Αδιανόητες διαστάσεις παίρνει πλέον η υπόθεση του ελληνικού Watergate εάν ισχύουν οι αποκαλύψεις που δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες «Εφημερίδα των Συντακτών» και «Documento» καθώς στην πρώτη μιλάει για πρώτη φορά ο Γιάννης Λαβράνος, επιχειρηματίας που σχετίζεται με την Krikel και κομβικό πρόσωπο στο σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ η δεύτερη δημοσιεύει και δεύτερη λίστα 38 προσώπων που παρακολουθούσε «άγνωστο» κέντρο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους Reporters United και την «Εφημερίδα των Συντακτών», η συνάντηση έγινε στο γραφείο του δικηγόρου του στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας το πρωί της Τρίτης 8 Νοεμβρίου. Είναι ασαφές τι τον οδήγησε στην απόφαση αυτή. Κύκλοι του ωστόσο δήλωσαν στο Reporters United και την «Εφ.Συν.» πως ως τώρα απέφυγε κάθε δημόσια τοποθέτηση επειδή αυτό του ζητήθηκε από το Μαξίμου.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, είχαν προηγηθεί άκαρπες προσπάθειες μηνών πριν τελικά ο Γιάννης Λαβράνος αποφασίσει να μιλήσει και αυτό έγινε εφικτό μόνο αφού την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου του στάλθηκαν ερωτήσεις για τη σχέση του με τις υποκλοπές και τις πλαστές ταυτότητες.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μία συνάντηση τον Νοέμβριο του 2019, όταν ένας νεαρός Ελληνας του εξωτερικού με καταξιωμένη θέση στον ιδιωτικό τομέα δέχτηκε πρόταση να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα έρευνας για την κυβερνοασφάλεια. Αρχικά από τις συνεννοήσεις ο νεαρός καταλαβαίνει ότι θα συναντήσει τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Αντ’ αυτού επικοινώνησε μαζί του ο επιχειρηματίας Γιάννης Λαβράνος.
Συναντήθηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Mayfair στο Λονδίνο. Ο Λαβράνος προέταξε την εγγύτητά του με το Μαξίμου: «Είμαι κοντά στον πρωθυπουργό, θέλουμε να κάνουμε πράγματα στο machine learning». Ο επιχειρηματίας τού εξήγησε ότι αργότερα θα ερχόταν στο ραντεβού κι ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Πράγματι εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ερωτηθείς ο Γιάννης Λαβράνος για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό, είπε πως έχουν συναντηθεί «μόνο μία φορά», πριν από χρόνια, λίγο αφότου εκείνος είχε εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ Η συνάντηση έγινε με μεσολάβηση του Γρηγόρη Δημητριάδη.
Reporters United και «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρουν ότι το μήνυμα του Λαβράνου είναι διπλό: πρώτον, επιμένει ότι δεν έχει σχέση με το Predator και τις υποκλοπές. Δεύτερον, επιμένει -αν και όχι με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο όπως παλιότερα- ότι δεν έχει «μετοχική» σχέση με την εταιρεία Krikel που εμπλέκεται στο σκάνδαλο.
Η στάση αυτή αποτελεί σημαντική υποχώρηση σε σχέση με ό,τι υποστήριζε η πλευρά Λαβράνου και Krikel ώς τώρα. Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Σταμάτης Τρίμπαλης είχε δηλώσει στην Εξεταστική ότι δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον Λαβράνο, κάτι που επανέλαβε και ο Λαβράνος στη σχετική συνάντηση. Ο τελευταίος όμως παραδέχεται πλέον ότι συνεργάζεται με την Krikel και έχει συμφέρον η εταιρεία «να πηγαίνει καλά», καθώς η δική του δραστηριότητα αφορά το «system integration», δηλαδή την ενοποίηση συστημάτων που εμπορεύεται ή εκπροσωπεί η Krikel.
Ο Γιάννης Λαβράνος λέει ότι δεν έχει καμία δραστηριότητα στην Ελλάδα από το 2012 και ότι ζει και επιχειρεί από το Λονδίνο. Ομως αρνήθηκε να υποδείξει έστω μία εταιρεία μέσω της οποίας ασκεί την επιχειρηματική του δραστηριότητα.
Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τους Reporters United, ο Γιάννης Λαβράνος έχει αστυνομική φύλαξη από την ΕΛΑΣ. Πώς λοιπόν ένας επιχειρηματίας ο οποίος, σύμφωνα με δική του δήλωση, δεν έχει καμία δουλειά στην Ελλάδα από το 2012, διαθέτει φύλαξη από το κράτος;
Το Documento καταγγέλλει την παρακολούθηση του Βαξεβάνη και των δημοσιογράφων του
Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento με την λίστα των παρακολουθήσεων, με τα ονόματα υπουργών, πολιτικών και δημοσιογράφων που έπεσαν θύματα παρακολούθησης από το Predator που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Κυριακή, η εφημερίδα ανακοίνωσε ότι έρχεται νέα λίστα με περισσότερα ονόματα.
Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη λίστα περιλάμβανε τους:
- Αντώνης Σαμαράς (πρώην πρωθυπουργός)
- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
- Νίκος Δένδιας (υπουργός Εξωτερικών)
- Ολγα Γεροβασίλη (πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη)
- Χρήστος Σπίρτζης (πρώην υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων)
- Αδωνης Γεωργιάδης (υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων)
- Ευγενία Μανωλίδου (σύζυγος Γεωργιάδη)
- Βασίλης Κικίλιας (πρώην υπουργός Υγείας)
- Τζένη Μπαλατσινού (σύζυγος Κικίλια)
- Ολγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής ΝΔ, πρώην υπουργός Τουρισμού)
- Αλέξης Παπαχελάς (διευθυντής «Καθημερινής»)
- Λάκης Λαζόπουλος (ηθοποιός)
- Αλέξανδρος Διακόπουλος (πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας)
- Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Εθνικής Αμυνας)
- Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργός Οικονομικών)
- Κωστής Χατζηδάκης (υπουργός Εργασίας)
- Πόπη Καλαϊτζή (σύζυγος Χατζηδάκη)
- Αριστοτελία Πελώνη (εξωκοινοβουλευτική αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος)
- Γιώργος Πατούλης (περιφερειάρχης Αττικής)
- Μαρίνα Πατούλη (σύζυγος Πατούλη)
- Δημήτρης Αβραμόπουλος (πρώην υπουργός Υγείας)
- Αλέξης Πατέλης (επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού)
- Νίκος Ανδρουλάκης (πρόεδρος ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής) Θόδωρος Καρυπίδης (πρόεδρος ΠΑΕ Αρης, επιχειρηματίας, για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
- Θόδωρος Καρυπίδης (πρόεδρος ΠΑΕ Άρης, επιχειρηματίας, για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
- Ειρήνη Καρυπίδη (επιχειρηματίας, αδερφή Καρυπίδη, για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
- Γιάννης Κουρτάκης (εκδότης εφημερίδας «Παραπολιτικά», για παρακολούθηση Βαγγέλη Μαρινάκη)
- Πάνος Κυριακόπουλος (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Star, για παρακολούθηση οικογένειας Βαρδινογιάννη)
- Παναγιώτης Μπόμης (διευθύνων σύμβουλος DPG Digital Media, για παρακολούθηση Δημήτρη Γιαννακόπουλου)
- Παναγιώτης Αρκουμανέας (πρώην πρόεδρος ΕΟΔΥ)
- Εύα Αντωνοπούλου (σύζυγος Αρκουμανέα, δημοσιογράφος)
- Γιάννης Ραχωβίτσας (υπαρχηγός του Αστυνομικού Σώματος)
- Αντώνης Δελλατόλας (δημοσιογράφος)
- Θανάσης Κουκάκης (δημοσιογράφος)
Το διάστημα που είναι σε εξέλιξη η έρευνα του Documento για τις παρακολουθήσεις τόσο ο εκδότης της εφημερίδας όσο και δημοσιογράφοι αλλά και άνθρωποι με τους οποίους έρχονται σε επαφή είναι υπό φυσική και ηλεκτρονική παρακολούθηση. Τις πληροφορίες αυτές έχουν δώσει στην εφημερίδα πρόσωπα τα οποία είναι αξιόπιστα και είναι σε θέση να γνωρίζουν πόσο ανησυχεί και πως κινείται το σύστημα παρακολουθήσεων.
