«Περί απληστίας και της προδομένης αγάπης» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Suddeutsche Zeitung. «Η Εύα Καϊλή στο ρόλο της αθώας διωκόμενης: Πώς το Qatar Gate βλάπτει τις Βρυξέλλες», σημειώνει στον υπότιτλο η εφημερίδα
Όπως μεταδίδει η DW, το δημοσίευμα επισημαίνει πως: «Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή χρησιμοποιούν τις σκάλες του Δικαστικού Μεγάρου ως σκηνικό για να δώσουν μια νέα τροπή στην υπόθεση διαφθοράς: μια νέα γυναίκα και μητέρα σαν κατατρεγμένη αθώα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα γράφει: «Σύμφωνα με τους δικηγόρους της, οι δικαστές στήριξαν την απόφασή τους στο γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Κατάρ θα μπορούσαν να απαγάγουν την Εύα Καϊλή. Στην πραγματικότητα όμως η βελγική δικαιοσύνη βλέπει τον κίνδυνο συσκότισης. Η κατάσταση σε αυτό το σκάνδαλο, που προκαλεί σοβαρή ζημιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πολύ συγκεχυμένη. Όποιος μιλάει με βουλευτές ή υπαλλήλους της ΕΕ αυτές τις μέρες νιώθει μια μεγάλη αποστροφή. Μια τυπική ερώτηση που ακούνε είναι: «Έχετε κι εσείς σπίτι σας δεσμίδες με μετρητά;» Όλες οι προκαταλήψεις εναντίον του συστήματος των «Βρυξελλών» φαίνεται να επιβεβαιώνονται».
«Γιατί οι διαρροές στοιχείων είναι επικίνδυνες»
Δεν θα αφήσει «πέτρα που να μη σηκώσει» υποσχέθηκε ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν σχετικά με την έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς Qatar Gate που συγκλονίζει την ΕΕ, προειδοποιώντας ωστόσο πως οι διαρροές στοιχείων της υπόθεσης μπορείς να είναι επικίνδυνες για την πορεία της έρευνας και την απονομή Δικαιοσύνης.
Το Βέλγιο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεγαλύτερης έρευνας για τη διαφθορά στην ΕΕ εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, εν μέσω ισχυρισμών ότι το Κατάρ και το Μαρόκο εξαγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από τις 9 Δεκεμβρίου, η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία πραγματοποίησε μια σειρά από τουλάχιστον 20 εφόδους σε σπίτια και γραφεία στις Βρυξέλλες, κατάσχοντας κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά.
Τέσσερις ύποπτοι συνελήφθησαν με προκαταρκτικές κατηγορίες για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά». Μεταξύ αυτών είναι και η Εύα Καϊλή.
Ορισμένοι δικηγόροι των υπόπτων επικρίνουν τώρα τη βελγική έρευνα, με τουλάχιστον έναν δικηγόρο να γράφει στη δικαιοσύνη ότι «υπήρξε τεράστιο πρόβλημα διαδικασίας» λόγω των διαρροών βασικών εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης. Οι εφημερίδες έχουν όντως αλιεύσει αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν αλλά και το τι κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι.
Το πρόβλημα για τους Βέλγους ερευνητές είναι ότι η υπεράσπιση των κατηγορουμένων μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτές τις διαρροές και να υποστηρίξει ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα απορρήτου και το δικαίωμα πρόσβασης σε σφραγισμένα έγγραφα.
Ποινική έρευνα
Ο Βαν Κουίκενμπορν, μιλώντας σε συνέντευξη στο Politico, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία ξεκίνησε ποινική έρευνα για τις διαρροές.
«Η υπεράσπιση μπορεί να το χρησιμοποιήσει φυσικά, γιατί το τεκμήριο αθωότητας είναι μια άλλη αρχή του κράτους δικαίου μας. Δεν εναπόκειται στον Τύπο να αρχίσει να καταδικάζει εκ των προτέρων τους ανθρώπους. Αυτό, φυσικά, είναι ευαίσθητο – αυτό είναι επικίνδυνο» τόνισε ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας από ένα ασφαλές σπίτι όπου περνά τα Χριστούγεννα λόγω απειλών εναντίον του από εγκληματικές οργανώσεις
Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης φρόντισε να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες της έρευνας, καθώς αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει την υπόθεση. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η βελγική κρατική ασφάλεια -σε συνεργασία με πολλές άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών- βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, προσθέτοντας ότι η έρευνα ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο του 2021. Τόνισε: «Η βελγική δικαιοσύνη συνεργάζεται πολύ καλά με την ιταλική. Τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που αντιμετωπίζουν προκαταρκτικές κατηγορίες είναι Ιταλοί».
Χριστούγεννα υπό φρούρηση για τον Βέλγο υπουργό Δικαιοσύνης
Έκανε επίσης αναφορά στα δικά του Χριστούγεννα υπό φρούρηση. «Η κατάσταση στην οποία βρίσκομαι σήμερα αποδεικνύει επίσης ότι το οργανωμένο έγκλημα προσπαθεί να παρέμβει -μέσω εκφοβισμού και βίας- στην κοινωνία μας. Ζητήσαμε επίσης από την κρατική ασφάλεια να εργαστεί πολύ συγκεκριμένα πάνω σε αυτό, να εξετάσει το πιθανό πρόβλημα της διαφθοράς στο σύστημά μας να εξετάσει την επιρροή των αποφάσεων και των οργάνων λήψης αποφάσεων».
Όσον αφορά το θέμα των ελέγχων και των ισορροπιών, το Βέλγιο ελπίζει να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον, είπε, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα.
«Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να οργανώσει καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου όσον αφορά τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επίσης να οργανώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το βελγικό δικαστικό σώμα θα ήθελε ευχαρίστως να συνεργαστεί ακόμη στενότερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».