Μέσα και σε αυτό το μέσο “κοινωνικής δικτύωσης” λειτουργούν εξελιγμένες παραλλαγές ενός αλγόριθμου που ονομάζεται Edge Rank.
Στόχος του είναι να περιορίζει την διεισδυτικότητα των αναρτήσεων των χρηστών (likes+ σχόλια+ κοινοποιήσεις+ αναγνώσεις δια του αριθμού των” φίλων και ακόλουθων”) σε ροές φίλων σας κοντά στο μηδέν και όχι πάνω από το 2%. Και κάτω από το 1% την αντίστοιχη διεισδυτικότητα αναρτήσεων σελίδων που δεν αγοράζουν διαφημίσεις από την meta.
Πρόσφατα, τον Μάιο του 20, προστέθηκαν και άλλοι περιορισμοί, που ενεργοποιούνται με προγράμματα “τεχνητής ευφυΐας”, που περιορίζουν ακόμα περισσότερο της διάδοση περιεχομένου που θεωρείται “πολιτικό”, ως κεντρική κατεύθυνση εταιρικής πολιτικής από τον Ζουκι.
Δοκιμάστε πχ να κάνετε μια ανάρτηση με λινκ κάποιο άρθρο από ένα site πολιτικής και το ίδιο με μια φώτο με κείμενο. Το πρώτο, ας έχει και τραγουδάκι από το YouTube, πάει στις ροές ελαχίστων φίλων. Το δεύτερο σε λίγο περισσότερους.
(Tip: βάζετε τα σχετικά links αναφοράς στα σχόλια και γράψτε εσείς κάτι σχετικό).
Οι αλγόριθμοι του fb φαίνεται ότι επιδέχονται πλέον και άλλες παρεμβάσεις “με το χέρι” ή αυτόματα.
Προγράμματα Τεχνητής Ευφυίας σέρνονται σαν τα σκουλήκια ανάμεσα στα προφίλ ή τις σελίδες χρηστών και ανιχνεύουν συγκεκριμένες “απαγορευμένες” λέξεις. Πχ το όνομα του γνωστού “εθνικού” μας θεατρικού σκηνοθέτη με την εμμονή στα μικρά ή το όνομα εκείνου του λογισμικού που παρακολουθεί τα κινητά. Αυτές οι αναρτήσεις λαμβάνουν “κρυφό περιορισμό” και εμφανίζονται στην ροή ελάχιστων “φίλων” σας, μόνο σε αυτούς που έχουν πέσει στο ιδιο “παράπτωμα”. Έτσι δημιουργείται το φαινόμενο αντιηχείου (echo), δηλαδή “πέστε τα μεταξύ σας όσο θέλετε, εμείς προστατεύουμε τον εθνικό κορμό από την διάδοση των ιδεών σας”.
Ποιός καθορίζει τις “απαγορευμένες λέξεις” ή το για προστασία κοινό;
Η διαπλοκή με τις τοπικές εξουσίες έναντι της ανοχής η κάθε meta στο να μπορεί να παραβιάζει τα στοιχειώδη προσωπικά δεδομένα των χρηστών αλλά και η υποστήριξη τους στο να μένει η τοπική φορολόγηση κερδών από τις διαφημιστικές δραστηριότητες της meta στο μηδέν! Σχεδόν στο μηδέν και η καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων σε επαγγελματίες (δημοσιογράφοι, μουσικοί, κλπ) που εμπλουτίζουν σήμερα με δωρεάν περιεχόμενο και αυτό το μέσο, που ουσιαστικά είναι μια διαφημιστική μηχανή με μια ψευδαίσθηση δημοσίου χώρου κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ίδιες συμφωνίες καθορίζουν και πώς θα περιορίζουν την διάδοση αναρτήσεων συγκεκριμένων χρηστών (έχουν ήδη στοχοποιήσει δημοσιογράφους κυρίως) από τα γνωστά παραμάγαζα διαπλοκής με την εκτελεστική εξουσία, που κατοικοεδρευουν στο Μοσχάτο εν Ελλάδι. Δύο οι κύριες τεχνικές χρησιμοποιούνται γι αυτό:
Οι πιο σφιχτοί περιορισμοί των αλγορίθμων edge με δημιουργία echo μόνο σε συχνούς followers.
