Δημοσιεύτηκε η πρώτη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία επιδικάστηκαν τριακόσιες χιλιάδες ευρώ σε πέντε συγγενείς ενός θύματος της πυρκαγιάς στον Ν. Βουτζά – Μάτι.
Η απόφαση έκρινε ότι η πυροσβεστική ήταν υποχρεωμένη εκ του νόμου, να εισηγηθεί την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση στο αρμόδιο να αποφασίσει όργανο δηλαδή στον δήμαρχο ή στον αντιπεριφερειάρχη ή στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Η εισήγηση αυτή σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ήταν απολύτως αναγκαία για την λήψη απόφασης.
Το δημόσιο ισχυρίσθηκε ότι οι συνθήκες συνιστούσαν ανωτέρα βία, οπότε δεν μπορούσε να γίνει κατάσβεση της φωτιάς και ότι δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να γίνει σωστά και οργανωμένα η απομάκρυνση των πολιτών συνεπώς ορθώς δεν έδωσαν εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση και έκαναν διασώσεις και άτακτη διαφυγή. Το δικαστήριο ενώ δέχθηκε ότι η κατάσβεση της φωτιάς ήταν αδύνατη λόγω των συνθηκών, δεν δέχθηκε ότι η παράλειψη εισήγησης από την πυροσβεστική ήταν νόμιμη.
Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχει ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής ή του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, καθόσον δεν έλαβαν εισήγηση από την Πυροσβεστική για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση και συνεπώς δεν μπορούσαν να πράξουν κάτι άλλο.
Εξ άλλου το θεσμικό πλαίσιο, η κοινή λογική και η διεθνής εμπειρία ορίζουν ότι η κατάσβεση της πυρκαγιάς και η διάσωση των πολιτών είναι μία επιχειρησιακή δράση, την ευθύνη της οποίας , αποκλειστικά, έχει ένα ειδικό σώμα ασφαλείας η πυροσβεστική, όλοι δε οι άλλοι φορείς δρουν επικουρικά με ότι η πυροσβεστική τους ζητήσει.
Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου αποτελεί μια πρώτη νομική δικαίωση για την πρώην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.