Ερευνητές του UCL ανακάλυψαν σύμβολα σε σπηλαιογραφίες, τα οποία πιστεύουν πως είναι η πρώτη μορφή γραφής που έχουμε ανακαλύψει έως τώρα.
Η ηλικία τους είναι 20.000 ετών και θεωρείται πως κυνηγοί από την παλαιολιθική εποχή χρησιμοποιούσαν αυτά τα σύμβολα για να μεταφέρουν χρήσιμες πληροφορίες, όπως τις εποχές ζευγαρώματος των ζώων, οργανωμένες με σεληνιακούς μήνες. Αξίζει να αναφερθεί πως αυτά τα ευρήματα μας κάνουν να αναθεωρήσουμε το χρόνο της πρώτης μορφής γραφής του Homo sapiens κατά 14.000 χρόνια.
Φυσικά δε μιλάμε για γράμματα και προτάσεις, ωστόσο τα σύμβολα αντιπροσωπεύουν μία ολοκληρωμένη μονάδα με νόημα.
Η ομάδα ερεύνησε πάνω από 800 σειρές κάθετων γραμμών, τελειών και σχημάτων Y που εντόπισε σε σπηλαιογραφίες σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής παγετώνων. Τα σύμβολα αυτά βρίσκονται σχεδόν πάντα δίπλα σε ζωγραφιές ζώων.
Οι σπηλαιογραφίες συγκρίθηκαν με τους κύκλους γεννήσεων αντίστοιχων ζώων του σήμερα, αποκαλύπτοντας το κρυφό μήνυμα των συμβόλων: έδειχναν πότε είναι η περίοδος ζευγαρώματος για κάθε ζώο. Συγκεκριμένα το σύμβολο Y που εμφανιζόταν συχνά, σήμαινε το πότε γεννούν ζώα όπως τα άγρια άλογα, τα ελάφια και τα μαμούθ.
Η ανακάλυψη αποκαλύπτει πως οι πρωτόγονοι κυνηγοί δημιουργούσαν αρχεία περασμένων γεγονότων για να τους βοηθήσουν στο μέλλον. Το σύστημα ημερολογίου βασισμένο σε σεληνιακούς μήνες εγκαταλείφθηκε αργότερα για πρακτικούς λόγους.
Τα σεληνιακά ημερολόγια είναι δύσκολα επειδή διαρκούν σχεδόν δωδεκάμιση μήνες το χρόνο και έτσι δεν ταιριάζουν σωστά σε ένα έτος. Ως αποτέλεσμα, τα μοντέρνα ημερολόγια απέρριψαν τη σύνδεση με τους σεληνιακούς μήνες.
Η γραφή όπως την ξέρουμε σήμερα, προήλθε από την Μεσοποταμία το 3.300π.Χ., αρχικά με τη μορφή εικονογραφημάτων ως γράμματα.
Η μελέτη δείχνει πως οι κυνηγοί της εποχής των παγετώνων ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποιήσαν ένα συστηματικό ημερολόγιο και σύμβολα για να καταγράψουν πληροφορίες σχετικές με μεγάλα οικολογικά συμβάντα. Αυτοί ήταν οι άνθρωποι που όχι μόνο άφησαν μία εκπληκτική κληρονομιά τέχνης στις σπηλιές του Lascaux και της Altamira, αλλά άφησαν και ένα σύστημα καταγραφής του χρόνου που θα γινόταν τελικά κάτι κοινό για το είδος μας.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Cambridge Archaeological Journal.