Ένας αρχιτέκτονας έβαλε τις πινελιές του και δύο ποιητές έκαναν τις εικόνες του, λέξεις. Το «Triple Hip Trip», εκτός από το όνομα ενός μουσικού κομματιού της τζαζ, είναι και ο τίτλος ενός ιδιαίτερου βιβλίου που παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη και το υπογράφουν ο Σάκης Σερέφας, ο Γιώργος Χ. Παπαδόπουλος και ο Άρις Γεωργίου.
Κάθε δεξιά σελίδα του βιβλίου, είναι ένα έργο του Άρι Γεωργίου, ενώ στην ακριβώς διπλανή, ο μεν Γιώργος Παπαδόπουλος εκφράζει την έμπνευσή του με ένα σύντομο ποίημα και ο Σάκης Σερέφας τη δική του, με ένα λίγο μεγαλύτερο, αφηγηματικού χαρακτήρα.
Τα έργα του κ. Γεωργίου που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, είναι η μία από τις τρεις ενότητες της έκθεσης που φιλοξενείται παράλληλα στη γκαλερί Λόλα Νικολάου, στην οδό Τσιμισκή, ενώ ο ίδιος ο καλλιτέχνης αφηγήθηκε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων την ιστορία πίσω από αυτήν την ένωση δυνάμεων.
«Αυτά τα είκοσι έργα τα σχεδίασα στο Παρίσι το 2017. Περίπου ένα χρόνο μετά άρχισα να σκέφτομαι το ενδεχόμενο να εκτεθούν σε κάποια έκθεση. Κοιτώντας τα όμως, αναπτύχθηκε μία αμηχανία και μια απορία απέναντι στον ίδιο μου τον εαυτό και αναρωτιόμουν πώς φαντάστηκα αυτές τις παραστάσεις και τι ακριβώς δείχνω με την αυθόρμητη έκφραση και τον αυτοσχεδιασμό εκείνων των στιγμών», λέει ο Άρις Γεωργίου και απαντά ότι δεν μπόρεσε να δώσει εξήγηση στο ερώτημά του. «Έτσι λοιπόν αποφάσισα να στείλω από ένα τεύχος με αυτά τα σχέδια σε δύο φίλους -που δεν γνωρίζονταν τότε μεταξύ τους-, οι οποίοι αντέδρασαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Έκαναν μία μακέτα και έβαλαν μέσα τα κείμενά τους για το κάθε ένα από τα εικονιζόμενα έργα», εξηγεί ο κ. Γεωργίου.
Στη διά ζώσης συνάντηση των τριών ανδρών που ακολούθησε, συνειδητοποίησαν ότι έκαναν κάτι σημαντικό και πρωτότυπο, από το οποίο «γεννήθηκε» το συγκεκριμένο τριπλό πόνημα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.
Η έκθεση punctuscontrapunctum
Δώδεκα από τα είκοσι σχέδια του βιβλίου, εκτίθενται αποτυπωμένα σε αλουμίνια, στον κεντρικό χώρο της Γκαλερί Λόλα Νικολάου, στην έκθεση με τίτλο «punctuscontrapunctum» έναν -συμπυκνωμένο σε ενιαία γραφή- λατινικό όρο, που σημαίνει στίξη / αντίστιξη. Ο τίτλος της συγκεκριμένης ενότητας είναι «St Dominic’s Preview» (εμπνευσμένος από το γνωστό χιτ του Van Morrison), διότι στην οδό St Dominic του Παρισιού τα σχεδίασε ο κ. Γεωργίου.
Στους άλλους δύο χώρους της έκθεσης υπάρχουν δυό ακόμη δωδεκάδες από κάποια από τα πιο πρόσφατα και κάποια αρκετά πιο παλιά έργα του Άρι Γεωργίου. «Η δωδεκάδα με τον τίτλο “ Tronches”, που σημαίνει στα γαλλικά “ Μούρες”, είναι δώδεκα σχεδιάκια, που τα πρωτότυπά τους έγιναν σε πολύ μικρό μέγεθος μέσα σε 8 λεπτά και 7 δευτερόλεπτα», επισημαίνει, αναφερόμενος στις ελλειπτικές μορφές προσώπων που δημιούργησε το 2021.
Όσο για την τρίτη ενότητα της έκθεσης, αποτελείται από έργα που είχε κάνει ο ίδιος το 1971 στη Γαλλία, στον πρώτο μήνα, του πρώτου έτους της σχολής αρχιτεκτονικής, ως άσκηση που είχε βάλει ο πολωνικής καταγωγής καθηγητής Szczot, του οποίου το όνομα πήρε και η συγκεκριμένη ενότητα. «Τα σχέδια αυτά τα ανακάλυψα κατά τη διαδικασία αναδιοργάνωσης του αρχείου μου. Εκτιμώντας τα σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, αναλαμβάνω την εικαστική τους ευθύνη», δηλώνει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, πέντε από τα σχέδια αυτά ο κ. Γεωργίου τα γύρισε αρνητικά και τα οικοδομήσε στο χώρο κάνοντας μεταλλικές κατασκευές. «Η αρχιτεκτονική απευθύνεται στο χώρο και τον όγκο, οπότε τους έδωσα και αυτήν τη διάσταση», υπογραμμίζει.
Μάλιστα, λίγο πριν την έκθεση, ο Άρις Γεωργίου αναζήτησε -όπως και άλλες φορές στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα, τον καθηγητή Szczot και κατάφερε να μιλήσει μαζί του. «Σκέφτηκα ότι αν ζει, οφείλω να του το κοινοποιήσω, να γνωρίζει ότι χρησιμοποιώ το όνομά του. Τελικά μιλήσαμε, είναι 89 ετών, με θυμήθηκε και μαζί θυμηθήκαμε άλλους συμφοιτητές και καθηγητές, ενώ μου είπε και διάφορα …κοτσομπολιά της σχολής», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι εξαιτίας όσων ο Szczot προκάλεσε από μέσα του, έκανε μία επαφή που συναισθηματικά έχει πολύ μεγάλο νόημα για τον ίδιο…