Σημάδια ανάκαμψης εμφανίζει η “τρύπα του όζοντος”, σύμφωνα με νέα έκθεση επιστημόνων, καθώς αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές φοβίες της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που έκανε ο ΟΗΕ και επισημαίνει σε έκθεσή του, η περίφημη τρύπα του όζοντος βρίσκεται σε τροχιά επούλωσης χάρη στις αποφασιστικές δράσεις του Πρωτόκολλου του Μόντρεαλ. Πρόκειται για τη συνθήκη που υπογράφηκε πίσω στο 1987 και πλέον θεωρείται επιτυχημένη, βάσει της επιτροπής επιστημόνων του ΟΗΕ, παρά το σοβαρό στραβοπάτημα της προόδου της, την περίοδο του 2010.
Σχεδόν το 99% αυτών των επιβλαβών ενώσεων έχουν καταργηθεί σταδιακά από τη δεκαετία του 1980. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το στρώμα του όζοντος αναμένεται να ανακάμψει στα επίπεδα πριν του 1980 παγκοσμίως και συμπεριλαμβανομένης της Ανταρκτικής, μέχρι το 2066.
Μάλιστα, σημειώνεται ότι η απειλή της βλαβερούς υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας αναμένεται να αντιστραφεί έως το 2040 σε όλον τον κόσμο, αλλά όχι και στις πόλεις, ενώ οι πόλοι όπως η Αρκτική θα χρειαστούν πέντε χρόνια παραπάνω, μέχρι το 2045.
Πρόκειται φυσικά για ευχάριστα νέα ύστερα από μια σειρά ζοφερών εκθέσεων του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Η Meg Seki, εκτελεστική γραμματέας του ΟΗΕ για την τρύπα του όζοντος ανέφερε: “Τα τελευταία 35 χρόνια, το Πρωτόκολλο [του Μόντρεαλ] έχει γίνει ένας πραγματικός πρωταθλητής για το περιβάλλον”. Μέσω της παγκόσμιας συμφωνίας, της επιστημονικής αξιολόγησης και της επιβολής, η ανθρωπότητα κατάφερε να αποτρέψει αυτό που θα μπορούσε να είχε γίνει μια μεγάλη πλανητική κρίση.“