H ανεξέλεγκτη δράση εικονικών προφίλ ρομπότ (συνήθως με ελάχιστες αναρτήσεις και μια δυο πιασάρικες εικόνες να φαίνονται σε κλειστά προφίλ). Βομβαρδίζουν με αιτήματα ‘φιλίας ” επώνυμους” αντιπάλους, που φτάνουν γρήγορα στο όριο των 5000 φίλων. Το 90% από αυτούς τούς”φίλους” μπορεί να είναι όμως ανύπαρκτοι! Άρα φτιάξε δεύτερα και τρίτα προφίλ κλώνους για να ξεπεραστεί η ζήτηση.
Τώρα ξεκινούν όμως οι περιορισμοί για τα προφίλ -κλώνους δημοφιλών επωνύμων με πρόφαση την ασφάλεια των πληροφοριών, και τρέχα να βρεις ποιον κρατάς και ποιόν αφήνεις.
Οι αναίτιοι περιορισμοί και ποινές, που ολοένα πυκνώνουν, λίγο έχουν να κάνουν με τα προφίλ -ρουφιανους που καταγγέλουν παραβιάσεις όρων κοινότητας σε ότι δεν τους αρέσει. Κυρίως αυτοί οι περιορισμοί επιβάλλονται αν τύχει να ξεπερνάτε συχνά εκείνο το 2%.
(Tip: αυστηρότερος έλεγχος του προφίλ όποιου αιτείται “φιλίας”. Και “όχι” στα κλειστά προφίλ, αν δεν ξέρετε κάποιον προσωπικά.)
Αναρωτήθηκε ποτέ γιατί αυτά τα 6 είδη “λαικς”” ,, , ,, καί γιατί όχι κάποια άλλα ?
Αυτά δεν καταγράφουν τα αισθήματα σας στον σωρό δεδομένων (big data) που συλλέγει ο Ζουκης για ότι κάνετε και γράφετε εδώ μέσα, αλλά την σχέση που έχετε με άλλα προφιλς! Από αυτές τις σχέσεις, ανεξέλεγκτα προγράμματα τεχνητής ευφυΐας (ΑΙ) τις αναλύουν καί διαμορφώνουν αναλυτικότατα προσωπικά, καταναλωτικά, πολιτικά ή συμπεριφορικά σας προφιλς, που πουλιούνται μετά για χρυσάφι.
Στην Κίνα, τα αντίστοιχα στο εκεί δημοφιλές μκδ tik toc, δημιουργούν το περίφημο social score των πολιτών, για να τους συμπεριφερθεί ανάλογα το εκεί αυταρχικό κράτος.
Στην Μ. Βρετανία, τα ίδια ακριβώς προγράμματα (όλα κατασκευής της εταιρίας της οικογένειας του νέου Βρετανού πρωθυπουργού Σούνακ που βγάζει δισ από αυτά), χρησιμοποιούνται για την δημιουργία credit score από τις Βρετανικές τράπεζες. Δύσκολα παίρνεις εκεί πλέον δάνειο αν έτυχε να στέλνεις ή κανείς chat με λάθος πρόσωπο! Ο ίδιος ακριβώς αυταρχισμός αλλά σε άλλη εφαρμογή.
Γίνεται μεγάλο debate ήδη στις ΗΠΑ ή την Μ. Βρετανία το αν τέτοια αναλυτικά προφιλς αξιολόγησης σας από κάποιον αλγόριθμο, θα χρησιμοποιούνται ή όχι ως κριτήριο και για την επιβολή ποινών από δικαστήρια!
Η επέλαση του τεχνικού φεουδαρχισμού για την υποστήριξη της επόμενης έκδοσης του νεοφιλελευθερισμού νer2.0 εν είδει “νέας αόρατης χείρας ρύθμισης των αγορών”, που λέγαμε; Αυτό!
