Πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες πολιτών για τη διάσωση του Κυβερνείου της Θεσσαλονίκης.
Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, μέλη της πρωτοβουλίας “Σώστε το “Παλατάκι“, πραγματοποίησαν ενημερωτική συγκέντρωση έξω από το ιστορικό κτίριο, σε μία προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις στους αρμόδιους, ώστε, μετά από 16 χρόνια εγκατάλειψης, το εμβληματικό κτίριο να αποκτήσει και πάλι την παλιά αίγλη του.
Στόχος της κινητοποίησης ήταννα αναδειχτούν τα προβλήματα που προέκυψαν από την 16χρονη εγκατάλειψη του εμβληματικού νεοκλασικού κτιρίου, να υπογραμμιστεί η κρισιμότητα των στιγμών και να πιεστούν οι αρμόδιοι για τη λήψη αποφάσεων και μέτρων για τη διάσωσή και χρήση του υπέρ της πόλης και των πολιτών.
Η Πρωτοβουλία Πολιτών «ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ» είχε απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε τοπικούς βουλευτές, πολίτες και εκπροσώπους φορέων και θεσμών να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, στην κεντρική είσοδο του παλατιού. Παράλληλα κάλεσετην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση, τους βουλευτές, τα κόμματα, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Τ.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης να πάρουν θέση και να αναλάβουν δράση για να σωθεί το εμβληματικό κτίριο που δεσπόζει στη θέση «Μικρό Έμβολο».
Μέλη και φίλοι της «Πρωτοβουλίας», ανάμεσά τους: ο δικηγόρος και λόγιος Κώστας Μαμέλης ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο οικονομολόγος καθηγητής και πρ. αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Βαρσακέλης, ο ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Ζαχαρίας Σκούρας, ο Στρατηγός ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Αντώνιος Ματράκας, ο πρόεδρος των συνταξιούχων δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Νίκος Καρακώστας και ο δημοσιογράφος Μπάμπης Γιαννακίδης, συζήτησαν μαζί του για το παρόν και το μέλλον του κτιρίου.
Το «Παλατάκι» ή «Κυβερνείο» όπως αλλιώς ονομάζεται, κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ι. Χριστόπουλου. Είναι ένα νεοκλασικό κτίσμα, εντός των ορίων του Δήμου Καλαμαριάς. Από το 2001, επί υπουργίας Γιώργου Πασχαλίδη, κηρύχθηκε «Διατηρητέο».
Τελευταίος ένοικός του ήταν ο εκ Κοζάνης προερχόμενος Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης ο οποίος έζησε εκεί την περίοδο 2004-2006. Όταν ανέλαβε ο διάδοχός του, Γιώργος Καλαντζής, το «Παλατάκι» έκλεισε προκειμένου να ανακαινιστεί, κάτι που, όμως, δεν έγινε ποτέ. Έκτοτε το κλειδωμένο «Παλατάκι» βρίσκεται αντιμέτωπο με τον χρόνο, την υγρασία και την εγκατάλειψη