Την 1η Νοεμβρίου του 2022, δηλαδή όταν η ερευνητική ομάδα συγκέντρωνε τα τελευταία στοιχεία πριν τη δημοσίευση της λίστας πρόσωπο το οποίο ήταν σε συχνή επαφή το τελευταίο διάστημα με τον Κ. Βαξεβάνη και για αυτό πιθανολογούσαν ότι αποτελεί πηγή του ή αγγελιοφόρο σε σχέση με το θέμα που ήταν υπό έρευνα ενημερώθηκε από την Google ότι το σύστημά του είναι υπό παρακολούθηση.
- Εντοπίστηκε δηλαδή μια ασυνήθιστη κυκλοφορία από το δίκτυο υπολογιστών του. Γράφει χαρακτηριστικά η Google «αυτή η κυκλοφορία ίσως εστάλη από κακόβουλο λογισμικό, μια προσθήκη του προγράμματος περιήγησης ή ένα σενάριο που αποστέλλει αυτόματα αιτήματα. Σε περίπτωση που κάνετε κοινή χρήση της σύνδεσης σας το δίκτυο, ζήτησε τη βοήθεια του διαχειριστή σας».
Το συγκεκριμένο πρόσωπο όμως δεν διατηρεί κανένα δίκτυο υπολογιστών και χρησιμοποιεί μόνο το κινητό του για την αποστολή emails και μηνυμάτων με εφαρμογές. Τεχνικοί στους οποίους έδειξε το συγκεκριμένο μήνυμα της Google το Documento, αποφαίνονται ότι από τη στιγμή που το πρόσωπο χρησιμοποιεί ως μοναδική συσκευή το κινητό του υπήρξε προσπάθεια κάποιος να πει στα mail ή τις εφαρμογές του.
Prorata: Ο Μητσοτάκης γνώριζε για τη λίστα των υποκλοπών – Παραίτηση ζητά 1 στους 2
Δεν φαίνεται να έχουν πειστεί οι πολίτες παρά τις εξηγήσεις που προσπάθησε να δώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα για το σκάνδαλο των υποκλοπών και παρά τις συνεχείς προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου να… κουκουλώσει την υπόθεση.
Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα της Prorata για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών, σύμφωνα με την οποία το 69% των ερωτηθέντων πιστεύει τη λίστα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα Documento, καθώς συμφωνεί ότι «η κυβέρνηση παρακολουθούσε υπουργούς της, βουλευτές της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες», ενώ στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι παρακολουθούνταν ή όχι από την κυβέρνηση αυτά τα πρόσωπα, αρνητικά απάντησε μόλις το 25%! Οι ηλικίες 17 έως 34 ετών απάντησαν θετικά σε ποσοστό 80%, ενώ θετικά απάντησαν ακόμα το 83% των αναποφάσιστων και το 48% όσων αυτοπροσδιορίζονται ως «δεξιοί».
Να παραιτηθεί ζητά το 50%
«Λόγω των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα από το πρωθυπουργικό αξίωμα», λέει το 50% των ερωτηθέντων, ενώ 45% είναι αυτοί που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να παραιτηθεί. Μεταξύ αυτών που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού είναι το 64% της ηλικίας 17 έως 34 ετών και το 47% της ηλικίας 35-54, το 52% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το 55% των αναποφάσιστω και το 50% των κεντρώων.
Και οι ψηφοφόροι της ΝΔ θέλουν αντικατάσταση Δεμίρη
Σε ερώτηση για το αν πρέπει να αντικατασταθεί ο Διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης με πρόσωπο ευρείας πολιτικής αποδοχής, το 71% υπέρ της αλλαγής αυτή, το 65% ζητά να αντικατασταθεί η εισαγγελέας της ΕΥΠ, ενώ το 87% ζητάει να θεσμοθετηθεί η καθολική απαγόρευση του κακόβουλου λογισμικούPradator στη χώρα.
Μάλιστα, το 41% από αυτούς που ζητούν την αντικατάσταση του Δεμίρη είναι και το 41% των ψηφοφόρων της ΝΔ (!), το 76% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 75% όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι, το 77% των κεντρώων, το 50% των κεντροδεξιών και το 38% των δεξιών!