Οι εκλογές θα γίνουν, όπως όλα δείχνουν, τον Απρίλιο ή τον Μάιο και 4-5 εβδομάδες μετά θα ακολουθήσουν οι δεύτερες κάλπες, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, καθορίζοντας ως εκλογικό στόχο ένα ισχυρό αποτέλεσμα στην πρώτη κάλπη, που θα εγγυάται την αυτοδυναμία του κόμματος στις δεύτερες εκλογές.
Αναφερόμενος στο προεκλογικό κλίμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξουν αναταράξεις και μεγάλη τοξικότητα. Κι αυτό γιατί στο έργο της κυβέρνησης, όπως είπε, κανείς δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί.
Καταλόγισε στην αντιπολίτευση απουσία εμπεριστατωμένου προγράμματος, ενώ ζήτησε από το επιτελείο του να μην υπάρχει εφησυχασμός.
Ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φέρνει νομοθετική ρύθμιση, στο πλαίσιο του Συντάγματος, για να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου εγκληματικές οργανώσεις. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τελική ρύθμιση που θα εμποδίζει την κάθοδο του “κόμματος Κασιδιάρη” στις εκλογές. Η σχετική πρόταση έχει σταλεί στα κόμματα, καθώς στόχος είναι να επιτευχθεί ομοφωνία.
“Οφείλει το πολιτικό σύστημα να εξαντλεί τα περιθώρια, τα οποία δίνει το Σύνταγμα, ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο” είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει σήμερα στις 11:00 στην εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα: «3 χρόνια Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου – 3 χρόνια αποτελεσματική διαχείριση της Μεταναστευτικής Κρίσης», στο Ζάππειο Μέγαρο.
Οι πρώτες κάλπες θα είναι το πρόκριμα για τις δεύτερες, καθώς θα κρίνουν την «πρωτιά» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τη διαφορά που θα προκύψει μεταξύ τους, θα κριθεί το ποιος και πόσο κοντά βρίσκεται στην αυτοδυναμία, ο πήχης της οποίας τοποθετείται στο 37%-38%.
Τι «ζυγίζει» ο πρωθυπουργός
Επί τάπητος είναι τρία εκλογικά σενάρια για τον Απρίλιο και ένα εκλογικό σενάριο για τον Μάιο, το οποίο μάλιστα τις τελευταίες ημέρες επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Τα υπέρ και τα κατά του κάθε σεναρίου είναι τα εξής:
- Κάλπες στις 2 Απριλίου. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές επαφές πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα και σε περίπτωση μην σχηματισμού κυβέρνησης να γίνουν οι δεύτερες εκλογές το Μάιο. Το πρόβλημα όμως είναι πως θα έπρεπε οι ετεροδημότες να μεταβούν στις εκλογικές περιφέρειες για να ψηφίσουν, να επιστρέψουν και να ταξιδέψουν ξανά για το Πάσχα, που φέτος είναι στις 16 Απριλίου. Επομένως ελλοχεύει ο κίνδυνος υψηλών ποσοστών αποχής.
- Εκλογές στις 9 Απριλίου. Είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, καθώς υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια για δεύτερες κάλπες σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης τον Μάιο. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του σχεδίου είναι πως οι ετεροδημότες που δεν εργάζονται (π.χ. συνταξιούχοι) μπορούν να μεταβούν στην περιφέρεια για τις εκλογές και να παραμείνουν για τον εορτασμό του Πάσχα. Ωστόσο φαίνεται πως έχει διατυπωθεί προβληματισμός από την Εκκλησία για το ενδεχόμενο οι κάλπες να στηθούν την Κυριακή των Βαΐων. Βέβαια από το γαλάζιο στρατόπεδο υπενθυμίζεται πως κάτι τέτοιο είχε ξαναγίνει και το 1990 και μάλιστα τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν αυτός που είχε κερδίσει.
- Κάλπες στο τέλος Απριλίου. Το πρόβλημα είναι πως δεν φάινεται να βγαίνουν εύκολα οι ημερομηνίες, ώστε να ακολουθήσουν δεύτερες κάλπες στις 28 Μαΐου (δηλαδή πριν τις πανελλαδικές που ξεκινάνε στις 2 Ιουνίου).
- Κάλπες τον Μάιο– μια ανάσα πριν την ολοκλήρωση της τετραετίας- σενάριο που έχει όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση εκ των πραγμάτων εφόσον χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση αυτή θα γίνει μετά τις πανελλαδικές, δηλαδή στο τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου.
