«Η κυβέρνηση ξέρει πολλά περισσότερα απ’ όσα θέλει να παραδεχτεί ή επιθυμεί να βγουν στο φως της δημοσιότητας», δηλώνει η δημοσιογράφος Ελίζα Τριανταφύλλου που έκανε το πρώτο ρεπορτάζ για το λογισμικό παρακολούθησης predator στην Ελλάδα.
Όπως τονίζει η ίδια στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξής της «δεν υπάρχει πραγματική βούληση για την εξιχνίαση της υπόθεσης του παράνομου κέντρου παρακολουθήσεων», ενώ η Δικαιοσύνη έχει ήδη πολλά στοιχεία από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις.
Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο
-Κυρία Τριανταφύλλου κάνετε έρευνα για το θέμα του predator στο inside story εδώ και πολύ καιρό. Έχετε λάβει απάντηση στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες εν πάση περιπώσει, δεν ζήτησαν να μάθουν ποιοι είναι οι πελάτες της Intelexa;
Το ρεπορτάζ για το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator, το οποίο εμπορεύεται η εταιρεία Intellexa, ξεκίνησε στο inside story τον περασμένο Ιανουάριο. Λίγους μήνες μετά αποκαλύψαμε μαζί με τον συνάδελφο Τάσο Τέλλογλου την πρώτη επιβεβαιωμένη μόλυνση Ευρωπαίου πολίτη με το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό το οποίο μετατρέπει το κινητό στον απόλυτο κοριό για τον χρήστη του. Θύμα ήταν ο καλός συνάδελφος Θανάσης Κουκάκης που έχει χρόνια εμπειρίας στο τραπεζικό και οικονομικό ρεπορτάζ και έχει ερευνήσει πολλές πολύκροτες υποθέσεις με ρεπορτάζ του να έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή μέσα όπως το CNBC και οι Financial Times. Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης δια στόματος Γιάννη Οικονόμου ήταν πως πρόκειται για δουλειά ιδιώτη. Ότι δηλαδή κάποιος ιδιώτης αγόρασε ένα λογισμικό που κοστίζει 7-8 εκατομμύρια -και το οποίο η ίδια η εταιρεία που του διαθέτει τονίζει ότι το πουλάει μόνο σε κρατικές υπηρεσίες- για να ακούει έναν Έλληνα δημοσιογράφο.
Την σκυτάλη πήρε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να δει ποιοι ήταν οι πελάτες της Intellexa στην Ελλάδα. Η ΕΑΔ – υπό τον Άγγελο Μπίνη τότε- επέλεξε να μην αιφνιδιάσει την εταιρεία και να κλείσει ένα ραντεβού με δικηγόρους και λογιστές της δύο μήνες μετά την πρώτη αποκάλυψη και αφού όλοι οι εργαζόμενοι είχαν οδηγία να εργάζονται εξ αποστάσεως. Έτσι χάθηκε κρίσιμος χρόνος, ενδεχομένως και στοιχεία που θα έριχναν φως στην υπόθεση, Όμως και ο έλεγχος στα βιβλία της Intellexa και άλλων σχετιζόμενων με την υπόθεση εταιρειών ήταν πλημμελής αφήνοντας για παράδειγμα απ’ έξω τις κινήσεις των λογαριασμών.
Μετά μάθαμε ότι στόχος του Predator ήταν και ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Στην εξεταστική επιτροπή που συγκροτήθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία προτίμησε να μην κληθούν σε κατάθεση κρίσιμοι μάρτυρες, ο ρόλος των οποίων είχε αναδειχθεί από τη δημοσιογραφική έρευνα του inside story (Λαβράνος, Μπίτζιος κτλ) ενώ άλλοι που κλήθηκαν είτε είπαν τη μισή αλήθεια είτε οχυρώθηκαν πίσω από το απόρρητο – παρότι υπήρχε επιλογή – αν το ήθελε η κυβέρνηση- να αρθεί ενώπιον της Επιτροπής.
Περιορισμένη ήταν και η πρόσβαση που δόθηκε στην επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όταν ήρθε στη χώρα αρχές Νοεμβρίου.
Αυτά είναι ορισμένες μόνο από τις παραλείψεις που έχουν διαπιστωθεί στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Επομένως η απάντηση στην ερώτησή σας «γιατί δεν ζήτησαν να μάθουν ποιοι είναι οι πελάτες της Intellexa» είναι: «διότι δεν ήθελαν».
