Η δίκη για την υπόθεση της Greek Mafia ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο και αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα αν δεν τιναχτεί στον αέρα… Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, είναι 19 άτομα. Απόστρατοι και εν ενεργεία υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., δικηγόροι και ποινικοί από τον κόσμο της νύχτας.
Η δίκη αφορά την έρευνα της ΕΥΠ την περίοδο 2015-2017 για τη διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας και την κατανομή των εισπράξεων από εκατοντάδες οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στο κέντρο της Αθήνας.
Κεντρικό στοιχείο της δικογραφίας είναι ένα πόρισμα 70 σελίδων της ΕΥΠ, το οποίο περιλαμβάνει τεράστιο όγκο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ακόμη και φωτογραφίες εμπλεκόμενων να ανταλλάσσουν πακέτα με χρήματα σε πάρκα και εκκλησίες.
«Οι χώροι που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα κάλυψης και προστατεύονταν από το κύκλωμα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, ανέρχονταν συνολικά περίπου στους 900 εκ των οποίων 300 χαρτοπαικτικές λέσχες-καζίνο, 350 οίκοι ανοχής και 250 καταστήματα studios και strip shows», σημειώνεται στην πορισματική έκθεση για τα κακουργήματα.
javascript:”;
- Οι ιδιοκτήτες, ανάλογα με την περίπτωση, φέρεται να κατέβαλαν μηνιαίως από 1.000 έως 7.000 ευρώ, δηλαδή τα κέρδη του κυκλώματος υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ τον μήνα.
«Τα ποσά παραδίδονταν στον Μ. που επιχειρούσε είτε αυτοπροσώπως είτε κυρίως μέσω απόστρατων αστυνομικών που γνώριζε, αλλά και δικηγόρων και ιδιωτών, οι οποίοι εν συνεχεία δωροδοκούσαν εν ενεργεία αστυνομικούς υπαλλήλους», ώστε η λειτουργία όλων των παραπάνω παράνομων επιχειρήσεων να περνά κάτω από τα ραντάρ των Αρχών.
Στον φάκελο περιγράφεται ο ρόλος καθενός από τους «ταμίες» του δικτύου και των μεσαζόντων, οι ακριβείς μέρες του μήνα που έπρεπε να γίνονται οι πληρωμές, κι επίσης ψευδώνυμα εμπλεκόμενων και συνθηματικά – για παράδειγμα τα χρήματα αποκαλούνται «πακέτα», «ψηλά κουτάκια» ή «ψηλά κιβώτια», τα οποία φέρεται να αλλάζουν χέρια όταν υψηλόβαθμοι αστυνομικοί «πηγαίνουν για περπάτημα».
Τέσσερα από τα πρόσωπα που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας έχουν δολοφονηθεί μετά το 2018, χωρίς όμως κάποιο από τα χτυπήματα να έχει εξιχνιαστεί.
- Πρόκειται για τον Δημήτρη Μάλαμα, ο οποίος περιγράφεται ως «ταμίας» της οργάνωσης, τον πρώην αστυνομικό Σπύρο Παπαχρήστου, ο οποίος θεωρείτο πρόσωπο-κλειδί για τη διατήρηση των ισορροπιών στον κόσμο της νύχτας, τον Δημήτρη Καπετανάκη, ποινικό κατηγορούμενο σε υποθέσεις «νονών», κι επίσης τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ.
Στη δίκη της Greek Mafia που βρίσκεται σε εξέλιξη,, εξετάζονται τα πλημμελήματα της υπόθεσης για τον φόβο της παραγραφής. Για τα κακουργήματα η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο της εισαγγελικής έρευνας και μόλις τον περασμένο Αύγουστο οι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν την πορισματική τους αναφορά.
- Στην έκθεση 60 σελίδων, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητείται η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 23 προσώπων, μεταξύ άλλων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, εκβίαση κ.α.
Οι ύποπτοι (η παραπομπή ή μη των οποίων στο ακροατήριο του Κακουργιοδικείου έχει ακόμη πολύ δρόμο) αρνούνται όλα τα παραπάνω.
Υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με το κύκλωμα και ότι οι συνομιλίες τους, όπως καταγράφηκαν από την ΕΥΠ, ερμηνεύονται αυθαίρετα και με υποκειμενικές κρίσεις των προανακριτικών υπαλλήλων που έκαναν τις απομαγνητοφωνήσεις.
Τρεις βρόμικες υποθέσεις στο ίδιο κάδρο
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των Reporters United, η υπόθεση της Greek Mafia συνδέεται με την υπόθεση του Ηλία Μίχου στον Κολωνό, αλλά και την υπόθεση trafficking στην Ηλιούπολη, η οποία βρίσκεται στο ακροατήριο.
