Με ονομαστική φανερή ψηφοφορία ολοκληρώνεται το βράδυ, η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023, η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Η πενθήμερη συζήτηση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, η συνεδρίαση αρχίζει με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και από το μεσημέρι, και μετά, θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με την αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, με πρώτο τον Γ.Βαρουφάκη, ενώ θα μιλήσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τον Αλέξη Τσίπρα και πριν την ομιλία του πρωθυπουργού.
Τι περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός που ψηφίζεται σήμερα
Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση και η ψήφιση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος καλείται να εκτελεστεί σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και της ανόδου του κόστους χρήματος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το 2023 η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία θα συνεχίσουν αναπόφευκτα να επιδρούν στην ελληνική οικονομία τόσο μέσω των καναλιών του πληθωρισμού και της αβεβαιότητας, όσο και μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ευρωζώνη οριακά πάνω από το επίπεδο της στασιμότητας. Εκ του λόγου αυτού και πέραν όλων των άλλων, στον προϋπολογισμό υπάρχει ένα αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα χρησιμοποιηθεί για να συνεχιστεί και το επόμενο έτος η επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ωστόσο την ίδια στιγμή, το 2023 είναι το πρώτο έτος κατά το οποίο η ελληνική οικονομία θα λειτουργήσει εκτός της στενής δημοσιονομικής επιτήρησης που ξεκίνησε το 2010 με το πρώτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, δίνει σήμα αναβάθμισης των οικονομικών προοπτικών της Ελλάδας αποτελώντας μοχλό προσέλκυσης επενδύσεων και φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Δεδομένου, μεταξύ άλλων, του χαμηλού κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, του σημαντικού ταμειακού αποθέματος ασφαλείας, αλλά και των συνετών δημοσιονομικών πολιτικών.
Στα βασικά μεγέθη του, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τα εξής:
*’Ανοδο του ΑΕΠ κατά 1,8% το επόμενο έτος από 5,6% εφέτος, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 224,134 δισ. ευρώ, από 210,170 δισ. ευρώ εφέτος.
*Ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5% το 2023 από 9,7% εφέτος.
*Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1% από 7,2% εφέτος και η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί κατά 1,5% από αύξηση 0,2% το 2022.
*Υψηλά ποσοστά ανόδου θα καταγράψουν και το 2023 οι ιδιωτικές επενδύσεις, που θα αυξηθούν κατά 15,5% από 10% εφέτος.
*Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1% (από 9,7% εφέτος) και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατά 2,6% (από 10,1%).
*Η ανεργία θα μειωθεί στο 12,6%, οριακά χαμηλότερη από το 12,7% εφέτος.
Παράλληλα, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τη μόνιμη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών περίπου 2,2 εκατομμυρίων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, με επέκταση του μέτρου στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους.
Ενώ, τα νέα μέτρα με έναρξη εφαρμογής το 2023, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο, την αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ, τη διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), την αύξηση του στεγαστικού φοιτητικού επιδόματος, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, τα κίνητρα για επέκταση της πλήρους απασχόλησης, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και του τέλους επιτηδεύματος, την αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές και το πλαίσιο δράσεων στήριξης της στέγασης, με επίκεντρο τη νέα γενιά. Και όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω στήριξη κυρίως των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών της χώρας.
Στιγμιότυπα της διαδικασίας της Παρασκευής:
Ενδεικτικά την Παρασκευή 16/12, οι τόνοι ανέβηκαν ήδη από την έναρξη όταν ο Τ. Θεοδωρικάκος αντέδρασε με ύβρεις στην κριτκή του Π. Σκουρλέτη, που απαριθμώντας τα κρούσματα αστυνομικής αυθαρεσίας, του επισήμανε ότι «διαπαιδαγωγείτε την ΕΛ.ΑΣ. να βλέπει εχθρικά τους Ρομά, τους νέους, τις διαδηλώσεις» – δείτε παρακάτω το βίντεο.
