Στην απόσυρση των πλημμεληματικών κατηγοριών για τους 24 διασώστες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις για το μεταναστευτικό προχώρησε ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Λέσβου.
Μεταξύ των κατηγορουμένων και η Σύρια κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι, η οποία έγινε σύμβολο αλληλεγγύης παγκοσμίως για την αυταπάρνησή της με την αδερφή της να οδηγήσουν τη βάρκα κολυμπώντας στην ακτή της Λέσβου, με τη ζωή τους να γίνεται ταινία στο Netfix, ο Σον Μπάιντερ, διασώστη και δύτη, ο συνταξιούχος Πίτερ Γοουίτεμπργκ, ιστιοπλόος εθελοντής καθώς και εθελοντές και μέλη οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η απόσυρση αφορά στα πλημμελήματα της κατασκοπείας, της πλαστογραφίας και της παράνομης ακρόασης ραδιοσυχνοτήτων. Μετά την προβολή ενστάσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης και την πρόταση εισαγγελέα ότι ήταν αόριστο το αδίκημα της κατασκοπείας, αναγνωρίστηκε από όλους και από τις τρεις γυναίκες δικαστές ότι το παραπεμπτικό βούλευμα θα έπρεπε να επιδοθεί (όπου επιδόθηκε γιατί δεν επιδόθηκε σε όλους) στη μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων.
Όπως μεταδίδει το stonisi.gr, ουσιαστικά απαλλάχτηκαν από τα πλημμελήματα οι «24» πλην δυο Ελλήνων οι οποίοι παραπέμπονται για το αδίκημα της πλαστογραφίας και της παροχής ουσιωδών πληροφοριών στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, καθώς το Εφετείο είναι αναρμόδιο. Ανακουφισμένοι μεν οι 24, αλλά ουσιαστικά αγωνιούν ακόμα για την ποινική δίωξη, η ανακριτική διαδικασία της οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί σχεδόν πέντε χρόνια μετά.
Δεν πανηγυρίζουμε για το αυτονόητο είπε χαρακτηριστικά ο Ζαχαρίας Κεσες συνήγορος υπεράσπισης της Σάρα Μαρντινι και τον Σον Μπάιντερ, μαζί με τον Χάρη Πετσικο και την Κλειώ Παπαπαντολέων. Παρόλα αυτά το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη αναγνώρισε λάθη που έγιναν κατά το κλητήριο θέσπισμα και το παραπεμπτικό βούλευμα είναι πολύ σημαντικό και ως μήνυμα προς τη διαδικασία της Ανάκρισης, η οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Εξάλλου όπως δήλωσε ο Σον Μπάιντερ stonisi.gr, «είμαστε όμηροι εδώ και 4,5 χρόνια» για τα κακουργήματα και δεν ξέρουμε αν και πότε θα δικαστούμε.