Η σύνδεση με την υπόθεση του Κολωνού προκύπτει από τον οίκο ανοχής που μεταφερόταν η 12χρονη, η ιδιοκτήτρια του οποίου (με το ψευδώνυμο «Μαρίνα») περιγράφεται ως «ταμίας» της Greek Mafia.
Σε μία συνομιλία της με δικηγόρο, ακούγεται ο παρακάτω διάλογος:
- – «Μαρίνα»: Τι έγινε, άλλαξαν εκεί πέρα, άλλαξε ο διοικητής;
- – Δικηγόρος: Όχι, τίποτα δεν έχει αλλάξει, ίσα ίσα από τότε που άλλαξε ο διοικητής δεν τις πηγαίνουν (σ.σ. τις ξένες κοπέλες που εργάζονται στους οίκους ανοχής) στο Αλλοδαπών. Έχει καιρό που άλλαξε, και μάλιστα προς το καλύτερο για μας. Αλλά αυτό γιατί; Συνήθως ήξερα ότι πάνε κάπου που δεν ήταν συνεπείς, κι εσύ δε νομίζω να μην είσαι.
- – «Μαρίνα»: Βέβαια είμαι, βρε.
Στην υπόθεση traficking στην Ηλιούπολη ένας αστυνομικός κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε κοπέλα 19 ετών η οποία τελικά τον κατήγγειλε με τη βοήθεια μιας σερβιτόρας, ότι την προωθούσε σε «πελάτες», σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, μέσω ενός site γνωριμιών. Το σάιτ αυτό ανήκε στη μητέρα ενός φίλου του, του Γ.Λ., που είναι και ιδιοκτήτρια οίκων ανοχής.
- Ο Γ.Λ γιός της “Μαρίνας” είναι συγκατηγορούμενος του αστυνομικού στη δίκη της Ηλιούπολης, που ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου 2022, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.
Σε έγγραφο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων που αφορά Ένορκη Εξέταση Μάρτυρα αστυνομικού που ασχολήθηκε με την διακρίβωση των στοιχείων, αναφέρεται το πραγματικό όνομα της «Μαρίνας» και είναι το ίδιο με τις άλλες δύο υποθέσεις.
Στην κατάθεση που είχε δώσει στις 10 Ιουλίου 2021, η 19χρονη ανέφερε: «Αυτός (σ.σ.: ο αστυνομικός) μου είπε ότι η μητέρα ενός φίλου του, του Γ.Λ., έχει οίκους ανοχής στην Αθήνα και ένα site για να κλείνεις ερωτικά ραντεβού με κοπέλες (kinghustlers.com) και μου πρότεινε να εργαστώ κι εγώ γι’ αυτήν. Ο Δ. και ο Λ. δουλεύουν χωρίς να φαίνονται για τη μητέρα του Λ., την οποία φωνάζουν στη δουλειά Μαρίνα, χωρίς να γνωρίζω ποιο είναι το πραγματικό της όνομα. Αυτοί ουσιαστικά είναι τα αφεντικά και κανονίζουν τις δουλειές και διαχειρίζονται το site. Όταν μου έγινε η πρόταση από τον Δ. να εργαστώ μαζί τους, εγώ αρχικά το αρνήθηκα, όμως αυτός με απείλησε ότι θα με σκοτώσει και ότι θα κάνει κακό στην οικογένειά μου και έτσι εξαναγκάστηκα να δουλέψω μαζί τους».
Η υπόθεση του Κολωνού
Στις 27 Οκτωβρίου το Reporters United είχε αναδείξει σε ρεπορτάζ του ότι ο οίκος ανοχής στον οποίο φέρεται να εξέδιδε ο Ηλίας Μίχος τη 12χρονη από τον Κολωνό σχετιζόταν με το κύκλωμα «προστασίας» της Greek Police Mafia μέσω της «Μαρίνας», την οποία δημοσιεύματα (Βήμα & Mega) έδειχναν ως πραγματική ιδιοκτήτρια του στούντιο. Από έρευνα στο ΓΕΜΗ προέκυψε σύνδεσή της με τον αριθμό 6 της οδού Κασσάνδρας, καθώς στο παρελθόν δήλωνε επαγγελματική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη διεύθυνση.
Η υπόθεση της Greek Mafia
Η «Μαρίνα» είναι κατηγορούμενη στη δίκη της Greek Police Mafia που διεξάγεται στο Εφετείο της Αθήνας, διότι σε πόρισμα της ΕΥΠ που συντάχθηκε μετά από παρακολουθήσεις την περίοδο 2015-2016 αναφέρεται ότι εκείνη συγκέντρωνε για λογαριασμό του κυκλώματος τα χρήματα για την «κάλυψη» από τους οίκους ανοχής σε Κεραμεικό και Καλλιθέα.