Επιπλέον, υπήρξε έντονος διαξιφισμός μεταξύ του Ε. Τσακαλώτου και του Σταϊκούρα, με το «θερμόμετρο» της πολιτικής αντιπαράθεσης να πιάνει κόκκινο. Συγκεκριμένα, όταν ο υπουργός οικονομικών δήλωσε στην τοποθέτησή του ότι η η κυβέρνηση της ΝΔ έβγαλε τη χώρα από την εποπτεία, ο πρώην υπουργός οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξοργίστηκε, χαρακτηρίζοντας τον Σταϊκούρα ψεύτη, αλαζόνα και τυχοδιώκτη. Μάλιστα, υπενθύμισε πως όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με το τέλος της εποπτείας, αλλά ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά που χρεωκόπησε την χώρα και την έθεσε στην μεταπρογραμματική εποπτεία. «Δείξτε αυτοκριτική και αυτοσεβασμό», του υπέδειξε χαρακτηριστικά ο Ε. Τσακαλώτος.
«Διαπαιδαγωγείτε την ΕΛ.ΑΣ. να βλέπει εχθρικά τους Ρομά, τους νέους, τις διαδηλώσεις»: Δεν άντεξε ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, στο άνοιγμα της συζήτηση στην Ολομέλεια, την αναλυτική περιγραφή από τον Π. Σκουρλέτη της αστυνομικής αυθαιρεσίας: τις παρακολουθήσεις, τους δύο θανάτους Ρομά από σφαίρες αστυνομικών, τις μαζικές προσαγωγές, τις κακοποιήσεις, την καταστολή, τη συμπεριφορά απέναντι σε θύματα σεξουαλικής βίας, εν ολίγοις ότι «η κυβέρνηση βαδίζει σε ολισθηρό αντιδημοκρατικό δρόμο ανασύστασης του κράτους της δεξιάς και της ΕΚΟΦ, σκορπώντας τον τρόμο και την καταστολή αδιακρίτως με την ΕΛΑΣ». Ύβρεις και προσβολές η αντίδραση Θεοδωρικάκου.
(Η αρχική τοποθέτηση και οι αντιδράσεις Σκουρλέτη στις ύβρεις Θεοδωρικάκου)
Σία Αναγνωστοπούλου: Επιτελικό κράτος – κάτασκοπος, με ένα καλοταϊσμένο σύστημα προπαγάνδας
«Τι είδαμε επί τρεισήμισι χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ; Ενα επιτελικό κράτος, στο επίκεντρό του τον πρωθυπουργό με κατασκοπευτικούς μηχανισμούς που οδήγησαν σε δημοκρατική εκτροπή. (…) Είδαμε ένα καλοταϊσμένο σύστημα προπαγάνδας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ένα αυστηρό, αυταρχικό και αυθαίρετο σύστημα καταστολής, μια Αστυνομία με λυμένα χέρια ή “εσείς είσαστε το κράτος”, που είναι το άλλο αξίωμα και η οποία έφτασε στο σημείο να σκοτώνει για 20 ευρώ», σημείωσε η Σία Αναγνωστοπούλου μιλώντας στη Βουλή:
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Υπάρχουν λύσεις και βασίζονται στη δικαιοσύνη παντού
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην τοποθέτησή του στη Βουλή κατά την συζήτηση για τον φετινό προϋπολογισμό, αποδόμησε την σταθερότητα που διατείνεται η κυβέρνηση πως επικρατεί στην χώρα σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στο καθεστώς Δημοκρατίας, στην Δικαιοσύνη, στην υγεία και παντού. Mίλησε επίσης για τις κοινωνικές ελευθερίες που καταστρατηγούνται με την αστυνομική βία, τα push backs και την έμφυλη βία, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση που πεισματικά αρνείται να αναγνωρίσει τον όρο γυναικοκτονία. Από το βήμα της βουλής, μάλιστα, έφερε τα κόμματα της Αριστεράς «προ των ευθυνών τους», καλώντας σε προγραμματικές συζητήσεις με σκοπό να φύγει αυτή η κυβέρνηση. «Δεν μπορεί το άλλοθι τι κάνατε εσείς τι κάναμε εμείς, τι έκαναν οι άλλοι να σημαίνει ότι δεν σκύβουμε πάνω από τα πραγματικά προβλήματα όπως έχουν τεθεί από εμένα αλλά και από άλλους ομιλητές», ανέφερε χαρακτηριστικά και με φόντο τον παρών προϋπολογισμό απηύθυνε πρόσκληση «προς όλα τα κόμματα της Αριστεράς και της προόδου. Σοβαρή συζήτηση στις προτάσεις που καταθέσαμε εμείς, στις προτάσεις που καταθέσατε εσείς».
