Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε, που ελήφθη το 1996. Η ημερομηνία του εορτασμού επιλέχθηκε για να τιμήσει το Α’ Παγκόσμιο Φόρουμ Τηλεόρασης, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Νοεμβρίου 1996, στην Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του τότε γ.γ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι.
To AnatropiNews, με αφορμή αυτή την ημέρα, φιλοξενεί πρόσωπα, που άφησαν το σημαντικό τους αποτύπωμα στον τηλεοπτικό χώρο. Ένα από αυτά είναι και ο Σταμάτης Μαλέλης , που συνδύασε το όνομά του με πολλές καινοτομίες και που συνεχίζει να πιστεύει ότι τα καλύτερα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης έρχονται.
Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο
Από το χθες στο αύριο της ελληνικής τηλεόρασης. Ποιο είναι το δικό σας όραμα και με αφορμή την 21η Νοεμβρίου, την παγκόσμια ημέρα τηλεόρασης, αλλά και διότι υπήρξατε ένα πρόσωπο καθοριστικής σημασίας για τα εγχώρια τηλεοπτικά δεδομένα.
Οραματίζομαι μια τηλεόραση πιο κοντά στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Η ζωή μας, λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Το digital μπαίνει σε κάθε μας ενέργεια. Πρωταγωνιστεί. Η νέα τηλεόραση πρέπει να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες του νέου ανθρώπου.
Θεωρείτε ότι η σημερινή ελληνική τηλεόραση έχει ελλείμματα την ίδια στιγμή που και θεωρητικά κι έμπρακτα διανύει μια απo τις πιο παραγωγικές και σχεδόν πλουραλιστικές της στιγμές;
Ζούμε μια νέα εποχή στην ελληνική τηλεόραση. Έξι κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας ανταγωνίζονται, σε όλα τα επίπεδα, και δίνουν ποικίλα προϊόντα στον Έλληνα τηλεθεατή. Η ποικιλία αφορά και στην ψυχαγωγία και την ενημέρωση. Εξαιρετική μυθοπλασία κατακλύζει τους δέκτες μας. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά, όπως το «Μαέστρο» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη πωλείται στις παγκόσμιες πλατφόρμες. Ελλείμματα φυσικά υπάρχουν και τα οποία πρέπει να βελτιώσουμε.
Υπάρχει κορεσμός που να οδηγεί στην υπερβολή και την απώθηση; Που να λειτουργεί ως τροχοπέδη της προόδου και των νέων ιδεών;
Ναι, υπάρχουν εκπομπές που δεν μπορούν να ακολουθήσουν την εποχή τους. Μένουν πίσω κι αναπαράγουν το παλιό. Ο νέος τηλεθεατής θα τις αναγκάσει να αλλάξουν. Σήμερα, υπάρχουν και νέες ιδέες και νέα τεχνολογία που μας πάνε μπροστά. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την πρόοδο.
Διεθνείς πλατφόρμες, όπως το Netflix, μπορούν να λειτουργήσουν ως απειλή για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας;
Μπαίνουν κι αυτές στον ανταγωνισμό. Πάντως, η συνολική τηλεθέαση μέχρι τώρα δεν έχει μειωθεί. Ο πολίτης βλέπει όλο και περισσότερο τα τηλεοπτικά προγράμματα, είτε από την τηλεόραση, είτε από το κινητό του. Η εικόνα κυριαρχεί, όπως και η νέα τηλεόραση. Ακόμη και τα σύγχρονα κείμενα γίνονται …οπτικά.
Έχοντας καθιερώσει τη σχολή Μαλέλη και με την πείρα που διαθέτετε, ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με τη μη ανανέωση προσώπων στο κομμάτι της τηλεοπτικής παρουσίασης; Είναι μεγάλο ρίσκο η επένδυση σε νέα πρόσωπο από τη μεριά των καναλαρχών;
Καταρχήν για μένα «σχολή Μαλέλη» σημαίνει γρήγορη τηλεόραση, καινοτόμα, κοντά στον πολίτη. Όσον αφορά στα πρόσωπα, νομίζω ότι ανανεώνονται. Στην ενημέρωση του Μέγκα έχουμε πολλά νέα πρόσωπα. Το ίδιο και στην ψυχαγωγία. Και κάποια παλιότερα ανανεώνονται. Πάντως, στις μεγάλες αλλαγές που έρχονται θα δούμε πολλά νέα πρόσωπα. Να πω εδώ ότι πολλά από τα νέα πρόσωπα της τηλεόρασης, όλων των καναλιών. προέρχονται από την τηλεοπτική σχολή μου, την NMS (New Media Studies).
Πότε η τηλεόραση, κύριε Μαλέλη, θα διανύσει τα καλύτερά της χρόνια;
Νομίζω ότι έρχονται. Οι δυνατότητες της νέας ψηφιακής τηλεόρασης είναι τεράστιες. Χαίρομαι που και στη νέα τηλεόραση θα παίξω ρόλο, σημαντικό ελπίζω.