Στην ΕΕ, που ακόμα αντιστέκεται και προσπαθεί να περιορίσει την δράση των big tech εταιριών του διαδικτύου και την ανεξέλεγκτη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων από ανεξέλεγκτους αλγόριθμους, (που κανείς δεν μπορεί να τεκμηριώσει τι πραγματικά κάνουν αφού αυτο-αναπτύσσονται μαθαίνοντας!), ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ. Ο οικονομικός στραγγαλισμός της ΕΕ, με αφορμή την ενεργειακή κρίση, φαίνεται ότι έχει απόλυτη σχέση και με την άρση αυτών των ευρωπαϊκών περιορισμών υπέρ των αμερικανικών κολοσσών του διαδικτύου και στο όνομα της επιχειρηματικότητας!
Μπορούμε να παρακάμψουμε αποτελεσματικά τέτοιους αλγόριθμους διαχείρισης δεδομένων, που λειτουργούν και ως μηχανισμοί χειραγώγησης;
Η σωστή και ειλικρινής απάντηση είναι ΌΧΙ! Δεν υπάρχει κανένα αποτελεσματικό tip γι αυτό!
Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να προετοιμαζουμε την μετακόμιση μας σε νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δεν ακολουθούν τα business models των σημερινών και δεν απαιτούν αλγόριθμους παρακολούθησης/τροχονόμους διάδοσης ιδεών. Αυτά που έχουν αρχίσει και αναπτύσσονται πολύ γρήγορα επί των τεχνολογιών blockchain, αυτών που διαμορφώνουν το περιβάλλον της επόμενης γενιάς του internet, το λεγόμενο web3.0.
Αυτές οι νέες τεχνολογίες κάνουν τρία κυρίως πράγματα:
Αποκεντρώνουν τα δεδομένα, που πλέον δεν μπορούν να βρεθούν εύκολα στον έλεγχο κάποιου Ζουκη, για να λειτουργήσουν επί αυτών οι αλγόριθμοι τύπου edge
Δίνουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων στον χρήστη που τα παρήγαγε. Είναι τεχνικά αδύνατη η πρόσβαση τρίτου σε αυτά χωρίς την συναίνεση του παραγωγού τους!
Επιβραβεύουν πληρώνουν(!) τους χρήστες τους εξωτραπεζικά για τον χρόνο που διαθέτουν σε αυτά, δημιουργώντας σχέσεις χωρίς μεσάζοντες με παραγωγούς περιεχομένου και την διαφήμιση, που επιλέγεται ελεύθερα από τον χρήστη με δικά του κριτήρια στο αν θα την δει ή όχι για να επιβραβευθεί.
(Tip: στηρίξτε τις προσπάθειες που γίνονται να αναπτυχθούν νεα ψαχτήρια-browsers όπως το brave αντί του google chrome και δείτε αμέσως πόσα προγράμματα σπιουνοι αποκλείονται αμέσως!)
Ή τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, browsers, messagers κλπ επί του web3.0 και ετοιμαστείτε να μετακομίσετε σιγά σιγά σε κάποιο από αυτά. Ένα made in Greece, ήδη σε προχωρημένη φάση testing, και ολοκλήρωσης μηχανισμών καταπολέμησης και των fake news κλπ, θεωρείται από τα πιο πλήρη όσων ήδη έχουν εμφανιστεί διεθνώς, και συνεχίζει να αναπτύσσεται σε συνεργασία με ελληνικά και κυπριακά πανεπιστήμια. Με πολύ σοβαρή μελέτη και έρευνα και όλων των κοινωνικών, ψυχολογικών και οικονομικών επιπτώσεων που αναμένονται από την επικείμενη κυριαρχία τους και την εκτόπιση των δεινοσαύρων του σημερινού ίντερνετ web2.0).
Τι δεν καταλαβαίνεις; Tι είδους λάικ πρέπει να βάλεις τώρα εδώ πιο κάτω;
Πρώτη δημοσίευση στο Facebook