα στην οποία παρείχε νομικές συμβουλές επί μία 15αετία (1995-2010), το οποίο φέρεται να μην έχει αποπληρώσει. Το ευφάνταστο σενάριο θα μπορούσε να συμπληρωθεί με την τράπεζα να παραδίδει το κόκκινο δάνειο του Πάτση σε άλλη εισπρακτική εταιρεία προκειμένου να το διεκδικήσει.
Επειδή όλα αυτά δεν φαίνεται να βγάζουν νόημα, προφανώς κάποιο νόημα υπάρχει και πιθανώς ανάγεται σε όσα “περίεργα” συνέβαιναν στην συγκεκριμένη τράπεζα, την συγκεκριμένη περίοδο (για να μην αδικούμε την σημερινή της διοίκηση).
Ο Πάτσης, όμως, συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία και για άλλον λόγο: εισήλθε το 2019 στον πολιτικό στίβο με καταθέσεις περίπου 33.000 ευρώ και ένα χρόνο αργότερα είχε στους τραπεζικούς του λογαριασμούς 1,3 εκατ. και είχε προλάβει να συνάψει δάνειο 2,3 εκατομμύρια. Η τράπεζα που τον δανειοδότησε δεν έκανε τον κόπο να δει πως μια εκ των εταιρειών του (η εισπρακτική) δεν αποπλήρωσε ποτέ τα 4,3 εκατ. του μεγαλεπήβολου σχεδίου του 2010.
Στην αγορά ακούγεται έντονα πως ο κάτοχος 15 εταιρειών (κάποιες εξωχώριες) δικηγόρος και βουλευτής είχε τα κατάλληλα “κονέ” στους πάνω ορόφους της πολιτικής και των τραπεζών. Καλή ώρα όπως ο εκ Βόλου Μαραβέγιας, αλλά επί δέκα.
Ίσως γι’ αυτό δεν άνοιξε ρουθούνι όταν επί ενάμισι χρόνο έρχονται στο φως διάφορα κεφάλαια του βίου και της πολιτείας του. Κι’ αίφνης, εκεί που είχε μόλις εκδώσει ανακοίνωση για τις “συκοφαντίες του Πολάκη” (που αποκάλυψε πτυχές της δραστηριότητάς του) και δη “καθ’ υπόδειξη του κυβερνητικού εκπροσώπου” -όπως ο ίδιος είπε-, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και διαγράφηκε από την Κ.Ο της Ν.Δ με συνοπτικές διαδικασίες.
Το γιατί έχει προφανέστατα να κάνει με το μπαράζ πλειστηριασμών που ξεκινά και την προσπάθεια της κυβέρνησης να διευθετήσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα funds και τους servicers των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για πολύ μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό θέμα, μάλλον εύστοχα κάποιοι λένε πως είναι πολύ πιο κρίσιμο για την κυβέρνηση απ΄ ότι ήταν το σκάνδαλο των υποκλοπών που θάφτηκε στο “απόρρητο”.
Το κακό για την κυβέρνηση είναι πως ο Πάτσης έχει πολιτικό iq κοντά στο μηδέν και μιλάει πολύ. Σε κάθε μία από τις συνεντεύξεις που δίνει σκάει και μία βόμβα. Γνώριζαν, είπε, όλοι στο Μαξίμου και την κυβέρνηση, από το 2019, τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες! Οι εταιρείες, για τις οποίες αποπέμφθηκε, ήταν γραμμένες φαρδιά πλατιά στα “πόθεν έσχες”, τα οποία ουδείς έκανε τον κόπο να ελέγξει. Εάν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, είναι μάλλον βέβαιο πως θα πει κι άλλα. Ακόμα και τον Κυριάκο Πιερακκάκη, που είναι δύσκολο να συνδεθεί με την σκανδαλώδη απευθείας ανάθεση από τα ΕΛΤΑ, αυτός έμμεσα κατόρθωσε να τον βάλει στο κάδρο.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως, ακόμα και με τον σάλο που έχει ξεσπάσει, η ζημιά θα είναι, τελικά, μικρότερη από το εάν εμπλέκονταν στην ιστορία και δύο ονόματα υπουργών. Μόνο που ίσως είμαστε στην αρχή, άρα δεν αποκλείεται να συμβεί κι αυτό. Όπως, ουδείς είναι βέβαιος πως δεν θα υπάρξει κάποια στιγμή ο συσχετισμός της τράπεζας του 2010 με μια άλλη τράπεζα του 2019. Έχουν κάτι κοινό και είναι θαμμένο στα ερείπια μιας αρχαίας κρητικής πόλης. Και, τότε, η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος μπορεί να αναγκαστεί να βγάλει από τα συρτάρια το επτασφράγιστο πόρισμα για τα θαλασσοδάνεια του τραπεζικού συστήματος.