Η ώρα του μεγάλου, τελικού των… τελικών έφτασε. Το απόγευμα (18/12, 17:00, ΑΝΤ1), τέσσερις εβδομάδες μετά τη σέντρα του πρώτου αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, στο χωρητικότητας 88.966 θέσεων «Lusail Stadium» της πόλης Λουσαΐλ, η Αργεντινή και η νικήτρια του τελευταίου Μουντιάλ, Γαλλία, διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους στοχεύοντας στο «ιερό δισκοπότηρο» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου: Το ολόχρυσο αγαλματίδιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου και την κορυφή του κόσμου για τη επόμενη τετραετία.
Μία μάχη «γιγάντων» σε όλα τα επίπεδα. Από τη μία ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος θα έχει τη δεύτερη (και τελευταία καταπώς φαίνεται) ευκαιρία της καριέρας του για να φτάσει στο μοναδικό τρόπαιο που λείπει απ’ την συγκλονιστική συλλογή αμέτρητων τίτλων. Ο χαμένος τελικός από τη Γερμανία το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας ακόμη τον «σημαδεύει» και πλέον θέλει να φτάσει και τη μόνη κορυφή που δεν έχει φτάσει μέχρι σήμερα.
Κι από την άλλη ο Κιλιάν Μπαπέ, ο πρωταγωνιστής της επόμενης… δεκαετίας, που είναι ήδη «εδώ» και κάνει πράγματα και θαύματα. Έχοντας ήδη ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στη συλλογή του (2018) και φιλοδοξώντας στα 23 του να σηκώσει για δεύτερη φορά το κορυφαίο τρόπαιο του ποδοσφαίρου.
Η Αργεντινή θα έχει πλέον διαθέσιμους τους Ακούνια και Ρομέρο που εξέτισαν τις ποινές τους στον ημιτελικό με την Κροατία, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει για πρώτη φορά βασικός ο Άνχελ Ντι Μαρία. Μοναδικό πρόβλημα για τον Λιονέλ Σκαλόνι παραμένει ο Πάπου Γκόμες, ο οποίος δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το διάστρεμμα που τον ταλαιπωρεί εδώ και 12 μέρες.
Η δε Γαλλία έχει το δικό της… άγχος με τις ιώσεις που ταλαιπώρησαν το καμπ των «μπλε» την τελευταία εβδομάδα. Οι Ουπαμεκανό και Ραμπιό ξεπέρασαν την ίωση κι αναμένεται να παίξουν απ’ την αρχή. Ο Τσουαμενί ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στο πόδι και θα είναι βασικός, ενώ το ίδιο ισχύει και με τους Τεό Ερναντέζ και Ντεμπελέ.
Ο τελικός της Κυριακής (18/12) θα είναι -ιστορικά- η 13η συνάντηση ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Γαλλία. Οι Νοτιοαμερικανοί έχουν 6 νίκες, οι Γάλλοι 3 νίκες, ενώ 3 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.
Σε επίπεδο Μουντιάλ, η Αργεντινή νίκησε στα δύο πρώτα… ανταμώματά τους το 1930 και το 1978, όμως πριν από 4 χρόνια (2018) στα γήπεδα της Ρωσίας, οι «μπλε» νίκησαν με 4-3 την «αλμπισελέστε» στους «16» κι έκαναν το πρώτο, μεγάλο βήμα τους για την κατάκτηση του δεύτερου τροπαίου τους.
Διαιτητής του μεγάλου τελικού ορίστηκε ο 41χρονος Πολωνός, Σιμόν Μαρτσίνιακ, με βοηθούς τους συμπατριώτες του Πάβελ Σοκολνίσκι, Τομας Λίστκιεβιτς, ενώ τέταρτος ρέφερι θα είναι ο Αμερικανός Ισμαΐλ Έλφαθ. Στο VAR θα είναι ο Πολωνός Τόμας Κβιατκόφσκι, με AVAR την Αμερικανίδα Κέιτι Νέσμπιτ. Στο οφσάιντ VAR ορίστηκε Αμερικανός Κάιλ Άτκινς και βοηθός οφσάιντ VAR ο συμπατριώτης του Κόρεϊ Πάρκερ.
Οι πιθανές συνθέσεις:
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λιονέλ Σκαλόνι): Εμιλιάνο Μαρτίνες, Μολίνα, Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια, Ντε Πολ, Φερνάντες, ΜακΆλιστερ, Ντι Μαρία, Μέσι, Άλβαρες.
ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάν): Λιορίς, Κουντέ, Βαράνε, Ουπαμεκανό, Τ. Ερναντέζ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ, Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ζιρού.
Τελικός συνολικής αξίας 1.675,20 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι αυτός ανάμεσα στην Αργεντινή (645,20 εκατομμύρια ευρώ) και την Γαλλία (1,03 δισεκατομμύρια ευρώ), που είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί το απόγευμα της Κυριακής (18/12-17:00) στο στάδιο «Λουσαΐλ».
Μία αναμέτρηση ανάμεσα στην 3η σε αξία -Γαλλία- ομάδα σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο και την 7η -Αργεντινή-, σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα transfermarkt. Οι Γάλλοι ξεκίνησαν στο Μουντιάλ του Κατάρ, πίσω από την Αγγλία, η οποία με αξία 1,26 δισ. ευρώ, ήταν η Εθνική ομάδα ανάμεσα στις 32 του Μουντιάλ 2022, που κόστιζε περισσότερο από όλες.
Πίσω από την Αγγλία, ήταν η Βραζιλία (1,14 δισ. ευρώ), ενώ μετά την Γαλλία και ανάμεσα σε εκείνη και την Αργεντινή, βρίσκονται, Πορτογαλία (937 εκατ. ευρώ), Ισπανία (902) και Γερμανία (885.50).
Να σημειωθεί ότι η εκτιμώμενη αξία των 32 φιναλίστ ομάδων, με βάση φυσικά την εκτιμώμενη αξία των παικτών τους, ήταν 12,36 δισ. ευρώ, μικρότερη κατά 240 εκατομμύρια ευρώ από την συνολική αξία στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018.
Η Αργεντινή βρίσκεται στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA με 1.773,68 βαθμούς, μπροστά από την 4η Γαλλία (1.759,78).
Ανάμεσα στις δύο φιναλίστ υπάρχει διαφορά σχεδόν 19 εκατομμυρίων ευρώ, όσον αφορά τον πληθυσμό τους, στους 46.234.000 η Αργεντινή και στους 65.768.000 η Γαλλία, όμως η χώρα της Νότιας Αμερικής είναι σχεδόν πενταπλάσια σε έκταση από εκείνη της Ευρώπης. Στα 2.766.890 τ.χλμ η έκταση της Αργεντινής, στα 551.500 της Γαλλίας.
Η ομοσπονδία της Αργεντινής ιδρύθηκε το 1893 και έγινε μέλος της FIFA το 1912, ενώ αντίστοιχα οι αριθμοί της Γαλλίας είναι το 1919 αμφότεροι.