Στιγμιότυπα της διαδικασίας της Πέμπτης:
Την Πέμπτη 15/12, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει πίσω της βαριές αρνητικές κληρονομιές, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως η ΝΔ ζει πλέον «τέλος εποχής» καθώς «έρχεται Αλλαγή» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο Ν. Φίλης παρουσίασε τις δεκάξι βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης για την Παιδεία, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης απευθυνόμενος στην υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως της έθεσε με έμφαση το ερώτημα: «Δεν δικαιούνται επίδομα οι εκπαιδευτικοί, οι νοσοκομειακοί, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα;».
«Από το 2019 δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ η κυβέρνηση της ΝΔ τον προϋπολογισμό για την κοινωνική πρόνοια» επισήμανε η Θ. Φωτίου, ενώ ο Ν. Παππάς στη δική του παρέμβαση σημείωσε πως «στις εκλογές θα πάμε απέναντι στη Ν.Δ. που έχει ως συγκολλητική ουσία το υλικό των παρακολουθήσεων» – δείτε παρακάτω στιγμιότυπα των προηγούμενων ημερών.
Όλγα Γεροβασίλη: Έρχεται Αλλαγή – Τέλος εποχής για τη ΝΔ
«Η κυβέρνηση διατείνεται ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι ιστορικός. Δεν ξέρω για ιστορικός… πάντως θα ανήκει σύντομα στην ιστορία, όπως και η Νέα Δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Άρτας στο ξεκίνημα της ομιλίας της στην συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2023 – δείτε το βίντεο:
Θ. Φωτίου: Από το 2019 δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό της πρόνοιας
Δριμύ «κατηγορώ» προς την κυβέρνηση από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και αναπλ. τομεάρχη για την Κοιν. Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, με έμφαση στον τομέα της πρόνοιας. Η Θεανώ Φωτίου τόνισε πως «από το 2019 δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό της πρόνοιας ενώ αύξησε τη φτώχεια και την παιδική φτώχεια. Κόβει μισό δις από ΚΕΑ, επίδομα παιδιού και ανάπηρους».
«Ο προϋπολογισμός συνεχίζει τη φτωχοποίηση των μεσαίων στρωμάτων και οδηγεί τα αδύναμα στρώματα σε ανθρωπιστική κρίση. Ένας στους τρεις πολίτες κινδυνεύει από ακραία φτώχεια. Ένας στους δύο βρίσκεται σε στεγαστική κρίση, ξοδεύοντας πάνω από το 40% των εισοδημάτων του για δαπάνες στέγασης. Οι εργαζόμενοι των 750 € έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. Τις ανισότητες τις θεωρείτε φυσική κατάσταση, για αυτό μας παραδώσατε το 2015 τον δείκτη gini στο 34,2%, τον φθάσαμε το 2019 στο 31% και το 2021 τον αυξήσατε στο 32,4%», σημείωσε χαρακτηριστικά η Θεανώ Φωτίου (αναλυτικά εδώ)
Σκουρλέτης προς Κεραμέως: Δεν δικαιούνται επίδομα οι εκπαιδευτικοί, οι νοσοκομειακοί, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα;
Ιδιαίτερα αιχμηρή η παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνου Σκουρλέτη, [που απευθυνόμενος προς την Υπουργό Παιδείας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο επίδομα που η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μόνο στα σώματα ασφαλείας, και όχι και σε άλλους κλάδους που έδωσαν τη μάχη της πανδημίας.