Η δίκη αυτή αφορά το σκέλος των πλημμελημάτων (δωροδοκία κ.α.), ενώ οι Επίκουροι Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος, στην πορισματική τους αναφορά στις 31 Αυγούστου 2022, προτείνουν τη δίωξή της και για κακουργήματα, όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και εκβίαση.
Στην υπόθεση της Ηλιούπολης, ο γιος της είναι κατηγορούμενος για συνέργεια σε εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα.
Για την ίδια, την οποία η 19χρονη είχε αναφέρει ως ιδιοκτήτρια του σάιτ μέσω του οποίου την εξέδιδε ο αστυνομικός, δεν προέκυψαν κατηγορίες.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, στις 12 Ιουλίου 2021 (σ.σ. δύο ημέρες αφότου έγινε η καταγγελία της κοπέλας στην αστυνομία), μετά από έρευνα που έκανε ένας ανθυπαστυνόμος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στην εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, εντόπισε μόνο ότι «διατηρούσε ατομική επιχείρηση παροχής ιερόδουλου, κατά το χρονικό διάστημα από 8-9-2009 έως 18-5-2016».
Η υπόθεση της Ηλιούπολης
Τον Μάιο του 2021, η 18χρονη τότε κοπέλα γνώρισε τον 39χρονο αστυνομικό μέσω ενός κοινού γνωστού.
Στην αρχή διατηρούσαν ερωτική σχέση, αλλά πολύ σύντομα ο αστυνομικός την υποχρέωσε μέσω απειλών να εκδίδεται, σύμφωνα με την κατάθεση της κοπέλας. Της έφτιαξε ένα προφίλ με φωτογραφίες της και βίντεο στο σάιτ που άνηκε στη «Μαρίνα» σε συνεργασία με τον γιο της Γ.Λ., και από εκεί έκλειναν τα ραντεβού με πελάτες έναντι 160 ευρώ, τα οποία τα κρατούσε όλα εκείνος, με εξαίρεση τις δύο πρώτες φορές που της έδωσε από 50 ευρώ.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Ηλιούπολης είναι ο 39χρονος αστυνομικός για εμπορία ανθρώπων και βιασμό και ο Γ.Λ. (ο γιος της «Μαρίνας») για άμεση συνδρομή σε εμπορία ανθρώπων.
«Εγώ δεν ήθελα να κάνω αυτή τη δουλειά και όταν το έλεγα στον Δ. αυτός με χτυπούσε σε όλα τα μέρη του σώματός μου με κλωτσιές και μπουνιές και συνέχισε να με απειλεί… Στις αρχές με χτυπούσε με ένα κομμάτι ξύλο. Επίσης, με βίαζε τον τελευταίο καιρό διότι εγώ δεν ήθελα να κάνω σεξ μαζί του και αυτός με απειλούσε ότι θα με σκοτώσει και με χτυπούσε εξαναγκάζοντάς με έτσι να κάνω σεξ μαζί του. Τελευταία φορά που με βίασε ήταν χθες το βράδυ και τελευταία φορά που με χτύπησε ήταν σήμερα το μεσημέρι» αναφέρει η κοπέλα στην κατάθεση που έδωσε το απόγευμα της 10ης Ιουλίου 2021.
Η κοπέλα τελούσε υπό καθεστώς αιχμαλωσίας στο σπίτι του αστυνομικού καθώς, όπως λέει, την άφηνε να πάει μόνο μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς και σε μια κοντινή καφετέρια για να πάρει καφέ. Μόνο που το μεσημέρι της 10ης Ιουλίου, η σερβιτόρα που εργαζόταν στην καφετέρια είδε ότι η νεαρή ήταν χτυπημένη και προσφέρθηκε να τη βοηθήσει, όπως και τελικά έγινε, και πήγαν μαζί στο αστυνομικό τμήμα της Ηλιούπολης.
Στην κατάθεσή της η 19χρονη αποκάλυψε ότι την εξέδιδε όταν ήταν 16 χρονών και ένας πρώην «φίλος» της, καθώς και ότι ο πατέρας της τη βίαζε από τα 11 έως τα 17 της χρόνια.
Στη συνέχεια τον αστυνομικό κατήγγειλε και άλλη κοπέλα, 27 ετών σήμερα, η οποία ανέφερε στις αρχές σχεδόν ό,τι και η 19χρονη, δηλαδή ότι τη χτύπαγε, τη βίαζε και την εξέδιδε περί τα τέλη του 2016 – αρχές του 2017.
Στη Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, κατηγορούμενοι είναι ο 39χρονος αστυνομικός, μεταξύ άλλων, για εμπορία ανθρώπων και βιασμό, ο Γ.Λ. (ο γιος της «Μαρίνας») για άμεση συνδρομή σε εμπορία ανθρώπων, ο πρώην φίλος της για εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα, ο πατέρας της για βιασμό και ένα άτομο που συνεργαζόταν με τον αστυνομικό για προμήθεια ναρκωτικών.
