Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει τα δεδομένα σε πολλά επίπεδα στο γεωπολιτικό και οικονομικό σκηνικό, ανατρέποντας πρώτα από όλα την μεταψυχροπολεμική συμφιλίωση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Η αναβίωση αυτή του ανταγωνισμού μεταξύ της δυτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ενός άξονα της Ρωσίας και της Κίνας δημιουργεί μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων η οποία επιτρέπει την άνοδο των «μεσαίων δυνάμεων», δημιουργώντας ευκαιρίες αλλά και απειλές για αυτές τις χώρες, παρατηρούν οι Financial Times.
«Καθώς η Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες, το Πεκίνο και η Μόσχα προσπαθούν να κάμψουν τις παγκόσμιες υποθέσεις προς την όφελός τους, πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις απόψεις των ενδιάμεσων χωρών, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η FT και η Νότια Αφρική», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενοι στον ρόλο της Τουρκίας που αναδύεται ενισχυμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι FT υπογραμμίζουν ότι Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση στο εσωτερικό, αλλά στη διεθνή σκηνή έχει δράσει «επιδέξια, και μερικές φορές αδίστακτα»:
Παρά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν έχει υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς επιδιώκει να αποσπάσει παραχωρήσεις από τους συμμάχους της.
Η Τουρκία μπορεί να παίξει σκληρά γεωπολιτικά παιχνίδια, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε στην Άγκυρα πραγματική δύναμη, σχολιάζουν αναφέροντας τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Τουρκία στη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Μάλιστα, οι FT εκτιμούν ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες χώρες που εκτιμούν ότι ενισχύουν τη δύναμή τους λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία σημειώνουν:
Σαουδική Αραβία. Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν ενισχύσει το πλεονέκτημα της Σαουδικής Αραβίας. Ο Τζο Μπάιντεν θέλησε κάποτε να μετατρέψει τη χώρα σε «παρία». Ωστόσο, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ριάντ το καλοκαίρι. Μετά τον Μπάιντεν, οι Σαουδάραβες φιλοξένησαν επίσης τον ηγέτη της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Ινδία. Η Ινδία, η οποία έχει ρεαλιστικές φιλοδοξίες να γίνει μια από τις υπερδυνάμεις του κόσμου κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, χαράσσει επίσης μια μέση οδό. Έχει εξοργίσει ορισμένους στη Δύση για τις εισαγωγές φθηνού ρωσικού πετρελαίου, αλλά γνωρίζει ότι μπορεί να ξεφύγει από αυτό, καθώς είναι επίσης κρίσιμο για τις προσπάθειες της Δύσης να εξισορροπήσει την κινεζική δύναμη.