«Γιατί, λοιπόν, ανακοινώσατε μονομερώς ένα έκτακτο επίδομα για τους εργαζόμενους στην Ελληνική Αστυνομία και εξαιρείτε τους εκπαιδευτικούς; Εξαιρείτε τους νοσοκομειακούς. Εξαιρείτε τους ανθρώπους στην καθαριότητα. Αυτοί όλοι δεν έδωσαν τη μάχη για την πανδημία; Η κινείστε με το αλήστου μνήμης δόγμα του πατρός Μητσοτάκη, που απευθυνόμενος στην Αστυνομία είπε “το κράτος είστε εσείς”;», τόνισε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης (αναλυτικά εδώ)
Στιγμιότυπα της διαδικασίας της Τετάρτης:
Την Τετάρτη 14/12 το θερμόμετρο ανέβηκε όταν ο αναπληρωτής υπ. Οικονομίας, Θόδωρος Σκυλλακάκης, έφτασε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με το τρίτο μνημόνιο οδήγησε τη χώρα σε οικονομικό στραγγαλισμό, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Γ. Ραγκούση που έκανε λόγο για ανήθικο και ανιστόρητο ισχυρισμό. Η διαδικασία σημαδεύτηκε και από νέα ένταση, στο πεδίο του σκανδάλου των υποκλοπών αυτή τη φορά, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (και δικαστικός), Παναγιώτης Πικραμμένος, επιχείρησε να εμφανιστεί στη Βουλή άμοιρος ευθυνών, με αποτέλεσμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να του επισημάνει πως «είναι συνυπεύθυνος στην κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και της κατάρρευσης του κράτους δικαίου».
Η απάντηση Ραγκούση στον Σκυλακάκη (αναλυτικά εδώ):
Οι επισημάνσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Π. Πικραμένο (αναλυτικά εδώ):
Τα βασικά σημεία της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ – «Κυβερνάτε με περιφρόνηση προς τους πολίτες, τους θεσμούς, τη δημοκρατία»
Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, σημείωσε ήδη από την Τρίτη ότι «στην πραγματική οικονομία επικρατεί μια οριακή συνθήκη: συνδυασμός ακραίων τιμών στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης από τη μία και διαλυμένης αγοραστικής δύναμης των πολιτών από την άλλη. Αυτή η συνθήκη αποτυπώνεται σε σειρά στοιχείων που δίνει η Eurostat» και επεσήμανε ότι «το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ και η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται.
Η ¨Εφη Αχτσιόγλου επισήμανε ανά τομέα:
Στην ενέργεια, πρόσθεσε, «μέχρι τον Ιούλιο του 2022 η κυβέρνηση δεν έκανε καμία παρέμβαση στην αγορά, όπου λειτουργούν ολιγοπώλια και οι εταιρείες ανενόχλητες σωρεύουν υπερκέρδη στις πλάτες των πολιτών» και η κυβέρνηση «αντί να διορθώσει έστω ένα μέρος αυτής της στρεβλής κατάστασης, μέσω της φορολόγησης των υπερκερδών που κακώς σωρεύτηκαν εξ αρχής, κάνει τα πάντα για να τα εμφανίσει συρρικνωμένα. Μόλις 373,5 εκατ. φόρος βεβαιώθηκε πριν λίγες μέρες, απ’ τα δισεκατομμύρια των υπερκερδών. Δεν εμφανίζεται βέβαια στον Προϋπολογισμό να έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ μέχρι σήμερα. Πρόκειται κυριολεκτικά για κλοπή νοικοκυριών και παραγωγικών φορέων».
Παράλληλα, «η κυβέρνηση τροφοδοτεί τα υπερκέρδη διά των επιδοτήσεων που καταλήγουν στις ίδιες εταιρείες. Με βάση τον Προϋπολογισμό οι επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας αθροίζουν στα 8,1 δισ. τα οποία δίνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, δηλαδή από τους πολίτες. Ειδικά ο Κρατικός Προϋπολογισμός, δηλαδή οι φορολογούμενοι, εισφέρουν τουλάχιστον 2,2 δισ. από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα που έχει το κράτος εξαιτίας των εκρηκτικών τιμών. Διότι τα έσοδα από ΦΠΑ είναι δραματικά αυξημένα, κατά 4,1 δισ. ή κατά 23,8% σε σχέση με πέρυσι».
