Θριαμβολογεί σχεδόν καθημερινά ο Υπουργός Ανάπτυξης για το «πνευματικό του παιδί», το «καλάθι του νοικοκυριού» επιδεικνύοντας τις «πολλές μειώσεις και τις ελάχιστες αυξήσεις» στις τιμές.
Οι καταναλωτές μπορεί να μην συμμερίζονται τα όσα λέει αλλά αυτό μικρή σημασία έχει για το κυβερνητικό αφήγημα. Διότι, ως γνωστόν, αν αυτό το αφήγημα δεν συμφωνεί με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε όλοι στο σούπερ-μάρκετ, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης έφτασε να πει ότι οι μειώσεις στις τιμές φτάνουν και το 80% και έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη φέτα η οποία σύμφωνα με τον πίνακα που ανέβασε στο Twitter πήγε 2,52 από 11,88. Οντως η διαφορά είναι απίστευτα μεγάλη: -78,68% Μόνο που ο πίνακας δεν αναφέρει για τι ποσότητα φέτας μιλάμε. Οπότε πήγαμε και το ψάξαμε στην περίφημη πλατφόρμα e-katanalotis κι εκεί είδαμε ότι αφορά συσκευασία των 175 γραμμαρίων…
Δηλαδή αυτή την εβδομάδα τα 175 γραμμάρια φέτα κοστίζουν 2,52 ευρώ ενώ την προηγούμενη 11,88, το ξαναλέμε. Πόσο δηλαδή έκανε το κιλό η φέτα, στο συγκεκριμένο σούπερ-μάρκετ, πριν μία εβδομάδα; 67,26 ευρώ! Το κιλό! Η φέτα!
Όπου τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν: 1) Να πρόκειται για φέτα 24 καρατιών, 2) να πρόκειται για αισχροκέρδεια (μέχρι την περασμένη εβδομάδα όπου η τιμή της φέτας είχε φτάσει σχεδόν τα 70 ευρώ) είτε 3) να πρόκειται για άνευ προηγουμένου «λάθος» είτε από το σούπερ μάρκετ είτε από τον υπουργό.
Επειδή όμως ούτε χρυσή ή επίχρυση φέτα υπάρχει κι επειδή είναι απίθανο να διανοήθηκε κάποιος να την πουλάει 70 ευρώ το κιλό λες και είναι χαβιάρι, όσο αισχροκερδής να είναι, τότε θα πρέπει να ψάξουμε περισσότερο και να δούμε ότι η τιμή στην πρώτη στήλη αφορά την τιμή ενός κιλού φέτας, την περασμένη εβδομάδα (11,88 ευρώ) ενώ η δεύτερη αφορά τα 175 γραμμάρια (2,52 ευρώ).
Στη μία στήλη, κιλά. Στην άλλη γραμμάρια. Εξαιρετική σύγκριση! Πάμε όμως παρακάτω:
Αν κάνουμε την πράξη της Β’ Δημοτικού, η τιμή των 175 γραμμαρίων την περασμένη εβδομάδα θα πρέπει να ήταν 2,08 ευρώ. Δηλαδή μισό ευρώ λιγότερα από αυτής της εβδομάδα.
Πλήρης αντιστροφή!
Συνεχίσαμε με άλλα προϊόντα και στα 7 στα 10 βρήκαμε ανάλογες απίθανες ταχυδακτυλουργίες. Κάντε το κι εσείς πριν αγοράσετε…
Αλλά το είπαμε και προηγουμένως: το αφήγημα δεν συμφωνεί με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε όλοι στο σούπερ-μάρκετ και τα απλά μαθηματικά, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.