Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 24 ώρες από το σχετικό δημοσίευμα, για να αντιδράσει το βράδυ της Πέμπτης ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έριξε την ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Με μία ανακοίνωση το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ισχυρίζεται ότι είχε άγνοια για το γεγονός ότι ο ταξίαρχος Δημήτριος Δάβαλος, διευθυντής Ασφάλειας Αττικής, κατηγορείται για συμμετοχή στην Greek Mafia. Μάλιστα όχι μόνο δεν τον έθεσαν σε διαθεσιμότητα μετά την ανακοίνωση της ποινικής του δίωξης, αλλά του έδωσαν και προαγωγή σε κρίσιμο «πόστο» της Υπηρεσίας.
«Η τότε ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη -από το 2016 μέχρι το 2019- έχει βαρύτατη ευθύνη γιατί ουδέποτε ενημέρωσε την ΕΛΑΣ γύρω από την υπόθεση, ενώ γνώριζε τα όποια στοιχεία υπήρχαν. Εξ αυτού του λόγου συγκεκριμένοι αξιωματικοί διατηρήθηκαν στις θέσεις τους και συνέχισαν να ασκούν κανονικά τα υπηρεσιακά καθήκοντά τους» υποστηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Αντίστοιχες δικαιολογίες επιστράτευσε και το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε το παραμικρό για τον διευθυντή Ασφάλειας. «Η αναφερόμενη έρευνα του έτους 2016 από την ΕΥΠ ουδέποτε τέθηκε σε γνώση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας» σημειώνει και προσθέτει ότι για αυτόν τον λόγο ο Δημήτριος Δάβαλος τον Ιούλιο του 2019 προήχθη στον βαθμό του Ταξίαρχου.
Η ανακοίνωση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
«Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά ακολουθεί μια θλιβερή τοξική στρατηγική επίθεσης και συκοφαντίας και στην πολιτική και στη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Με προφανή ψέματα και συνειδητές παραλείψεις αντιστρέφει τις δικές του ευθύνες για την υπόθεση. Έχει ήδη παραθέσει τα δεδομένα με ανακοίνωσή του το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι έωλοι. Και συγκεκριμένα:
Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ, που τότε υπαγόταν στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ουδέποτε ενημέρωσε -ως όφειλε- το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για την υπό διερεύνηση υπόθεση και την ενδεχόμενη εμπλοκή αστυνομικών.
Η τότε ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη -από το 2016 μέχρι το 2019- έχει βαρύτατη ευθύνη γιατί ουδέποτε ενημέρωσε την ΕΛΑΣ γύρω από την υπόθεση, ενώ γνώριζε τα όποια στοιχεία υπήρχαν. Εξ αυτού του λόγου συγκεκριμένοι αξιωματικοί διατηρήθηκαν στις θέσεις τους και συνέχισαν να ασκούν κανονικά τα υπηρεσιακά καθήκοντά τους.
Και σήμερα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, φτάνει στο σημείο, με παροιμιώδη πολιτική επιπολαιότητα και καιροσκοπισμό, να τοποθετείται με καθεστωτική αντίληψη ενάντια στη διάκριση των εξουσιών και να αναφέρεται σε μια εν εξελίξει δικαστική διαδικασία η οποία μάλιστα σε ελάχιστες μέρες φτάνει στο τέλος της.
Να δούμε τι άλλο θα σκεφτούν να γράψουν ενόψει των ερχόμενων εκλογών και της επερχόμενης εκλογικής τους ήττας».
Η ανακοίνωση από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ:
«Αναφορικά με τη σημερινή ανακοίνωση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και δημοσιεύματα περί εμπλοκής – συμμετοχής αστυνομικών σε κύκλωμα διαφθοράς, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
Η αναφερόμενη έρευνα του έτους 2016 από την ΕΥΠ ουδέποτε τέθηκε σε γνώση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Τον Ιούνιο του 2020 με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία αρμόδιος πταισματοδίκης διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση με βάση αναφορά της ΕΥΠ για εμπλοκή αστυνομικών σε κύκλωμα διαφθοράς από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Διοικητικής Εξέτασης.
Σημειώνεται ότι, ο ενεργών την Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση -Π.Δ.Ε.- (ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος – Αντιστράτηγος) αιτήθηκε απ’ τη αρμόδια δικαστική Αρχή αντίγραφα της σχετικής δικογραφίας, προκειμένου να αποτελέσουν απολύτως αναγκαίο υλικό για τη διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης. Τα αιτούμενα έγγραφα ουδέποτε περιήλθαν στον ενεργούντα την Π.Δ.Ε. από την αρμόδια δικαστική Αρχή.
Τον Ιούνιο του 2021, περιήλθε στον ενεργούντα την Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση, κλητήριο θέσπισμα σύμφωνα με το οποίο παραπέμπονταν στο ακροατήριο την 03/09/2021 -μεταξύ των άλλων- εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικοί. Κατόπιν αυτού, η διενεργούμενη Προκαταρκτική Διοικητική Εξέταση μετατράπηκε σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ελλείψει αφενός του προαναφερθέντος ανακριτικού υλικού και παράλληλα της επ’ ακροατηρίω σε εξέλιξη υπόθεσης.
Από το 2016 που η ΕΥΠ διαβίβασε την έρευνά της στις εισαγγελικές Αρχές ο αναφερόμενος στα δημοσιεύματα αξιωματικός συνέχισε να κρίνεται ευμενώς στις τακτικές κρίσεις του 2016, 2017, 2018 και Ιανουαρίου 2019 και να υπηρετεί σε κρίσιμες υπηρεσίες. Τον Ιούλιο του 2019 προήχθη στον βαθμό του Ταξίαρχου.
Επίσης, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αναφορές για αφαίρεση δικογραφίας από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς τις δικογραφίες χειρίζονται Αξιωματικοί των καθ’ ύλην αρμόδιων υπηρεσιών υπό την εποπτεία της εισαγγελικής Αρχής».