Για το ζήτημα των χρεών υπογράμμισε ότι «κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ έχουν αυξηθεί τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τα κόκκινα δάνεια παρότι δεν φαίνονται τους ισολογισμούς των τραπεζών διότι έχουν μεταβιβαστεί σε funds. Η συνολική αύξηση του ιδιωτικού χρέους είναι 38 δισ. επί ΝΔ. Συγχρόνως, δημιουργούνται νέα κόκκινα δάνεια, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του κόστους ζωής»
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία, δεν συμβαίνουν απλώς με την ανοχή της κυβέρνησης, συμβαίνουν εξαιτίας των πολιτικών της:
Νομοθέτησε έναν πτωχευτικό που στοχεύει αποκλειστικά στη ρευστοποίηση των περιουσιών των πολιτών.
Κατάργησε οριζόντια κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας.
Νομοθέτησε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό που έχει αποτύχει παταγωδώς, διότι δίνει απόλυτη ελευθερία σε τράπεζες και funds να μην δέχονται καμία ρύθμιση αν δεν θέλουν.
Συνέδεσε τον Ηρακλή με νομοθεσία του 2003 που προβλέπει ότι μπορεί να γίνονται πλειστηριασμοί χωρίς καν να υπάρχει προηγούμενη πρόταση ρύθμισης προς τον οφειλέτη και τα κέρδη που αποκομίζονται από τα funds να μην φορολογούνται».
Η Εφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης τις τελευταίες μέρες εμφανίζεται ιδιαιτέρως θυμωμένος με τις τράπεζες που σωρεύουν κέρδη.
Το πράγμα θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν τραγικό:
Η ΝΔ νομοθέτησε την ασυλία των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας.
Η ΝΔ νομοθέτησε και δεύτερη ασυλία στα στελέχη του ΤΧΣ ώστε να πωλούν μετοχές του ελληνικού Δημοσίου σε τιμή κάτω κι από τη χρηματιστηριακή τους αξία.
Στη βάση αυτού προκάλεσε τεράστια ζημία του Δημοσίου –που έχασε και το ποσοστό του- και των μικρομετόχων στην Τράπεζα Πειραιώς, την ώρα που συγκεκριμένοι επενδυτές εξασφάλιζαν υπερκέρδη και τον έλεγχο της τράπεζας.
Η ΝΔ μείωσε τη φορολογία για εισόδημα που προέρχεται από stock options, φωτογραφίζοντας συγκεκριμένη τράπεζα.
Η ΝΔ άνοιξε τον δρόμο για τη χορήγηση χρυσών μπόνους στα τραπεζικά στελέχη από το 2023».
Κάλεσε, ταυτόχρονα, την κυβέρνηση «να νομοθετήσει τώρα και να καταργήσει τη διάταξη που η ίδια η ΝΔ ψήφισε και ανοίγει τον δρόμο για bonus στα τραπεζικά στελέχη, να νομοθετήσει έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών», αλλά, σημείωσε, «δεν θα το κάνει, γιατί στρατηγική της ΝΔ είναι η στήριξη ολιγοπωλιακών συμφερόντων και αποτυπώνεται παντού, στην ενέργεια, στις τράπεζες, στην αγορά»».
Για την αγορά εργασίας υπογράμμισε ότι «όχι μόνο ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος κι απ’ το 2010, όχι μόνο έχει διαλυθεί η αγοραστική του δύναμη, όχι μόνο η ΝΔ κάνει νόμο κάθε σκέψη και επιθυμία του ΣΕΒ, αλλά θέλει να αντιστρέψει και την κοινή λογική, βαφτίζοντας μέτρα υπέρ των εργαζόμενων τα απλήρωτα 10ωρα και τη νομιμοποίηση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης στις πλατφόρμες».
Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «για το 2023, ο Προϋπολογισμός προδιαγράφει τη συνέχιση της ίδιας στρατηγικής. Ίδια πολιτική απέναντι στα ολιγοπώλια της ενέργειας και την αισχροκέρδεια, πρόβλεψη για ακόμη περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ, επιπλέον 800 εκατ. των φετινών, μείωση των δαπανών για την υγεία και την πρόνοια εν μέσω πανδημίας, στεγαστικής κρίσης, κρίσης ακρίβειας. Δεν υπάρχει απλώς πολιτική ευθύνη. Η κοινωνία φτωχοποιείται και η ΝΔ ασκεί πολιτική υπέρ ολιγοπωλιακών συμφερόντων».
