Οι εκδόσεις Gutenberg, η Prorata SA και το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου διοργανώνουν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, ώρα 6:00 μ.μ., στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Η εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων ανάμεσα στα μνημόνια και την πανδημία. Στάσεις, αντιλήψεις, στοιχίσεις και αποστοιχίσεις».
Ομιλητές στη παρουσίαση θα είναι οι:
- Έφη Αχτσιόγλου, Βουλευτής, τ. Υπουργός Εργασίας
- Γιάννης Βούλγαρης , Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
- Παύλος Γερουλάνος, τ. Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού
- Θεόδωρος Λιβάνιος, Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Την επιμέλεια του τόμου είχαν οι: Βάλια Αρανίτου, Βασιλική Γεωργιάδου, Μάνος Τσατσάνης
Περιγραφή
Οι βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 αποτελούν τις πρώτες εκλογές μετά τον «διπλό εκλογικό σεισμό» του 2012, οι οποίες δεν διεξήχθησαν υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επέβαλε η οικονομική κρίση και τα μνημονιακά μέτρα τα οποία τη συνόδευσαν.
Πολλοί θεώρησαν ότι οι εκλογές αυτές σηματοδότησαν την επιστροφή στην «κανονικότητα» και το κλείσιμο του κύκλου πολιτικής ρευστότητας που είχε ανοίξει μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου τον Μάιο του 2010.
Ο ανά χείρας συλλογικός τόμος στηρίζεται στην ολοκληρωμένη μετεκλογική έρευνα της Prorata SA σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου. Πρόκειται για την τελευταία έρευνα μεγάλης έκτασης που διεξήχθη λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η βάση δεδομένων συμπληρώνεται με επιπλέον δεδομένα (τέσσερα κύματα εντός της COVID-19 συγκυρίας, μετρήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη συγκυρία της δίκης της Χρυσής Αυγής κ.ά.), ενώ αξιοποιήθηκαν από τους/τις συγγραφείς και άλλες έρευνες πολιτικής συμπεριφοράς όπως και επίσημα εμπειρικά δεδομένα.
Ο τόμος αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανάγνωση και κατανόηση της σημερινής συγκυρίας και των εκλογικών γεγονότων ενόψει των ερχόμενων εκλογών.
Περιεχόμενα
- Πρόλογος
- Από τον εκλογικό σεισμό στην εύθραυστη (;) κανονικότητα. Συνέχειες και ασυνέχειες στο ελληνικό κομματικό σύστημα
- Κομματική ταύτιση και σταθεροποίηση του κομματικού συστήματος στη μεταμνημονιακή περίοδο
- Πολιτικό ενδιαφέρον, πολιτική επάρκεια και πολιτική συμμετοχή ιδιότυπη εκλογική συμπεριφορά της ελληνικής μεσαίας τάξης
- Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα: Συγκρότηση, εύρος και δυναμική
- Η Άκρα Δεξιά στη μεταμνημονιακή εποχή: Κίνητρα ψήφου, διαθεσιμότητα και ελλοχεύουσα δυναμική
- Ποια ριζοσπαστική Αριστερά; Συγκρίνοντας τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ και του ΜΕΡΑ25 στις εκλογές του 2019
- Τα όρια της στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ πριν και μετά τις εκλογές του 2019
- Η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019: Η νίκη ενός κεντροδεξιού κόμματος
- Βιογραφικά συγγραφέων
Συγγραφείς του τόμου: Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Χρύσανθος Δημ. Τάσσης, Μάνος Τσατσάνης, Γιάννης Τσίρμπας, Νίκος Δεμερτζής, Γιώργος Γεωργαράκης, Βάλια Αρανίτου, Παναγιώτης Κουστένης, Γεράσιμος Μοσχονάς, Άγγελος Σεριάτος, Βασιλική Γεωργιάδου, Λαμπρινή Ρόρη, Κώστας Ελευθερίου, Άγγελος Χρυσόγελος