Το Shiraki είναι αποκάλυψη σύμφωνα με το Άγγελο Ρέντουλα του «γαστρονόμου». «Ό,τι πιο αυθεντικό έχουμε στην Ελλάδα σε σούσι και ιαπωνική μαγειρική», ισχυρίζεται με τον γνωστό στους φίλους του προκλητικό του τρόπο.
Δεν θα σας πω αν έχει δίκιο, δεν συμπαθώ τους υπερθετικούς, τις πρωτιές, τα τοπ 10, δεν μου τα επιτρέπει η ιδιότητά μου, όμως ναι, το Shiraki, το γιαπωνέζικο ξαδελφάκι του κινέζικου East Pearl που βρίσκεται εγγύς, είναι εξαιρετικό. Τα εδέσματα αιδέσιμα. Η ποιότητα των πρώτων υλών προσεγμένη. Οι μαγειρικές επιμελείς. Οι τιμές σωστές. Στα συν το καθημερινό, ανεπιτήδευτο, χωρίς φιοριτούρες, περιβάλλον.
Ο Shiraki, o αρχηγός της κουζίνας, γνωστός ίσως σε κάποιους από το Furin Kazan, το παλιό (το πρώτο;) γιαπωνέζικο της γειτονιάς που έκλεισε το 2017, ποιεί μικρά θαύματα.
- Ωραιότατη η πράσινη φυλλώδης σαλάτα με καπνιστό χέλι, ψημένο σουσάμι και ιαπωνική σάλτσα πιπεριού.
- Ο ψιλοκομμένος ωμός σολομός με σάλτσα wasabi-ταχίνι και αυγά σολομού, ένας βελούδινος δυναμίτης. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.
- Το sashimi moriawase, η ποικιλία σασίμι του σεφ με αληθινό, φρεσκοτριμμένο hon-wasabi, εξαίσιο, ανυπέρβλητο. Αισθητικώς, ένας μικρός πίνακας.
- Ο ορισμός του ιαπωνικού κόμφορτ μαγειρευτού: το unadon, μπολ με αχνιστό ρύζι και ψητό χέλι και γλυκάλμυρη σάλτσα.
- Τα τυλιχτά σε φύκι maki και τα ανοιχτά nigiri, με ρύζι καλοφτιαγμένο, όσο πρέπει ζουμερό, κολλώδες και ξιδάτο, το όλον με τη χάρη του χειροποίητου, τη σιγουριά της εμπειρίας.
- Η καυτή σούπα με τροφαντά udon noodles, άφθονο φρέσκο κρεμμυδάκι και θαλασσινό ζωμό dashi (εις εκ των βασικών ζωμών της ιαπωνικής κουζίνας) μέσα στην οποία βυθίζονται δύο γαρίδες τυλιγμένες σε ένα αραχνοΰφαντο και υπερτραγανό κουκούλι χυλού tempura πυροδοτεί πυροτεχνήματα ευφορίας στον ουρανίσκο και στο μυαλό.
Πηγή: γαστρονόμος