«Σήμερα η Ελλάδα είναι μία από τις 12 χώρες με πλήρη νομική ισότητα ανδρών – γυναικών σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας», τονίζει η Χριστίνα Αλεξοπούλου με άρθρο της στο libre επισημαίνοντας ότι «η επίδοση αυτή οφείλεται σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και θεσμικές παρεμβάσεις».
Σ’ ότι αφορά την Ελλάδα σύμφωνα με την κ. Αλεξοπούλου «η Κυβέρνηση θέλοντας να ενισχύσει τη θέση της γυναίκας στην εργασία και να την διευκολύνει, θεσμοθέτησε συγκεκριμένα και εξειδικευμένα μέτρα», όπως η δημιουργία μονάδων βρεφικής φροντίδας μέσα στις επιχειρήσεις και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα των επενδύσεων και της ανάπτυξης
Η φύση έδωσε πλουσιοπάροχα στη γυναίκα ευεργετήματα, χαρίσματα και προτερήματα. Οι πράξεις της και τα ενεργήματά της έχουν δυναμισμό, ανθρωπιά και καλοσύνη, ευγένεια και σεμνότητα, ευαισθησία και ήθος, στοιχεία που συγκροτούν το ανθρώπινο μεγαλείο. Διαθέτει πλούσια εσωτερικότητα, γρήγορη σκέψη, διάθεση και ευαισθησία για προσφορά και με τη φαντασία της, το πείσμα της και την ακλόνητη θέλησή της μπορεί να επιτύχει στην επαγγελματική της, την οικογενειακή της και στην κοινωνική της ζωή θετικά και άριστα αποτελέσματα. Γι’ αυτή την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα της γυναίκας, ο Ντοστογιέφσκι ορθώς έγραψε ότι «η γυναίκα από το τίποτα μπορεί να επιτύχει το παν».
- Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσει τη γυναίκα στην εργασία, στην οικογένεια, στην παιδεία. Είμαι προσωπικά περήφανη ως γυναίκα και ως βουλευτής που στηρίζω αυτές τις αλλαγές μέσα στο Κοινοβούλιο. Οι γυναίκες γίνονται πιο δυνατές και η φωνή τους ακούγεται.
Σήμερα η Ελλάδα είναι μία από τις 12 χώρες με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η επίδοση αυτή οφείλεται σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και θεσμικές παρεμβάσεις.
Σε ιδιαίτερες στιγμές της ιστορίας όπου απειλείται η διεθνής σταθερότητα και νομιμότητα, τα εθνικά σύνορα και οι συνθήκες αμφισβητούνται, αμφισβητούνται ταυτόχρονα και τα δικαιώματα. Η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Συνεπώς, ο αγώνας κατά του κατακτητικού αυταρχισμού γίνεται αυτόματα και αγώνας για την ισότητα των δύο φύλων και την προστασία των πιο ευάλωτων.
Όλοι οι πόλεμοι διευρύνουν τις ανισότητες, όμως η δύναμη του φιλελευθερισμού είναι ακριβώς ότι μπορεί να διευρύνει τις αξίες ακόμα και εν μέσω μεγάλων παγκόσμιων δοκιμασιών.
Στον οικονομικά συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο του σήμερα, αλλάζουν πολλά στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ένας ψηφιακός και πράσινος μετασχηματισμός και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο γεννιέται στη χώρα μας. Μέσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις η γυναικεία επιχειρηματικότητα κάνει έντονη την παρουσία της. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει βαρύτητα στην ενίσχυση του γυναικείου επιχειρείν, καθώς αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα και εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης ακρίβειας, η ανάγκη ενίσχυσής του γυναικείου επιχειρείν είναι επιτακτική.
- Η συμβολή της Ελλάδας στο μέτωπο αυτό τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλη. Γιατί για πρώτη φορά η χώρα μας απέκτησε εθνικό σχέδιο για την ισότητα των φύλων κάτω από το οποίο αρθρώνονται πολιτικές σε κάθε επίπεδο. Από την εκπαίδευση και την εργασία μέχρι την οικογένεια και την υγεία. Έτσι, έχουν ήδη γεφυρωθεί νομοθετικά οι ανισότητες στις αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες θωρακίζονται από κάθε διάκριση στο χώρο δουλειάς τους, ενώ το επίδομα γέννησης και η επέκταση των γονικών αδειών βοηθούν, κυρίως τις γυναίκες που συνδυάζουν καριέρα με οικογένεια.
Η Κυβέρνηση θέλοντας να ενισχύσει τη θέση της γυναίκας στην εργασία και να την διευκολύνει, θεσμοθέτησε συγκεκριμένα και εξειδικευμένα μέτρα. Η δημιουργία μονάδων βρεφικής φροντίδας μέσα στις επιχειρήσεις, δράση που έχει χρηματοδοτήσει πλήρως το κράτος, ώστε να μπορεί η εργαζόμενη να παίρνει και το παιδί στη δουλειά της και να νιώθει περισσότερο ασφαλής.
Στο ίδιο πλαίσιο έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» για τη φροντίδα παιδιών ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών, κάθε εργαζόμενης που θα ενταχθεί. Επίσης έχει ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας Γυναικών με στόχο την ενεργοποίησή τους σε τομείς όπως η έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη και η επιχειρηματικότητα. Είναι κατευθύνσεις που ήδη διαπερνούν και τα προγράμματα του νέου σχολείου. Εκεί όπου εκτός από πρότυπα ισότητας καλλιεργούνται και δεξιότητες. Δεξιότητες που επιτρέπουν στα νέα κορίτσια να αναδείξουν τις εξαιρετικές τους δυνατότητες.
Η εμπιστοσύνη και η στήριξη στις γυναίκες επιχειρηματίες είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα και ήδη έχουν γίνει πολλές αλλαγές και προωθούνται ακόμη πολλές περισσότερες.
Πριν λίγους μήνες και μετά από δέκα χρόνια καθυστερήσεων, οι διαπραγματευτές Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου συμφώνησαν επί νομοσχεδίου για την αύξηση της παρουσίας των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών. Τουλάχιστον το 40% των μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών θα πρέπει να είναι γυναίκες, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Τα συμβούλια είναι ένας τρόπος να καλλιεργηθούν τα νέα ηγετικά στελέχη, δίνοντάς τους ευκαιρίες να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε θέσεις ευθύνης. Για πρώτη φορά το εφήρμοσε η Νορβηγία το 2005 και αποδείχτηκε επιτυχές, με τις διοικητικές θέσεις των γυναικών να αυξάνονται από 5% στο 40% μόλις σε επτά χρόνια. Τώρα, πολλά χρόνια μετά, ακολουθεί το παράδειγμά της και η υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι γυναίκες επιχειρηματίες όντως αποτελούν πρότυπα για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται στη ζωή τους. Η συστηματική λοιπόν προβολή όλων αυτών των προτύπων είναι ισχυρό κίνητρο για να πιστέψει κάθε γυναίκα ότι μπορεί, μπορεί να ζήσει και να δραστηριοποιηθεί σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας και μπορεί και η ίδια να τα καταφέρει. Η πολιτεία θα είναι δίπλα σε όλες που θέλουν να πετύχουν, γιατί στις γυναίκες αξίζει η επιτυχία και η πρόοδος. Τώρα και στο επιχειρείν.