Οι μισοί παγετώνες της Γης είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν μέχρι το 2100. Τα νέα στοιχεία προσφέρουν μία συγκεντρωτική ματιά και στους 215.000 παγετώνες του πλανήτη μας και αυτοί που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι οι μικρότεροι.
Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι πως η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σφραγίσει το μέλλον των μισών παγετώνων, αλλά θεωρούν πως αν ληφθούν μέτρα σε παγκόσμια κλίμακα μπορεί να σώσουν τους υπόλοιπους, καθώς και να περιορίσουν τις επιπτώσεις όπως την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την εξάντληση των πηγών νερού.
Σύμφωνα με τα σενάριά τους, κάθε βαθμός στην άνοδο της θερμοκρασίας μετράει και πρόσφεραν προβλέψεις για άνοδο, 1.5, 2, 3 και 4 βαθμών Κελσίου. Ακόμα και αν πάρουμε το πιο αισιόδοξο σενάριο του 1.5 βαθμού Κελσίου, το 49% των παγετώνων του κόσμου θα εξαφανιστούν μέχρι το 2100. Αυτό αντιστοιχεί στο 26% της μάζας των παγετώνων σε όλο τον κόσμο, επειδή οι μικρότεροι θα είναι αυτοί που θα εξαφανιστούν πρώτοι.
Οι τωρινές προβλέψεις όμως κάνουν λόγο για άνοδο θερμοκρασίας κατά 2.7 βαθμών Κελσίου. Κάτι τέτοιο θα σημάνει την πλήρη εξαφάνιση των παγετώνων στην κεντρική Ευρώπη, στο δυτικό Καναδά, στις ηπειρωτικές ΗΠΑ και στη Νέα Ζηλανδία.
Περιοχές με σχετικά λίγο πάγο, όπως οι ευρωπαϊκές Άλπεις, ο Καύκασος, οι Άνδεις, θα χάσουν σχεδόν όλο τον πάγο τους μέχρι το τέλος του αιώνα, ανεξάρτητα από το σενάριο ανόδου θερμοκρασίας. Οπότε αυτοί οι παγετώνες είναι καταδικασμένοι.
Στο χειρότερο σενάριο της ανόδου 4 βαθμών Κελσίου, θα επηρεαστούν ακόμα και τεράστιοι παγετώνες όπως αυτοί της Αλάσκα και αναμένεται μέχρι το 2100 να εξαφανιστεί το 83% των παγετώνων παγκοσμίως.
Η άνοδος 1.5 βαθμού Κελσίου θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 9 εκατοστά, ενώ οι 4 βαθμοί Κελσίου θα φτάσουν έως και τα 15 εκατοστά.
Δεν ακούγεται πολύ, 9 έως 15 εκατοστά. Αλλά δεν είναι η στάθμη της θάλασσας το πρόβλημα. Είναι η επιδείνωση των καταιγίδων που θα προκαλέσουν.
Επιπλέον, η εξαφάνιση των παγετώνων θα έχει επιπτώσεις στην πηγή πόσιμου νερού για 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Οι παγετώνες αντισταθμίζουν την απώλεια νερού το καλοκαίρι, όταν δε βρέχει και έχει ζέστη.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Science.