Η αγορά του Predator, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών μέσω μιας εταιρείας – βιτρίνας και συγκεκριμένα της κατασκευαστικής εταιρείας «Ιονία Τεχνική Κατασκευαστική Εμπορική Μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης» έγινε για λογαριασμό της εταιρείας Krikel του Γιάννη Λαβράνου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από την ΕΥΠ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ως ιδιοκτήτης της εταιρείας εμφανίζεται από το 2011 ο Λάμπρος Τσιονάρας ενώ η εταιρεία εμφανίζεται υπό εκκαθάριση. Η εταιρεία από το 2011 και για σειρά ετών φέρεται να μην υπέβαλε φορολογικές δηλώσεις και είχε μηδενικά εισοδήματα.
- Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις της Krikel δείχνουν ότι το 2018 η Ιονία Τεχνική εξέδωσε 5 τιμολόγια προς την εταιρεία συμφερόντων του Γιάννη Λαβράνου για υπηρεσίες συνολικού ύψους 730.000 ευρώ με αναλογούντα ΦΠΑ 175.000 ευρώ.
Το 2019, εξέδωσε ακόμα 5 τιμολόγια προς την Krikel ύψους 1.230.000 ευρώ με αναλογούντα ΦΠΑ ύψους 295.000 ευρώ. Το 2020 εξέδωσε 9 τιμολόγια ύψους 2.401.230 ευρώ με ΦΠΑ 576.295 ευρώ και το 2021 τιμολόγια ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ με ΦΠΑ 240.000 ευρώ. Συνολικά από το 2018 μέχρι και το 2021 εκδόθηκαν τιμολόγια συνολικού ύψους 5.361.230 ευρώ.
- Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών οι τράπεζες Optima και Alpha έστειλαν τις κινήσεις των τραπεζικών συναλλαγών της Krikel στις οποίες, όμως, δεν εμφανίζεται καμιά συναλλαγή της εταιρείας με την Ιονία Τενχική, πράγμα που σημαίνει ότι οι συναλλαγές ύψους εκατομμυρίων ευρώ ήταν εικονικές.
Οι πληροφορίες της ΕφΣυν αναφέρουν ότι τα τιμολόγια που έκοψε η κατασκευαστική Ιονία Τεχνική δεν αφορούσαν οικοδομικές εργασίες αλλά την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Συγκεκριμένα το 2019, η Ιονία έκοψε τιμολόγια που αφορούσαν στην αγορά περισσοτέρων από δέκα τεχνολογικών μηχανημάτων ενώ το 2020 «για περισσότερα από 100 τέτοια μέρη υπολογιστών».
- Τα τιμολόγια του 2019 αφορούσαν εξοπλισμό υποστήριξης του συστήματος Tetra με το οποίο η Krikel προμηθεύει την ΕΛΑΣ ενώ οι αγορές που έγιναν το 2020 σχετίζονται με εξοπλισμό που φέρεται να αξιοποιήθηκε προκειμένου να γίνουν οι υποκλοπές από την ΕΥΠ μέσω Predator στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ΕφΣυν, η Ιονία Τεχνική δεν αγόρασε ποτέ τον τεχνολογικό εξοπλισμό και δεν τον παρέδωσε ποτέ στην εταιρεία του Γιάννη Λαβράνου. Τα τιμολόγια, όμως, των 5,3 εκατομμυρίων ευρώ εκδόθηκαν ενώ ο εξοπλισμός είχε ήδη αγοραστεί και χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ.
Τα χρήματα, μάλιστα, φαίνεται ότι προέρχονταν από τα κρυφά κονδύλια της ΕΥΠ και από τις απόρρητες δαπάνες της Krikel με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Να σημειωθεί ότι το Inside Story αποκάλυψε στις 14 Νοεμβρίου 2022 ότι το Predator αγοράστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αμέσως μετά τις εκλογές του 2019 έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ και η σχετική σύμβαση «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην έρευνα:
«Στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του inside story– το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa. Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για δέκα στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος “κρύφτηκε” μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ».
Στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ΕφΣυν, αναφέρεται ακόμα ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αλλά και η ΑΑΔΕ θα μπορούσαν να έχουν εντοπίσει την αγορά του Predator το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από την ΕΥΠ κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησε πριν από λίγους μήνες στην Krikel, αν ο έλεγχος δεν ήταν προσχηματικός.