Πενήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Πέτρου Πουλίδη ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρώτους Έλληνες φωτορεπόρτερ. Γεννήθηκε το 1885 στο χωριό Τσερίτσανα της Ηπείρου. Σύμφωνα με τον ίδιο σε ηλικία 10 ετών πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου έμαθε την τέχνη της φωτογραφίας. Κατετάγη εθελοντικά στον Ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και υπηρέτησε στο 1ο Σύνταγμα Πεζικού από τις 5 Οκτωβρίου του 1912 έως την 1η Νοεμβρίου του 1913.
Το 1915 παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, ενώ το 1916 ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως φωτογράφος ανοίγοντας στην Αθήνα, στην οδό Σουλίου, το πρώτο του φωτογραφείο. Στις 26 Δεκεμβρίου 1918 νοίκιασε στην οδό Σκουφά 23 μια μονοκατοικία όπου μετέφερε τις επαγγελματικές του δραστηριότητες αλλά και ξεκίνησε το έγγαμο βίο του το 1920. Στην είσοδο της εκτός από την πινακίδα ‘’ΦΩΤΟΓΡΑΦΕΙΟΝ’’ υπήρχε και μια που ανέγραφε ‘’ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΝ ΦΩΤΟΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΕΤ. ΠΟΥΛΙΔΗ. PHOTO STUDIO’’. Σύμφωνα με την επεξηγηματικό κείμενο που υπήρχε ο Πουλίδης αναλάμβανε την κατασκευή παντός είδους εικόνων, ζωγραφικών και φωτογραφικών, όπως αγιογραφίες, προσωπογραφίες και παστέλ καθώς και μεγεθύνσεις φυσικού μεγέθους. Την δεκαετία του 1930 με την οικογένεια του μετακόμισε σε ιδιόκτητη οικία στη συμβολή των οδών Αριστομένους 59 (σημερινή οδός Μαρασλή) και Αριστίππου 36. Εκεί έστησε και το φωτογραφείο του.
Ο Πέτρος Πουλίδης σε αναμνηστική φωτογραφία την ημέρα των αρραβώνων του,1918. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Η οικία του Πουλίδη στην οδό Σκουφά 23 όπου στεγαζόταν και το φωτογραφείο / εργαστήριο φωτοζωγραφικής του. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Η ενεπίγραφη πινακίδα του Εργαστηρίου Φωτοζωγραφικής του Π.Πουλίδη ζωγραφισμένη πιθανόν από τον ίδιο. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Ο Πέτρος Πουλίδης στο εργαστήριο του σε μια από τις αυτοφωτογραφίσεις του. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Ως φωτορεπόρτερ άρχισε να εργάζεται από το 1918. Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες της Αθήνας (Εμπρός, Πατρίς, Ακρόπολις, Βραδυνή, Πρωία, Εφημερίς των Αθηνών κ.α) αλλά και με εφημερίδες και πρακτορεία του εξωτερικού (L’Illustration, The Exclusive News Agency κ.α) στα οποία πουλούσε τις φωτογραφίες του.
Δελτίο συντάκτη – φωτογράφου της εφημερίδας Πατρίς στο όνομα του Πουλίδη, 1923. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Δελτίο ανταποκριτή του Πέτρου Πουλίδη κατά τη συνεργασία του με την εφημερίδα Ακρόπολις, 1929. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Δελτίο φωτογράφου της εφημερίδας L’Illustration με το όνομα του Πέτρου Πουλίδη (Pierre Ch. Poulides), 1930. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Δελτίο ταυτότητας της εφημερίδας Εφημερίς των Αθηνών που βεβαιώνει ότι ο Π.Πουλίδης εργάζεται σε αυτήν ως μόνιμος φωτορεπόρτερ, 1935. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Επιστολή του The Exclusive News Agency προς τον Πουλίδη με την οποία ζητά να συνεργαστεί μαζί του, 1923. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Φωτογραφία του Πέτρου Πουλίδη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εμπρός στις 17 Απριλίου 1924. Ο προσωρινός κυβερνήτης της Ελλάδος ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, ο Αμερικανός πρόεδρος της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων Χένρι Μόργκενταου (Henry Morgenthau), ο πρώην μητροπολίτης Εφέσου Χρυσόστομος, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου στην εκδήλωση μετονομασίας του προσφυγικού συνοικισμού Παγκρατίου σε συνοικισμό Βύρωνα στο πλαίσιο του εορτασμού της εκατονταετηρίδας του θανάτου του λόρδου Βύρωνα, 16/4/1924. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Ακόμα μια φωτογραφία του Πουλίδη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εμπρός στις 17 Απριλίου 1924. Εκδήλωση φοιτητών στο άγαλμα του λόρδου Βύρωνα στο Ζάππειο με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον θάνατο του. Ανάμεσα στους επισήμους διακρίνονται ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπαναστασίου και ο υπουργός Στρατιωτικών Γεώργιος Κονδύλης. Πλήθος κόσμου συγκεντρωμένο, 16/4/1924. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Το 1930 ο Πέτρος Πουλίδης έγινε αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Keystone View Company στην Ελλάδα και ανέλαβε να διαθέτει τις φωτογραφίες της εταιρείας στον ελληνικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Το 1941 έλαβε άδεια από το Γενικό Επιτελείο Στρατού να μεταβεί στο Αλβανικό μέτωποως απεσταλμένος φωτορεπόρτερ του Υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού. Μετά τον πόλεμο συνέχισε να ασχολείται με το φωτορεπορτάζ και δεν σταμάτησε ως το τέλος της ζωής του. Υπήρξε το πρώτο μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Αθηνών.
