Τα συλλυπητήριά του εκφράζει ο πρωθυπουργός Κυριακος Μητσοτάκης σε δήλωσή του για τον θάνατο του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου.
“Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής”, αναφέρει ο πρωθυπουργός.
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει στη δήλωσή του:
«Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Από τραύματα, τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής.
Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».
Μετά από μακρά νοσηλεία και σοβαρά προβλήματα υγείας ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος κατέληξε το βράδυ της Τρίτης 10 Ιανουαρίου στο νοσοκομείο Υγεία, όπου και νοσηλευόταν. Ο θάνατός του βύθισε την οικογένεια Γλύξμπουργκ στη θλίψη και ταυτόχρονα άνοιξε ένα κύκλο συζητήσεων και αποφάσεων σχετικά με την κηδεία του.
Προς το παρόν είναι άγνωστη η ημέρα της ταφής του, όπως και το τελετουργικό που θα ακολουθηθεί για την εξώδιο ακολουθία του. Η οικογένειά Γλύξμπουργκ, όσο ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο, είχε ήδη επισκεφτεί το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να δει τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Η οικογένεια του Κωνσταντίνου επιθυμεί η κηδεία να τελεστεί με τιμές αρχηγού κράτους, που σημαίνει να προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα και όλα όσα προβλέπει το συγκεκριμένο τελετουργικό. Επιμένει, μάλιστα, ότι δικαιούνται κηδεία δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους, καθώς υπήρξε αρχηγός του ελληνικού κράτος. Το Πολίτευμα, ωστόσο, έχει αλλάξει μετά το δημοψήφισμα του 1974, ενώ ο ίδιος δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983.
Το πιο πιθανό είναι το Μέγαρο Μαξίμου να μην κάνει αποδεκτή την επιθυμία της οικογένειας, επικαλούμενο τα παραπάνω επιχειρήματα.
Την υπόθεση διαχειρίζεται τόσο ως προς το νομικό όσο και ως προς το πολιτικό της σκέλος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Από την πλευρά της οικογένεια του τέως έχει απευθυνθεί σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο του κέντρου των Αθηνών, προκειμένου να ενημερωθεί και να αναζητήσει τρόπους υπέρβασης των νομικών εκκρεμοτήτων που αφορούν την τελετή της κηδείας του άλλοτε μονάρχη.
Μετά τον «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου αναμένονται και τα νεότερα σχετικά με την ταφή.
Στο Τατόι η ταφή;
Ο τόπος ταφής αναμένετα να είναι στα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι. Εκεί όπου βρίσκονται, ο ένας δίπλα στον άλλο, και οι τάφοι του Παύλου και της Φρειδερίκης.
Το Κοιμητήριο του βασιλικού κτήματος είναι τοποθετημένο στον περίβολο του ναού της Αναστάσεως. Εκεί βρίσκονται επίσης οι τάφοι των βασιλέων Γεωργίου Α’ και Όλγας, της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, της πριγκίπισσας Μαρίας, του αντιναύαρχου Περικλή Ιωαννίδη – ήταν ο δεύτερος σύζυγος της πριγκίπισσας Μαρίας – αλλά και της μικρής βασιλοπούλας Όλγας.
Το νεκροταφείο στο Τατόι επιλέχθηκε από τη βασίλισσα Όλγα και καθιερώθηκε τότε, το 1880, ως τόπος ταφής των μελών της βασιλικής οικογένειας.