Εδώ και δυο ημέρες κυκλοφορεί στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ένα άρθρο που ισχυρίζεται ότι το έτος 3000 οι άνθρωποι θα έχουν κύφωση, συρρικνωμένο λαιμό, ακόμα και διπλά βλέφαρα, εξαιτίας της καθημερινής και πολύωρης χρήσης των κινητών τηλεφώνων και των φορητών υπολογιστών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Futurism, αυτή η είδηση είναι ουσιαστικά spam.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την Πέμπτη (3/11), η Daily Mail δημοσίευσε ένα άρθρο- το οποίο έγινε viral- για το πώς θα μοιάζουν οι άνθρωποι το έτος 3000. Το πρόβλημα, σύμφωνα με το Futurism, είναι ότι η μόνη πηγή της εφημερίδας είναι ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε πριν από ένα χρόνο στον ιστότοπο TollFreeForwarding.com. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, σε αυτόν τον ιστότοπο μπορεί να αγοράσει κανείς εικονικούς τηλεφωνικούς αριθμούς.
Επιπλέον, αυτή η «έρευνα» δεν φαίνεται καθόλου επιστημονική. Αντίθετα, μοιάζει περισσότερο με αυτό που στην πραγματικότητα είναι – μια ανάρτηση σε ένα blog, που γράφτηκε με σκοπό να πάρει backlinks από ιστότοπους όπως αυτός της Daily Mail, που θα ενισχύσουν τη θέση του TollFreeForwarding στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Τα backlinks δημιουργούνται όταν ένας ιστότοπος συνδέεται με έναν άλλο με την χρήση υπερσυνδέσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα backlinks είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για το SEO (Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης), επειδή ουσιαστικά λένε στις μηχανές αναζήτησης ότι αν ακολουθήσουν τον σύνδεσμο θα βρουν σχετικό και καλό περιεχόμενο.
Για να αποκτήσουν αυτά τα backlinks, οι άνθρωποι πίσω από το TollFreeForwarding χρησιμοποίησαν τις απεικονίσεις που σχεδίασε ένας καλλιτέχνης τρισδιάστατων εικόνων, και δημιούργησαν τον «άνθρωπο του μέλλοντος», την «Mindy».
«Για να συνειδητοποιήσουμε πλήρως τον αντίκτυπο που έχει η καθημερινή χρήση της τεχνολογία στο σώμα μας, συλλέξαμε επιστημονικές έρευνες και γνώμες ειδικών επί του θέματος», αναφέρει το άρθρο του TollFreeForwarding, «προτού συνεργαστούμε με έναν σχεδιαστή για να δημιουργήσουμε τον μελλοντικό άνθρωπο, το σώμα του οποίου έχει αλλάξει εξαιτίας της συχνής χρήσης των κινητών τηλεφώνων, των φορητών υπολογιστών και άλλων τεχνολογιών».
Ωστόσο, οι πηγές του άρθρου είναι αμφίβολες. Για παράδειγμα, ο επιστήμονας που μιλά για την σπονδυλική στήλη, είναι ένας «ειδικός σε θέματα υγείας και ευεξίας» σε έναν ιστότοπο που πουλάει λοσιόν για μασάζ. Το υψηλότερο ακαδημαϊκό του επίτευγμα; Ένα πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων.
Πιθανώς δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το άρθρο έγινε viral στο Twitter. Ωστόσο η συγκεκριμένη «έρευνα» δημοσιεύθηκε και σε άλλους, αξιόπιστους ιστότοπους όπως το StudyFinds. Οι αναγνώστες του ιστότοπου έσπευσαν να το επισημάνουν, με αποτέλεσμα ο συντάκτης να γράψει ένα σημείωμα κάτω από το εν λόγω άρθρο, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι «το περιεχόμενό μας έχει σκοπό να προκαλέσει συζήτηση και προβληματισμό και ενθαρρύνουμε πάντα τους αναγνώστες μας να συμμετέχουν. «Αν διαφωνείτε έντονα με ένα άρθρο- παρακαλώ διαψεύστε το στα σχόλια κάτω από το άρθρο».
ΠΗΓΗ: Futurism