Ώρα μηδέν η διαδικασία της Πέμπτης, οπότε και η Εύα Καϊλή θα παρουσιαστεί ενώπιον του δικαστηρίου στα Βρυξέλλες στις 9 το πρωί τοπική ώρα (10.00 πμ ώρα Ελλάδας) για να επιδιώξει να αποφύγει την προφυλάκισή της
Νωρίτερα, την Τετάρτη, την Εύα Καϊλή επισκέφθηκαν στη φυλακή οι συνήγοροί της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος, και επί τέσσερις ώρες συζητούσαν την υπερασπιστική της γραμμή ενώπιον του βελγικού δικαστηρίου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε αμέσως μετά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η ευρωβουλευτής νιώθει προδομένη από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να βρίσκεται «σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και ιδιαίτερα προβληματισμένη» σύμφωνα με τον συνήγορό της.
«Ήμασταν πολλές ώρες με την κυρία Καϊλή. Είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία και δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Ποια η υπερασπιστική γραμμή των δικηγόρων της
Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε ότι η Εύα Καϊλή «αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της. Τον εμπιστεύθηκε, τη διέψευσε». Όπως τόνισε, την Πέμπτη «το ζητούμενο δεν είναι αν είναι ένοχη ή αθώα, αλλά το μόνο που θα κριθεί από τη δικαστή είναι εάν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ή να μείνει στις φυλακές». Μάλιστα, επικαλέστηκε τον έτερο συνήγορο της Εύας Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλο, ο οποίος εκτίμησε πως «καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής» και πως «είναι δύσκολα τα πράγματα».
Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή θα προσπαθήσουν να πείσουν τις Αρχές για δύο πράγματα: Αφενός, ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν είναι ύποπτη φυγής και, αφετέρου, ότι δεν θα εμποδίσει τις έρευνες είτε αλλοιώνοντας στοιχεία είτε μιλώντας με πρόσωπα-κλειδιά.
«Έχουμε ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής και όταν έχει και ένα παιδάκι δύο ετών που τον περιμένει, είναι ορφανό ουσιαστικά γιατί και ο πατέρας είναι στη φυλακή, είναι περισσότερο δυστυχισμένος. Θα πολεμήσουμε γιατί η κ. Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι, ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία», κατέληξε ο Μ. Δημητρακόπουλος και τόνισε ότι «με καθαρά νομικά κριτήρια, μπορώ να πω ότι έχω αισιοδοξία».
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα βελγικών και ιταλικών εφημερίδων, αμέσως μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, Φρ. Τζόρτζι, η Εύα Καϊλή ήταν σε πανικό.
Κατά τα ίδια δημοσιεύματα, η ευρωβουλευτής επιχείρησε να ειδοποιήσει τον «εγκέφαλο» του κυκλώματος, Αντόνιο Παντσέρι, και δύο ευρωβουλευτές, ενώ κάλεσε και τον πατέρα της να εξαφανίσει τα μετρητά.
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι της κ. Καϊλή κάνουν λόγο για μεροληπτική ερμηνεία των καταθέσεων.
Τζιόρτζι: Οι κωδικοί «γραβάτες» και «ρούχα» για τα μετρητά – Το «τρίγωνο» της μεταφοράς τους
Εν τω μεταξύ, σε νέες αποκαλύψεις από τις καταθέσεις του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σχετικά με το QatarGate, προχώρησε τη Τετάρτη η ιταλική εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano».
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα σημειώνει πως οι λέξεις «γραβάτες» και «ρούχα» ήταν κωδικοποιημένες ονομασίες για τις δεσμίδες χρημάτων, ενώ κάνει λόγο για χρήματα που έφταναν με τη μορφή μετρητών από το Κατάρ και το Μαρόκο, με μεθόδους αντίστοιχες με αυτές που χρησιμοποιούν οι έμποροι ναρκωτικών.
Η «Il Fatto Quotidiano» αναφέρει πως ο… «Mister Kaili» (όπως γράφει χαρακτηριστικά τον Τζιόρτζι) μίλησε, αποκαλύπτοντας πως όσον αφορά το Κατάρ, υπήρχε ο «Αλγερινός», κάποιος με το όνομα Μπεταχάρ Μπουντζελάλ, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία και ο οποίος με τη σειρά του τον έφερε σε επαφή με ένα άλλο άτομο στο Βέλγιο. Αυτός ήταν ο τρόπος που έφταναν τα μετρητά στις Βρυξέλλες.
«Το σύνολο ήταν μεταβλητό, μου είναι δύσκολο να το υπολογίσω, αυτοί ήταν που αποφάσιζαν», φέρεται να είπε στους δικαστές ο Τζιόρτζι. Φρόντιζε επίσης να μην αφήνει ίχνη, διέγραφε αριθμούς επαφών από το κινητό του τηλέφωνο.
Οι «γραβάτες» και τα «ρούχα»
Η ιταλική εφημερίδα συνεχίζει, σημειώνοντας πως για τις βελγικές Αρχές υπέρ του Μαρόκου ήταν και ο (σε διαθεσιμότητα πλέον) ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτζολίνο, ο οποίος αντικατέστησε τον Παντσέρι. Όπως αποκαλύπτει ο Τζιόρτζι, ένα αντίστοιχο σύστημα λειτουργούσε και στην περίπτωση του Μαρόκου.
«Μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Άτμο, ο οποίος έφερνε χρήματα κάθε τόσο, αλλά όχι σε τακτική βάση», δήλωσε στις Αρχές ο Τζιόρτζι και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ. Ερχόταν στις Βρυξέλλες ή πηγαίναμε στο Παρίσι, στο διαμέρισμά του. Όταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πηγαίναμε να πάρουμε “γραβάτες” ή “ρούχα”», αποκάλυψε.
Τέλος, προκύπτει μια παρόμοια δραστηριότητα υπέρ της Μαυριτανίας, για την οποία ο Τζιόρτζι θα πληρωνόταν λαμβάνοντας ένα ενοίκιο, προφανώς πλασματικό, για το διαμέρισμά του ύψους 1.500 ευρώ μηνιαίως συν 300 ευρώ έξοδα, ενώ ο Παντσέρι θα λάμβανε 25.000 ευρώ σε μετρητά.
Η μυστική συνάντηση Τζιόρτζι – Παντσέρι με τους Καταριανούς στις Βρυξέλλες – Τι «μαρτυρούν» οι κάμερες ασφαλείας
Η τελευταία αποκάλυψη έρχεται από την ιστοσελίδα il Fatto Quoditiano η οποία αποκαλύπτει μια κινηματογραφικού τύπου συνάντηση ανάμεσα στον Παντσέρι, τον Τζιόρτζι και μια αντιπροσωπεία Καταριανών που βρισκόταν στις Βρυξέλλες και στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ.
Η συνάντηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Steigenberger Wiltcher’s το οποίο είναι διάσημο στο Βέλγιο για τους εύπορους πελάτες του καθώς αρκετές φορές έξω από αυτό σταθμεύουν Rolls Royce, Jaguar και Ferrari.
Μία ημέρα πριν τη συνάντηση στο ξενοδοχείο αυτό είχε καταλύσει η αποστολή από τη Ντόχα με επικεφαλής τον καταριανό υπουργό Εργασίας, Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι. Η ομάδα των Καταριανών, η οποία είχε κλείσει τη σουίτα του 4ου ορόφου του ξενοδοχείου, είχε αφιχθεί στις Βρυξέλλες με στόχο μια κρίσιμη ακρόαση του υπουργού Εργασίας από την υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να απαντήσει σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των προετοιμασιών για το Μουντιάλ.