-Σύνδεση της κυβέρνησης, δηλαδή του μεγάρου Μαξίμου, με το predator προκύπτει; Στο inside story έχει γραφτεί ότι το λογισμικό αγόρασε η ΕΥΠ. Μπορεί να αποδειχθεί αυτό και με ποιο τρόπο;
Τo inside story (όπως και άλλα ΜΜΕ λίγες ημέρες μετά π.χ. Βήμα Λαμπρόπουλος, Καθημερινή – Μάνδρου) έχει δημοσιεύσει από τις 14 Νοεμβρίου ασφαλείς πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa εγκαταστάθηκε το δεύτερο μισό του 2019 στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση. Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για δέκα στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση, ωστόσο το paper trail υπάρχει. Βήμα και Καθημερινή έκαναν συγκεκριμένες αναφορές σε υπαλλήλους που διαχειρίζονταν το σύστημα και απ’ όσο γνωρίζω τα ονόματα αυτά είναι στα χέρια των Εισαγγελέων που διερευνούν την υπόθεση.
Επίσης, πλέον γνωρίζουμε ότι στις τουλάχιστον δύο τεχνικά πιστοποιημένες περιπτώσεις στόχευσης ή και παγίδευσης με Predator, δηλαδή στην υπόθεση Ανδρουλάκη και Κουκάκη αντίστοιχα και οι δύο είχαν μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ και είχε γίνει άρση του απορρήτου τους ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία με την πρόφαση της εθνικής ασφάλειας.
Η ΕΥΠ ως γνωστόν από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της ΝΔ πέρασε υπό τον άμεσο έλεγχο και την εποπτεία του πρωθυπουργικού γραφείου με αρμόδιο τον γ.γ. και ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Γρηγόρη Δημητριάδη ο οποίος της επομένη της αποκάλυψης της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ παραιτήθηκε όπως και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων.
-Από τις προσπάθειες που έχετε κάνει, να μάθετε περισσότερα για την υπόθεση αυτή σε ποια συμπεράσματα έχετε καταλήξει;
Το συμπέρασμα είναι ένα: Ότι η κυβέρνηση ξέρει πολλά περισσότερα απ’ όσα θέλει να παραδεχτεί ή επιθυμεί να βγουν στο φως της δημοσιότητας και πως δεν υπάρχει πραγματική βούληση για την εξιχνίαση της υπόθεσης του παράνομου κέντρου παρακολουθήσεων την ύπαρξη του οποίου παραδέχθηκε ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
-Από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, διέρρευσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με το πρόσωπα που διαχειρίζονται το predator. Υπάρχει σύνδεση του τέως γ.γ. του γραφείου του πρωθυπουργού με τους κ. Ντίλιαν και Μπίτζιο;
Γνωρίζουμε και έχουμε δημοσιεύσει ότι στο παρελθόν είχε γίνει πρόταση από την NSO (ανταγωνίστρια της Intellexa) στον Γρηγόρη Δημητριάδη για το spyware Pegasus με χρήματα από Ισραήλ. Σύμφωνα με τις διαρροές από την ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής, το αρνήθηκε και αυτό. Με βάση το ρεπορτάζ μας, η πρόταση δεν ευδοκίμησε γιατί είχε ήδη δοθεί προβάδισμα στην φθηνότερη λύση της Intellexa συμφερόντων Ταλ Ντίλιαν.
Ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος – που θα απαντήσει γραπτώς τελικά στις ερωτήσεις τις Επιτροπής- κατέχει από τον Μάιο του 2020 (μέσω κυπριακής εταιρείας) το 35% της ελληνικής Intellexa. Το τρίγωνο συμπληρώνει η εταιρεία Krikel η οποία από το 2018 έχει υπογράψει με το ελληνικό Δημόσιο επτά συμβάσεις, εκ των οποίων οι έξι απόρρητες και φαίνεται να έχει ως κύριο αν όχι μοναδικό πελάτη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η Krikel είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου – με τον οποίο ο Γρηγόρης Δημητριάδης διατηρεί προσωπική σχέση σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί στο Βήμα από τον Αύγουστο αλλά και όσα φέρεται να έχει παραδεχτεί ο ίδιος. Η εταιρεία αυτή συνδέεται (με σύμβαση υπεργολαβίας) και με το σύστημα νόμιμης συνακρόασης που προμηθεύτηκε το 2021 η ΕΥΠ από την ιταλική RCS Lab. Το αργοπορημένο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των εμπλεκόμενων με την υπόθεση εταιρειών έδειξε κίνηση χρήματος μεταξύ Intellexa και Krikel.
-Πόσα ακόμη θα μάθουμε για αυτή την υπόθεση;
Το ρεπορτάζ είναι ακόμη σε εξέλιξη και πλέον δεν είμαστε μόνοι. Θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να τραβήξουμε τη γραμμή μέχρι τέλους.