Ασταμάτητος για όγδοη δεκαετία με τους ίδιους ρυθμούς συνεχίζει να αυξάνεται ο παγκόσμιος πληθυσμός, όπως επιβεβαιώνουν τα τελευταία στατιστικά δεδομένα. Οι προβλέψεις συντείνουν στο ότι η αυξητική τάση θα διατηρηθεί τις επόμενες δεκαετίες. Από τα 8 δισεκατομμύρια σήμερα θα ακολουθήσουν τα 9 δισεκατομμύρια στα μέσα της δεκαετίας του 2030 και τα 10 δισεκατομμύρια στα τέλη της δεκαετίας του 2050.
Ωστόσο η τάση αυτή είναι αποτέλεσμα της συνάθροισης εντελώς διαφορετικών τάσεων ανά ήπειρο και μεταξύ ανεπτυγμένου, αναπτυσσόμενου και τρίτου κόσμου. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Δύση και ειδικότερα σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Ωκεανία, οι αριθμοί των πληθυσμών μεταβάλλονται με σχετικά ήπιους ρυθμούς. Αντίθετα, πρώτα η Ασία και στη συνέχεια η Αφρική γνώρισαν μία πρωτοφανή έκρηξη πληθυσμού. Και αν στην πρώτη περίπτωση η βελτίωση των συνθηκών ζωής «φρέναρε» αυτή την τάση, στην αφρικανική ήπειρο παραμένει ακόμη ισχυρότατη.
Η καθοριστική αλλαγή της «πίττας» του παγκόσμιου πληθυσμού αφορά την Αφρική και είναι εμφανής αν δει κανείς τα ποσοστά ανά ήπειρο το 1950, το 2022 και τις εκτιμήσεις για τα μέσα της δεκαετίας του 2050, όταν προβλέπεται να σταματήσει η συνολική αύξηση. Η αφρικανική ήπειρος που μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο φιλοξενούσε το 9,1% του παγκόσμιου πληθυσμού, ήδη έχει διπλασιάσει το ποσοστό της στο 17,9% και το 2058 θα έχει στο έδαφός της το 27,9% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Κλειδί στην προβλεπόμενη επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού είναι η σταδιακή προσέγγιση μεταξύ των πλούσιων χωρών με τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη, σε επίπεδο γεννήσεων. Όπως είναι προφανές, αν η διαδικασία ανάπτυξης αυτών των περιοχών ανακοπεί (ή αντίστοιχα υπάρξουν δραματικές επιδεινώσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες), η πρόβλεψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί εκτός πραγματικότητας.
Πηγή: avgi.gr