Η χρονιά που φεύγει ήταν, αν μη τι άλλο, εκλογικά ενδιαφέρουσα, καθώς είχε κάλπες:
- στη Γαλλία και μάλιστα διπλές – βουλευτικές και προεδρικές (επανεκλογή Μακρόν στην προεδρία αλλά απώλειες για την παράταξη Μακρόν στο κοινοβούλιο)
- στο Ισραήλ (επιστροφή Νετανιάχου)
- στην Ιταλία (εκλογή Μελόνι)
- στις ΗΠΑ για το Κογκρέσο (με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας και τους Ρεπουμπλικάνους να ανακτούν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων)
- στη Βραζιλία (επιστροφή Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ήττα για Μπολσονάρου) κ.ά.
Το 2023 ωστόσο που έρχεται, αναμένεται και εκείνο ενδιαφέρον όχι μόνο στα καθ’ ημάς (εκλογές σε Ελλάδα και Κύπρο) αλλά ευρύτερα.
Οι συντάκτες του ιστοχώρου Gzero ξεχωρίζουν συγκεκριμένα τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, με το βλέμμα στραμμένο στη χρονιά που έρχεται.
Νιγηρία – 25 Φεβρουαρίου
Μπορεί να μην φιγουράρει πάντοτε ψηλά στη δυτική ειδησεογραφία αλλά η Νιγηρία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αφρική καθώς και η μεγαλύτερη οικονομία της αφρικανικής ηπείρου. Στις 25 Φεβρουαρίου οι σχεδόν 100 εκατομμύρια Νιγηριανοί ψηφοφόροι θα κληθούν να εκλέξουν νέο πρόεδρο. Ο νυν πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι δεν έχει το δικαίωμα να θέσει ξανά υποψηφιότητα, και έτσι ως κορυφαίοι διεκδικητές του τίτλου ξεχωρίζουν πλέον: ο Μπόλα Τινούμπου (που προέρχεται από την πολιτικά κεντρώα παράταξη APC του Μπουχάρι), ο Ατίκου Αμπουμπακάρ (που προέρχεται από το κεντροδεξιό PDP) και ένας επιχειρηματίας – πολιτικός ονόματι Πίτερ Όμπι (που προέρχεται από το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα LP). Στις δημοσκοπήσεις παρουσιάζεται, πάντως, να έχει προβάδισμα ο Όμπι.
Τουρκία – 18 Ιουνίου
Έπειτα από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πια, κατά κοινή ομολογία, αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση της μέχρι τώρα πορείας του. Έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης έχουν συνασπιστεί, για πρώτη φορά, εναντίον του αλλά προς το παρόν δεν έχουν ανακοινώσει ποιος θα είναι ο δικός τους προεδρικός υποψήφιος (έχει ακουστεί ως πιθανό ακόμη και το όνομα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου αν και περισσότερο πιθανή θεωρείται μάλλον μια υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου). Ο πληθωρισμός που έχει ανέβει κατακόρυφα στην Τουρκία, η ισοτιμία της λίρας που έχει καταρρεύσει και το μεταναστευτικό (λόγω Συρίας) αποτελούν κορυφαίες προκλήσεις για την κυβέρνηση Ερντογάν που όποτε πιέζεται ανεβάζει την ένταση όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των συνόρων. Προτού αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους, ο Ερντογάν μπορεί να ξεκινήσει νέους καυγάδες με Ευρωπαίους και Κούρδους και να επιχειρήσει νέες αποπροσανατολιστικές κινήσεις, σχολιάζουν οι συντάκτες του Gzero.
Πακιστάν – ως τις 12 Οκτωβρίου
Ο πρώην πρωθυπουργός Ίμραν Χαν είχε μια μάλλον δύσκολη χρονιά φέτος. Τον Απρίλιο καθαιρέθηκε από την πρωθυπουργία έπειτα από ψηφοφορία δυσπιστίας στο κοινοβούλιο. Τον Μάιο, μια πορεία διαμαρτυρίας της οποίας εκείνος ηγείτο κατέληξε σε βίαια επεισόδια. Τον Οκτώβριο, δικαστήριο ανακοίνωσε απόφαση με την οποία αποκλείει τον Χαν από την πολιτική για πέντε χρόνια. Τον Νοέμβριο, ο Χαν δέχθηκε πυρά κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλλά επέζησε. Παρ’ όλα αυτά, ο 70χρονος πρώην πρωθυπουργός παρουσιάζεται αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές πριν από τις 12 Οκτωβρίου, ενάντια στον νυν πρωθυπουργό Σ. Σαρίφ. Πίσω από όλη αυτήν την πολιτική ίντριγκα βρίσκεται, ωστόσο, μια χώρα βαθιά χρεωμένη, που αγωνίζεται να ανακάμψει από τις σοβαρές πλημμύρες που εκτόπισαν περίπου 33 εκατομμύρια ανθρώπους και επιδείνωσαν την ενεργειακή κρίση, αλλά και μια χώρα με πολύ ισχυρό στρατό, διεθνείς βλέψεις και πυρηνικά όπλα.
Αργεντινή – 29 Οκτωβρίου
Η Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ είχε, και εκείνη, μια δύσκολη χρονιά φέτος. Τον Σεπτέμβριο επέζησε από απόπειρα δολοφονίας. Έπειτα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η πρώην πρόεδρος της χώρας και νυν αντιπρόεδρος, καταδικάστηκε για διαφθορά, με την ποινή που της επιβλήθηκε να προβλέπει φυλάκιση και αποκλεισμό από την πολιτική. Η ίδια άσκησε έφεση και πλέον η δικαστική περιπέτεια συνεχίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η Κίρχνερ δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια για την προεδρία τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ο νυν πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες ωστόσο θα είναι.