Ο επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), Φαρχάτ Μπενγκντάρα δήλωσε την Τρίτη ότι η παραγωγή πετρελαίου έχει αυξηθεί σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από 600.000 bpd πριν από τρεις μήνες και ότι η NOC δεν αναμένει καμία διακοπή στην παραγωγή.
Η παραγωγή πετρελαίου έχει πληγεί επανειλημμένα στη Λιβύη – μέλος του ΟΠΕΚ – από ομάδες που αποκλείουν εγκαταστάσεις, μερικές φορές για να απαιτήσουν υλικά οφέλη αλλά και ως τακτική για την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών σκοπών.
Μιλώντας στο CNBC Arabiya, ο Μπενγκντάρα αποκάλυψε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας δύο νέων αγωγών φυσικού αερίου· ο ένας θα κατευθύνεται προς την Ελλάδα και ο άλλος προς την αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα. Συμπλήρωσε δε ότι οι εν λόγω αγωγοί θα λειτουργούν παράλληλα με τον ήδη υπάρχοντα αγωγό προς Ιταλία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Λιβύη να ζητήσει να ενταχθεί στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), στο οποίο συμμετέχουν οι χώρες της περιοχής εκτός της Τουρκίας, με τις Αίγυπτο, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη να αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης σύγκρουσης, ομάδες που συνδέονται με τον Χαλίφα Χάφταρ μείωσαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης για οκτώ μήνες. Ο τελευταίος μεγάλος αποκλεισμός, επίσης από ομάδες ευθυγραμμισμένες με τον Χάφταρ, μείωσε την παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη περίπου στο μισό και έληξε όταν η κυβέρνηση στην Τρίπολη διόρισε τον Μπενγκντάρα ως επικεφαλής της NOC τον Ιούλιο.
Μιλώντας σε βιομηχανικό συνέδριο στο Άμπου Ντάμπι, ο Μπενγκντάρα είπε ότι “υπάρχει κατανόηση ότι το πετρέλαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός για πολιτικά κέρδη”. Είπε ότι η Λιβύη, η οποία αναζητά επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων προμηθειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με την ιταλική Eni αξίας έως και 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. “Είμαστε στη διαδικασία να υπογράψουμε μια επένδυση με την Eni για την παραγωγή φυσικού αερίου από τις υπεράκτιες περιοχές”, είπε ο Μπενγκντάρα στους δημοσιογράφους. “Αυτό είναι κάτι περίπου 6 έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια και… επίσης ένα πρόγραμμα γεώτρησης υπεράκτιων και χερσαίων θα ξεκινήσει σύντομα από την Eni και την BP”.
Πρόσθεσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συνομιλίες με την “Total επίσης για να επενδύσει περισσότερο στη Λιβύη… για να αυξήσει την παραγωγή”, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Μπενγκντάρα είπε ότι το μέλλον της Λιβύης στο φυσικό αέριο είναι ακόμη μεγαλύτερο από το πετρέλαιο και ζήτησε μια ισορροπημένη προσέγγιση στην ενεργειακή μετάβαση. “Δεν μπορείτε απλώς να μιλάτε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώνετε τις επενδύσεις για υδρογονάνθρακες. Αυτό θα μεγαλώσει τις ελλείψεις… [και] θα κάνει τις τιμές της ενέργειας ασταθείς και θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία”, είπε.
Απειλές Χαφτάρ
Μετά από ένα μήνα σιωπής, ο ανώτατος διοικητής, στρατάρχης Χαλίφα Αμπού αλ Καμίμ Χαφτάρ, πήρε θέση για την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η Αγκυρα με τον προσωρινό πρωθυπουργό της Λιβύης Ντμπεϊμπά, και επιτέθηκε στην Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως αποικιακή Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθυστερημένη, άδικη, μισητή και κατάπτυστη.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αλ Τζούφρα, τόνισε ότι στην περιοχή γράφτηκαν αξιόλογα κεφάλαια ενάντια στον αποικιακό, οπισθοδρομικό, άδικο και μισητό Οθωμανό, με καραβάνια μαρτύρων.
Και πρόσθεσε: «Θα πολεμήσουμε αυτούς που έβαλαν τους στρατιώτες και τους μισθοφόρους τους στη γη μας, άπληστοι για τον πλούτο μας, εκμεταλλευόμενοι τις έκτακτες συνθήκες που περνά η χώρα μας, για να συνάψουν συμφωνίες ντροπής με προδότες και πράκτορες, που πούλησαν την πατρίδα και την τιμή τους για την εξουσία και τα χρήματα.
Οι γιοι μου κι’ εγώ λαχταράμε περισσότερο τον θάνατο παρά τη ζωή, προκειμένου η αγαπημένη μας Λιβύη να παραμείνει ελεύθερη και περήφανη και για να προστατεύσει τα σύνορά της, από ξηρά, θάλασσα και αέρα, με την ψυχή και το αίμα μας, αυτή η γη είναι η ζωή μας.»
Η Αίγυπτος ενδιαφέρεται περισσότερο
Ο επικεφαλής, εξάλλου, της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Χαλέντ αλ Ακούρι, υποστήριξε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι εναντίον της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, λέγοντας ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται περισσότερο για τη Λιβύη από ορισμένους Λίβυους.