Κλείνοντας την ομιλία της ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει ένα ειδικό στίγμα: κυβερνά με περιφρόνηση. Με περιφρόνηση προς τους πολίτες και τις ανάγκες τους, προς τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Τα καθεστώτα αυτά δεν μακροημερεύουν. Και ο χρόνος που θα μπορούσε να το έχει αντιληφθεί αυτό, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι πολίτες ζητούν την προοδευτική αλλαγή και θα ακυρώσουν αυτόν τον Προϋπολογισμό στην πράξη».
Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου: Ο αντικοινωνικός προϋπολογισμός του 2023 θα ακυρωθεί από την λαϊκή πλειοψηφία με την πολιτική αλλαγή στις εκλογές
«Είναι ένα σχέδιο προϋπολογισμού που εν μέσω κρίσης δεν στηρίζει τους εργαζόμενους, δεν στηρίζει τους συνταξιούχους, δεν στηρίζει τους ανέργους, δεν στηρίζει τους μικρομεσαίους και μειώνει και τον κοινωνικό προϋπολογισμό όσον αφορά την πρόνοια. Είναι ένας προϋπολογισμός που καταψηφίζουμε, αλλά και ένας προϋπολογισμός που δεν θα υλοποιηθεί», τόνισε η Μαρ. Ξενογιαννακοπουλου ως ειδική εισηγήτρια στη συζήτηση του Προϋπολκογισμού του 2023 στην ολομέλεια.
Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το τσουνάμι της ακρίβειας με χάρτινα φράγματα
«Ο ελληνικός λαός πληρώνει το τίμημα της ιστορικής οπισθοχώρησης που εκπροσωπεί αυτή η κυβέρνηση. Οπισθοχώρηση στην οικονομία, οπισθοχώρηση στη Δημοκρατία», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2023 ως Ειδικός Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και τόνισε χαρακτηριστικά:
«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το τσουνάμι της ακρίβειας με χάρτινα φράγματα, όπως το καλάθι του νοικοκυριού, και επιμένει στην επιδότηση της αισχροκέρδειας στην αγορά ενέργειας. 8 δισ. κόστισαν μόνο για το 2022 οι αδιέξοδες επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέρια. Το αποτέλεσμα; Η χώρα εξακολουθεί να κάνει πρωταθλητισμό στο κόστος ενέργειας, οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν διαρκώς και μόνοι κερδισμένοι είναι οι ενεργειακοί πάροχοι».
Η διαδικασία – Το Σάββατο οι ομιλίες των αρχηγών και η ψηφοφορία
Η πενθήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2023 άρχισε το απόγευμα της Τρίτης 13/12/22 στην ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων.
Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί το ερχόμενο Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022, με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα και των αρχηγών των κομμάτων.
Η συζήτηση του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί – το αργότερο – τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία – κατά παράδοση – λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την εκάστοτε κυβέρνηση.
Το αντιπαραθετικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, έχει αναδείξει στις ομιλίες το αντιπαραθετικό στην κυβερνητική πολιτική πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που συγκεκριμένα προβλέπει:
«- Ρυθμιστική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από του φυσικού αερίου, πραγματικό πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής στο ρεύμα, πλαφόν 5% στο περιθώριο κέρδους στην παραγωγή ενέργειας, φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών.
– Μείωση του ΕΦΚ στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.
– Αύξηση του κατώτατου μισθού και τιμαρηθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να ενισχυθεί η αγοραστική τους δύναμη.
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους επαγγελματίες και αποκατάσταση της δικαιοσύνης στους συνταξιούχους αναφορικά με τα αναδρομικά τους και τη 13 η σύνταξη.
– Ακύρωση υποτιθέμενων μεταρρυθμίσεων όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και οι σαρωτικοί για τα εργασιακά δικαιώματα νόμοι του κ. Χατζηδάκη.
– Αύξηση του φόρου σε υψηλά μερίσματα.
Ενώ για τα περί “δημοσιονομικού εκτροχιασμού και νέου μνημονίου” που υποστηρίχθηκαν από τον κ. Μητσοτάκη, αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι “το μόνο που δείχνουν είναι την αγωνία μιας κυβέρνησης σε αποδρομή».