Νέα επιστημονική έρευνα συσχετίζει τη συναισθηματική κατανόηση με την έλξη. Όσο πιο βαθιά κατανοεί κάποιος τα συναισθήματα ενός ατόμου, τόσο μεγαλύτερη έλξη και οικειότητα νιώθει γι’ αυτό το πρόσωπο.
Η έλξη δημιουργείται ανεξάρτητα από το αν το συγκεκριμένο άτομο είναι σύντροφος, συνεργάτης ή απλώς κάποιος που βρίσκεται στο κοντινό μας περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο η κατανόηση γίνεται μια απολαυστική εμπειρία η οποία φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.
Η νέα αυτή έρευνα που βασίζεται στη κοινωνική ψυχολογία, αποκαλύπτει το νευρολογικό υπόβαθρο της διαδικασίας κατανόησης συναισθημάτων, η οποία παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία, επιτυχία και διατήρηση των ανθρωπινων σχέσεων. Ουσιαστικά, οι άνθρωποι έλκονται σε μεγαλύτερο βαθμό από άτομα τα οποία τους επιτρέπουν να κατανοήσουν καλύτερα τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους, πράγμα που τους προκαλεί εσωτερική ευχαρίστηση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σίλκε ‘Αντερς του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Λίμπεκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), πειραματίσθηκαν με 92 άνδρες και γυναίκες εθελοντές. Η μελέτη περιλάμβανε τόσο συμπεριφορικά πειράματα, όσο και ανάλυση του εγκεφάλου με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI).
Η διαπροσωπική έλξη που δημιουργείται από τη συναισθηματική κατανόηση του άλλου, ενισχύει τόσο έναν ερωτικό δεσμό, όσο και άλλες διαπροσωπικές σχέσεις, όπως φιλίες, συνεταιρισμούς, συνεργασίες ή και επαφές με ξένους.
Σύμφωνα με τους Γερμανούς επιστήμονες, φαίνεται πως ο εγκέφαλος διαθέτει ένα νευροβιολογικό μηχανισμό που ωθεί τους ανθρώπους να επιλέγουν συντρόφους και συνεργάτες, των οποίων τις προθέσεις και τα συναισθήματα μπορούν εύκολα να διακρίνουν και να καταλάβουν.
Ένας άνθρωπος δεν έλκεται μόνο από την εξωτερική εμφάνιση, αλλά και από ένα πρόσωπο που νιώθει οικείο, ακόμα κι αν δεν έχει επικοινωνήσει λεκτικά μαζί του. Το νευρωνικό κύκλωμα ανταμοιβής-απόλαυσης του εγκεφάλου ενισχύει την έλξη για τον άλλο, είτε μας ελκύει εμφανισιακά, είτε συναισθηματικά και αποφασίζει για το πώς θα ¨ντύσουμε¨ συναισθηματικά τη συγκεκριμένη φυσιογνωμία.
Δείτε τη επιστημονική εργασία: έρευνα
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.