Το ατομικό δελτίο κίνησης του Π.Πουλίδη στη ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων του ελληνοϊταλικού πολέμου, 8/2/1941. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Αξιωματικοί της ΙΙ Μεραρχίας στην περιοχή του Τεπελενίου. Δεύτερος από αριστερά ο Πέτρος Πουλίδης, 1941. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Ο Πουλίδης στο χωριό του την Τσερίτσανα κατά την επιστροφή του από το μέτωπο, 1941. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Η απόκτηση του φωτογραφικού υλικού του Πέτρου Πουλίδη από την ΕΡΤ το 1989 υπήρξε η αιτία της σύστασης το 1990 του Αρχείου της ΕΡΤ, αρχικά ως Τμήμα, μετέπειτα ως Υποδιεύθυνση και στη συνέχεια ως Διεύθυνση. Η συλλογή (~6.500 γυάλινες αρνητικές πλάκες, ~ 11.000 εκτυπώσεις) εκτείνεται χρονικά από τις αρχές του 20ου αιώνα έως και τη δεκαετία του 1960 και περιλαμβάνει στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής, πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων αλλά και από το Αλβανικό μέτωπο. Ο Πουλίδης φωτογράφιζε καθετί που τον συγκινούσε. Του άρεσε να φωτογραφίζει σε φυσικό περιβάλλον και φως και να καταγράφει τον περίγυρο του και τον χώρο όπου ζει την καθημερινότητα του. Έτσι η συλλογή περιλαμβάνει, εκτός από θέματα που τραβήχτηκαν στο πλαίσιο του φωτορεπορτάζ (π.χ. νέες κυβερνήσεις, πολιτικοί σε κοινωνικές εκδηλώσεις, δίκες, κινητοποιήσεις) ή κατά παραγγελία (π.χ. πορτρέτα), απόψεις της πόλης, της αγοράς, της εξοχής, στιγμιότυπα ανθρώπων εν ώρα εργασίας, οικογενειακές στιγμές κ.α. Μεγάλο μέρος του φωτογραφικό υλικού είναι προσβάσιμο στο κοινό μέσω της σελίδας του Αρχείου https://archive.ert.gr/category/fotografiko-archio/.
Η οδός Πανεπιστημίου από την Πλατεία Ομονοίας. Σε πρώτο πλάνο ένα σταθμευμένο μόνιππο. Δεκαετία 1920. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Πλανόδιος τσαγκάρης και λούστρος σε δρόμο της Αθήνας της δεκαετίας του 1910. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Αλώνισμα με τη βοήθεια ζώων στην Αττική του μεσοπολέμου. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Ο Πουλίδης με την οικογένεια του παραθερίζουν στην Βούλα. Όπως σημειώνει ο ίδιος ήταν από τους πρώτους παραθεριστές στην περιοχή, όταν η Βούλα δεν είχε ούτε δρόμο ούτε νερό, 1925. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
Η συλλογή όμως του Πέτρου Πουλίδη δεν περιορίζεται στα αρνητικά και στις εκτυπώσεις. Περιλαμβάνει επίσης μια σειρά εγγράφων που αφορούν τον Πουλίδη (π.χ. δελτία ανταποκριτή των εφημερίδων με τις οποίες συνεργάστηκε, άδειες φωτογράφισης, αλληλογραφία με ξένες εφημερίδες και πρακτορεία κ.α.), μια οικογενειακή συλλογή με ελληνικές και ξένες καρτ ποστάλ καθώς και φωτογραφικές μηχανέςτου και προσωπικά αντικείμενα του.
Τρίπτυχο δελτίο ταυτότητας του Πέτρου Πουλίδη της Ένωσις Φωτορεπόρτερ Αθηνών. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Φωτογραφία του Π.Πουλίδη που είχε κυκλοφορήσει σε καρτ ποστάλ με καΐκι που εκτελεί μεταφορά μεταξύ Σαλαμίνας και Πέραμα,1923. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Καρτ ποστάλ με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου μέσα από τον φακό του Πέτρου Πουλίδη, ~δεκαετία 1920. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Φωτογραφική μηχανή Reflex MZ η οποία είχε αγοραστεί από τον Πουλίδη στις αρχές του 1900 από την Κωνσταντινούπολη. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Ξύλινη φωτογραφική μηχανή HUTTICAG Rapid 200mm για αποτύπωση σε πλάκες 13Χ18. Σύμφωνα με σημείωση με αυτήν ο Π.Πουλίδης φωτογράφισε επίσημα πορτρέτα κατά την περίοδο 1920 – 1930. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.Μεταλλική επιγραφή σε ξύλινο πλαίσιο με τα στοιχεία του Πέτρου Πουλίδη. Συλλογή Π.Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ.
(Βιβλιογραφία: Κυριακή Αρσένη, Η Αθήνα του Μεσοπολέμου μέσα από τις φωτογραφίες του Πέτρου Πουλίδη, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα:2004)