Το θετικό αυτού του σεναρίου είναι πως θα γίνουν – με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες – οι εκλογές στην Τουρκία στις 14 Μαΐου και επομένως θα υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία (αφού προεκλογικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί το κλίμα έντασης για να συσπειρώσει ένα σκληροπηρυνικό ακροατήριο). Το αρνητικό βέβαια είναι πως οι δεύτερες κάλπες θα πρέπει να γίνουν εν μέσω θέρους και ενώ έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν.
Η Πρόεδρος και οι εντολές
Από την (πρόωρη) διάλυση της παρούσας Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών («προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας», κατά το Σύνταγμα), μέχρι τη διενέργεια των εκλογών μεσολαβούν από 21 μέρες, κατ’ ελάχιστον, μέχρι 30 μέρες («μέσα σε 30 ημέρες», ορίζει το Σύνταγμα), καθώς χρειάζεται να διευθετηθούν όσα προβλέπει ο εκλογικός νόμος για την ανακήρυξη υποψηφίων, τις δηλώσεις στον Αρειο Πάγο για την κατάρτιση των συνδυασμών κ.λπ. και βεβαίως μεσολαβεί η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων.
Αν δεν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας στις πρώτες εκλογές τότε μπαίνει μπροστά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών που θα παράσχει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στους αρχηγούς των τριών πρώτων πολιτικών κομμάτων.
Το Σύνταγμα ορίζει ότι κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες, όμως δεν είναι αναγκαίο να τηρηθούν υποχρεωτικά αυτές οι προθεσμίες – μπορεί αυθημερόν κάποιος αρχηγός να επιστρέψει ως μη τελεσφορούσα τη διερευνητική εντολή που θα λάβει. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντως έχει τη δυνατότητα, εφόσον προκύψει αδιέξοδο, να διαβουλευθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας θα αναθέσει στην Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας Ευαγγελία Νίκα ή του Aρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου ή στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό (υπηρεσιακής) κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει νέες εκλογές.
Τα χρονοδιαγράμματα
Μέχρι να γίνουν οι επόμενες (δεύτερες) εκλογές θα πρέπει να συγκροτηθεί η νέα Βουλή που προέκυψε από τις προηγούμενες (πρώτες) εκλογές, να ορκισθούν οι βουλευτές, να εκλεγεί Πρόεδρος, αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς της Βουλής έστω για ένα τριήμερο και μετά να διαλυθεί εκ νέου. Αλλά και μέχρι να συγκροτηθεί η νέα Βουλή απαιτείται ένα διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών προκειμένου να εκδοθούν τα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο και η ανακήρυξη των επιτυχόντων βουλευτών.
Αν προστεθούν, λοιπόν, στις κατ’ ελάχιστον 21 ημέρες της προεκλογικής περιόδου, οι ημέρες των διερευνητικών που με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον ένα 5νθήμερο (ακόμα και αν Μητσοτάκης και Τσίπρας τις καταθέσουν αυθημερόν, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι δεν θα επιστρέψει αμαχητί την εντολή που θα λάβει) και συνυπολογιστούν και οι 10 ημέρες τουλάχιστον μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων και ένα τριήμερο για τη συγκρότηση και ορκωμοσία της νέας Βουλής και εκλογή του προεδρείου της, τότε αθροίζεται ένα διάστημα 39 ημερών.
Αν σε αυτές προστεθούν άλλες 21 μέρες της νέας προεκλογικής περιόδου μέχρι τις δεύτερες εκλογές, που κατά τα δημοσκοπικά φαινόμενα ενδέχεται να εκλέξουν κυβέρνηση, τότε φτάνουμε τις 60 μέρες, δύο μήνες ακριβώς. Στην περίπτωση όμως που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε θα χρειαστεί νέος (πιθανόν πλήρης αυτή τη φορά) κύκλος διερευνητικών εντολών, έκδοση επίσημων αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο, εκ νέου συγκρότηση και ορκωμοσία της νέας Βουλής κ.λπ., οπότε φθάνουμε αισίως τις 80 ημέρες.
Το ακραίο σενάριο
Αν και αυτή τη φορά δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή έστω την ανοχή της. τότε η χώρα θα οδεύσει προς τρίτες εκλογές, κάτι που θα σημαίνει ότι θα ξεπεράσουμε τις 100 ημέρες ακυβερνησίας.
Οι προθεσμίες
60 ημέρες από τη στιγμή της διάλυσης της παρούσας Βουλής μέχρι τις προεξοφλημένες δεύτερες κάλπες. 80 ημέρες αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές. 100 ημέρες αν η χώρα αναγκαστεί να οδεύσει προς τρίτη εκλογική αναμέτρηση.
Πηγές: ΕΡΤ, ΒΗΜΑ, naftemporiki