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος
Σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του δικαστηρίου (τον περασμένο Νοέμβριο)ο πρόεδρος υπέβαλε την παραίτησή του καθώς κατηγορούμενος, ο οποίος είναι πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αμφισβήτησε την αμεροληψία του.
Όπως μεταδίδουν οι Reporters United ο εν λόγω δικηγόρος στην προηγούμενη δικάσιμο στις 17 Νοεμβρίου είχε δηλώσει ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε για τουλάχιστον 6 μήνες τον αρχιταμία του κυκλώματος Δημήτρη Μάλαμα χωρίς εισαγγελικές διατάξεις για άρση απορρήτου ζητώντας παράλληλα, να μην περιληφθούν στα αναγνωστέα οι σελίδες του πορίσματος της ΕΥΠ που αφορούσαν στον πελάτη του, λέγοντας ότι οι καταγραφές ήταν παράνομες.
Το σχετικό αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο με πλειοψηφία 2-1 και το πόρισμα μπήκε στα αναγνωστέα.
Ωστόσο στην τελευταία δικάσιμο ο δικηγόρος σε μία ακόμη προσπάθεια να τινάξει τη δίκη στον αέρα επανήλθε ισχυριζόμενος ότι, αφού δεν υπήρχε νόμιμη επισύνδεση, οι παρακολουθήσεις έγιναν με παράνομο λογισμικό από την ΕΥΠ, επικαλούμενος μάλιστα ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα σύμφωνα με το οποίο το παράνομο λογισμικό Pegasus είχε χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα ήδη από το 2014.
Ο ίδιος δικηγόρος αιτήθηκε να επιληφθούν οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση με το λογισμικό Predator και ο πρόεδρος του δικαστηρίου επιφυλάχθηκε επί του αιτήματος.
Ωστόσο πριν γίνει διακοπή για διάλειμμα, ο εισαγγελέας ήρθε σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο, για να υπάρξει σχετική απόφαση.
Με την επανέναρξη της δίκης και ενώ επρόκειτο να απολογηθεί το πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής ο ίδιος έθεσε ζήτημα μεροληψίας του προέδρου. Τότε ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε δήλωση αποχής για να αποχωρήσει για λόγους ευθιξίας.
Στη δίκη δεν έχουν φτάσει οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης από τις υποκλοπές της ΕΥΠ το 2016 και το δικαστήριο προχώρησε με τις χειρόγραφες απομαγνητοφωνήσεις, τις οποίες όπως προαναφέρθηκε ο εν λόγω δικηγόρος αμφισβήτησε, χωρίς αποτέλεσμα, τη γνησιότητά τους.
Όπως επισημαίνουν οι Reporters United, πλέον τίθενται σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με ευθύνες της Εισαγγελίας Εφετών, διότι από τη δίκη δεν διαφάνηκε να επισημάνθηκαν προδικαστικά ελλείψεις σε έγγραφα, όπως οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης και οι διατάξεις για άρση απορρήτου, με συνέπεια να αμφισβητούνται τεκμήρια της δίκης.
Η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε την greek mafia
Στην υπόθεση της Greek Mafia μαφιόζοι συνεργάζονταν με αξιωματικούς της αστυνομίας για να λειτουργούν απρόσκοπτα κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών και ανθρώπων, πορνείας, λαθρεμπορίου και άλλων ποινικών αδικημάτων.
Ο πόλεμος που ξέσπασε φέρεται ότι είχε δεκάδες θύματα, ποινικούς που εκτελέστηκαν μαφιόζικα στο πλαίσιο ενός ανελέητου πολέμου συμμοριών.
Η διαφθορά στους κόλπους της αστυνομίας φέρεται πως ήταν τόσο εκτεταμένη, που ακουμπούσε ακόμα και τους μηχανισμούς παρακολουθήσεων της ΕΛ.ΑΣ., εξού και τις έρευνες συνέδραμε η ΕΥΠ υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας.
Η Καθημερινή, μάλιστα, έχει αναδείξει δίκτυα εντός της ΕΛ.ΑΣ. που συνδέουν την Greek Mafia με τις υποκλοπές.
«Η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τη σημερινή είναι ότι η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τη Greek mafia ενώ επί των ημερών σας διοικούνταν από τη Greek mafia. Πόσο μπορείτε να αντέξετε σε αυτό το μαρτύριο των αποκαλύψεων που γίνεται μαρτύριο της βροχής», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Aλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συζήτηση που έγινε στη Βουλή.
Πηγή: Libre.gr