Στενή σχέση και ακόμη πιο στενή συνεργασία με τον Γιάννη Λαβράνο, εμφανίζεται μέχρι στιγμής, βάσει των δημοσιογραφικών ερευνών, να έχει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, κάτι που ο ίδιος παραδέχεται ξεκαθαρίζοντας όμως –απαντώντας στην έρευνα της ΕφΣυν και των Reporters United- ότι «κανένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αναφέρονται στις ερωτήσεις σας και αποτελούν αντικείμενο της δημοσιογραφικής σας έρευνας δεν έχει την οποιαδήποτε -άμεσα ή έμμεσα- σχέση με την πολιτική, τις διαγωνιστικές διαδικασίες και γενικά το υλοποιούμενο έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων του».
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, σύμφωνα με τους Reporters United, επίσης κουμπάρος του Λαβράνου είχε συχνές επαφές μαζί του. Μάλιστα, ως υπουργός έχει επισκεφτεί τον επιχειρηματία στο γραφείο του, στο Νέο Ψυχικό.
Είναι άγνωστο για το τι συζητούσαν όμως, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Πιερρακάκη θα πρέπει να θυμίσουμε ότι αυτός έχει υπό την εποπτεία του τη Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας η οποία υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
(Upd) Μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (όπου ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος μιλά για πρώτη φορά για τις σχέσεις του με το Μαξίμου) και την εξαγγελία του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη (για τη λίστα «νούμερο 2» των παρακολουθήσεων), το «Βήμα» δημοσιεύει την Κυριακή «τα πρόσωπα που έφεραν και ενεργοποίησαν το Predator στην Ελλάδα».
Η εγκατάσταση της Intellexa στην Ελλάδα
Στο δημοσίευμα του «Βήματος» –όπως αναφέρει avgi.gr– σημειώνονται τα παρακάτω:
«Η εγκατάσταση της εταιρείας Intellexa από την άνοιξη του 2020 και εν μέσω πανδημίας στη χώρα μας είναι βασικό τμήμα της “γέφυρας” Ελλάδας – Κύπρου. Η εταιρεία απέκτησε έδρα σε κτίριο στο Ελληνικό, το οποίο φέρεται να προτιμήθηκε γιατί διέθετε υπόγειο γκαράζ που επέτρεπε την είσοδο φορτηγών που θα μπορούσαν να ξεφορτώσουν τα ύποπτα συστήματα στο εσωτερικό του κτιρίου, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Ως βασικός μέτοχος της εταιρείας εμφανίστηκε ο Φέλιξ Μπίτζιος, ενώ σημαντική συμμετοχή στην εταιρεία είχαν συγγενικά πρόσωπα του Ταλ Ντίλιαν, καθοδηγητή και συνεταίρου του Σαχάκ Αβινί».
«Εκείνο που κρίνεται σημαντικό είναι ότι η εταιρεία Intellexa πήρε άδεια για εξαγωγή πώληση του εν λόγω λογισμικού (αναφέρονται πιθανοί πελάτες στην Αρμενία, στην Αίγυπτο, στην Ινδονησία, στη Μαδαγασκάρη, στο Ομάν, στη Σαουδική Αραβία και στη Σερβία) από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Σημαντικά υψηλόβαθμα στελέχη του εν λόγω υπουργείου είχαν επαφή με το ίδιο σύστημα ατόμων που σχετίζεται με το ύποπτο λογισμικό».
Η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας καταρτίζει την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, στην οποία καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι, οι προτεραιότητες και τα μέτρα πολιτικής και κανονιστικής ρύθμισης, με σκοπό την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου ασφάλειας για τα συστήματα τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής σε εθνικό επίπεδο.
Θέματα δηλαδή που αφορούν ΑΜΕΣΑ την αντιμετώπιση παρακολουθήσεων εντός και εκτός της χώρας (ή την διοργάνωση επιχειρήσεων παρακολούθησης σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες) αλλά και θέματα που αφορούν ΑΜΕΣΑ τις επιχειρηματικές δραστηριότητες Λαβράνου!
Η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας:
- Διατυπώνει την πολιτική ασφάλειας συστημάτων ΤΠΕ για το δημόσιο τομέα και προωθεί την εφαρμογή της
- Ορίζει απαιτήσεις και κανόνες ασφάλειας, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε έργου ΤΠΕ του δημοσίου και ενσωματώνονται σε αυτά από τη φάση της σχεδίασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση των αρχών του ενιαίου σχεδιασμού
- Συνεργάζεται με τις αρμόδιες Ανεξάρτητες και Ρυθμιστικές Αρχές, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών και ακαδημαϊκούς φορείς για την υιοθέτηση ενιαίων πολιτικών ασφαλείας στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης
- Συνεργάζεται με την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων και την Τεχνικής Φύσεως Αρχή Ασφάλειας Πληροφοριών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. καθώς επίσης και με τα CERTs που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για θέματα αρμοδιότητας του Τμήματος
- Προωθεί δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης του προσωπικού που διαχειρίζεται και υποστηρίζει κρίσιμα συστήματα και υποδομές του Δημοσίου
Σχέση με τον Γιάννη Λαβράνο και κουμπαριά έχει και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ τη χαρά της κουμπαριάς δεν στέρησε ο Λαβράνος ούτε στον Θάνο Πλεύρη με τον οποίο κατέβαιναν μαζί και στις πορείες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μεγάλες δουλειές με το Δημόσιο ο Λαβράνος έκλεισε –και μάλιστα λίγο πριν τις εκλογές- επί υπουργίας Βασίλη Κικίλια στο Προστασίας του Πολίτη (2014), τις οποίες συνέχισε παρά την αλλαγή της κυβέρνησης επί υπουργίας Νίκου Τόσκα (ΣΥΡΙΖΑ), του οποίου παρεμπιπτόντως ο γιος εργάστηκε αργότερα στην εταιρεία Krikel, πληροφορία που ο κ. Τόσκας επιβεβαίωσε.
Διαψεύδει ο Πιερρακάκης
Μέσω «πηγών», επιχείρησε να διαψεύσει ο Κ. Πιερρακάκης το δημοσίευμα του Βήματος. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, «το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαψεύδει κατηγορηματικά την αναφορά σε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με χορήγηση άδειας σε εταιρεία για εξαγωγή – πώληση λογισμικού από το υπουργείο. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν διαθέτει, σε καμία περίπτωση, αρμοδιότητα χορήγησης άδειας εξαγωγής – πώλησης οποιουδήποτε προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου λογισμικού, ούτε και έχει κάποια σχετική γνώση για τη συγκεκριμένη ή άλλη παρόμοια περίπτωση».
Πάντως, η παραπάνω διάψευση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι κυβερνητικές διαψεύσεις ακολουθούνται συνήθως από… ηχηρές επιβεβαιώσεις, έπειτα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
Πηγή: EfSyn, ΤΟ ΒΗΜΑ, avgi