Αποδείξεις πως τα τατουάζ χαμηλά στη μέση ήταν κάτι σύνηθες πριν 3.000 στην αρχαία Αίγυπτο, έφερε στο φως το μουμιοποιημένο δέρμα δύο γυναικών από μία αρχαία πόλη στις όχθες του Νείλου. Παρόλο που η μούμια της μίας είχε ανακαλυφθεί εδώ και έναν αιώνα, μόλις πρόσφατα οι ερευνητές πρόσεξαν έναν αποχρωματισμό σε μέρη του δέρματος. Λίγο πάνω από τους γλουτούς, υπήρχε μία μόνιμη ζωγραφιά διαμαντιών, παρόμοιο με αυτό που βρίσκουμε στα ταβάνια των αρχαίων τάφων της περιοχής.
Η δεύτερη μούμια ανακαλύφθηκε το 2019, αλλά το τατουάζ της έγινε ορατό μόνο με τη χρήση υπερύθρων. Το συμμετρικό σχήμα στη βάση της μέσης είναι διαφορετικό και αναπαριστά το νερό και φυτά. Ίσως να αναπαριστά τις όχθες του Νείλου. Στη μέση υπήρχε και ο θεός Ώρος που συμβόλιζε την ίαση, την ευεξία και την προστασία.
Πρόκειται για τις πρώτες δύο μούμιες που βρίσκονται να έχουν τατουάζ χαμηλά στην πλάτη, ωστόσο η τέχνη του τατουάζ ήταν αρκετά δημοφιλής και σε άλλα σημεία του σώματος. Η πρώτη μούμια με τατουάζ ανακαλύφθηκε το 1891 και από τότε έχουν βρεθεί δεκάδες με τατουάζ στο λαιμό και στους γοφούς. Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα τατουάζ στο γοφό με το θεό Βησά, ο οποίος μεταξύ άλλων ήταν και ο προστάτης των εγκύων.
Αν τα τατουάζ αυτά ήταν για να διασφαλίσουν την επιτυχή εγκυμοσύνη και τον τοκετό ή να βοηθήσουν τις γυναίκες με τον πόνο, θα περιμέναμε να τα βρίσκαμε συχνότερα. Ωστόσο αυτές οι δύο μούμιες είναι οι μόνες που έχουμε εντοπίσει με τατουάζ χαμηλά στη μέση, τη στιγμή που άλλες μούμιες διαθέτουν έως και 30 τατουάζ σε άλλα σημεία του σώματός τους. Οι ερευνητές μπορούν προς το παρόν μόνο να υποθέτουν το σκοπό αυτών των τατουάζ. Ίσως να αφορούν γυναίκες που εμπλέκονταν στη διαδικασία της γέννας, όπως μαίες. Ίσως πάλι να αφορούν γυναίκες που ήταν ιέρειες κάποιας θεάς.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο The Journal of Egyptian Archaeology.
Πηγή: Unboxholics