Μια μη αναμενόμενη πρόταση για να απολαμβάνουμε το φαγητό μας καταθέτει ο Τσαρλς Σπένσερ καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Υποστηρίζει ότι τα μαχαιροπήρουνα αλλοιώνουν την υφή αλλά και τη γεύση των τροφών και πρέπει να τρώμε με τα χέρια ακόμη και τροφές που δεν είναι εύκολο να τις φας με το χέρι όπως ζυμαρικά ή ακόμη και φαγητά με σάλτσες κάρυ.
«Η κατανάλωση φαγητού με τα χέρια έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι βελτιώνει όχι μόνο την αίσθηση της υφής αλλά και της γεύσης των τροφών ενώ έχει και πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι κάτι που πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει και να αρχίσει να ακολουθεί αυτή την τακτική. Πολλές δημοφιλείς σε όλο τον κόσμο τροφές τρώγονται με τα χέρια όπως τα μπέργκερς, οι τορτίγιες, τα τάκος, οι φτερούγες κοτόπουλου κ.α. γιατί δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και με άλλες τροφές; Αν τρώμε κάτι με τα χέρια μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τι ακριβώς τρώμε και αυξάνει την γευστική μας εμπειρία σε σχέση με την κατανάλωση του φαγητού με τα μαχαιροπήρουνα τα οποία μπαίνουν στη μέση και μας διαχωρίζουν από τις αισθήσεις μας» υποστηρίζει ο Σπένσερ
Σύμμαχος του πάντως είναι μια μεγάλη έρευνα που έγινε στη Βρετανία με αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Την κατανάλωση φαγητού με τα χέρια. Στην έρευνα πήραν μέρος 2,5 χιλιάδες άτομα τα οποία κλήθηκαν να φάνε με τα χέρια σε 20 εστιατόρια που συμμετείχαν σε αυτή την έρευνα. Ένα ποσοστό 19% όσων συμμετείχαν δήλωσαν ότι ένιωσαν πολύ καλά και κυρίως απελευθερωμένοι τρώγοντας με τα χέρια ενώ ένα 10% δήλωσε πώς το φαγητό τους φάνηκε πιο νόστιμο τρώγοντας το με τα χέρια.