Στη νότια Ευρώπη και την Ελλάδα το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό. Η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν θυμίζουν σε τίποτε Δεκέμβριο. Ακόμα και μια βουτιά στη θάλασσα δεν θα είναι φέτος προνόμιο μόνο των χειμερινών κολυμβητών.
Νέα θερμή εισβολή, αναμένεται την Πρωτοχρονιά με τον υδράργυρο να φθάνει τους 19 και κατά τόπους τους 20 βαθμούς Κελσίου.
Είναι στο ίδιο επίπεδο με την πρωτοχρονιά του 2010 που η θερμοκρασία στην θήνα έφτασε τους 20 βαθμούς Κελσίου και στο Ηράκλειο τους 30. Ακολουθεί με 19 βαθμούς Κελσίου η Πρωτοχρονιά του 1995 και του 1982 στην Αθήνα, ενώ την ίδια χρονιά στην Αλίαρτο και τα Χανιά το θερμόμετρο έφτασε τους 25 βαθμούς Κελσίου. Σε Αθήνα και Κω το 2021 η θερμοκρασία ήταν 18 και 20 βαθμούς Κελσίου, αντίστοιχα.
«Κάθε σημαντική απόκλιση από το μέσο όρο όταν επαναλαμβάνεται συνεχώς μας δείχνει ότι υπάρχει μια ανησυχία και καταδεικνύει το ζήτημα της κλιματικής κρίσης» δήλωσε η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου.
Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται μετά τα Φώτα
Τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, η μέση θερμοκρασία για δύο δεκαετίες κυμάνθηκε στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και ήταν κάτω από τους 14 βαθμούς κελσίου, ενώ τις άλλες δύο, ήταν από 5 έως 7 βαθμούς υψηλότερη.
«Από τις 17 Δεκεμβρίου έως τις 5 Ιανουαρίου ήταν μια μεγάλη περίοδος που δεν είχαμε καμία μεταβολή στον Ελλαδικό χώρο. Αυτή δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία 40 χρόνια και η πρώτη ψυχρή μεταβολή που διαφαίνεται είναι μετά τα Φώτα 8-10 βαθμούς τουλάχιστον κάτω και αν μιλάμε για τη Βόρειο Ελλάδα θα είναι και χαμηλότερες» ανέφερε ο προγνώστης μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Νίκος Καντερές.
Με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 20 βαθμούς τις τελευταίες μέρες στην πόλη της Καλαμάτας, δεν είναι λίγοι αυτοί που επέλεξαν να περάσουν τα φετινά Χριστούγεννα στις παραλίες της περιοχής.
«Φέτος είναι σαν άνοιξη ο καιρός είναι εκπληκτικός» δήλωσε μια κυρία στο Βοχάκι της Καλαμάτας, «Είναι μία ανατροπή της φύσης» ανέφερε ένας άλλος κύριος.
Οι μεγάλες αποκλίσεις στον καιρό Αμερικής και Ευρώπης
Η ακραία ψυχρή εισβολή στις Ηνωμένες πολιτείες σε αντιδιαστολή με τις θερμοκρασίες που καταγράφονται στην Ευρώπη αποδίδονται στο φαινόμενο των στρατοσφαιρικών κυμάτων των αποκαλούμενων ροζμπι.
«Δημιουργούνται μάλλον από τις υγρές αέριες μάζες του Νότιου Ειρηνικού που ανεβαίνουν προς τους πόλους και μαζί με τις άλλες ψυχρές μάζες δημιουργούν ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά» τόνισε ο Νίκος Καντερές.
«Αυτές είναι ενδείξεις κλιματικής αλλαγής. Το χαρακτηριστικό ενός αποσταθεροποιημένου συστήματος. Θα έχουμε πιο έντονα φαινόμενα η παγετώνες η καύσωνες και πιο συχνά» δήλωσε ο Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής Φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο της Κρήτης.
Οι υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες καταγράφονται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε μεγάλο μέρος της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.