Τα αλεξικέραυνα προστατεύουν κτίρια από κεραυνούς εδώ και δεκαετίες, ωστόσο η σταθερή θέση τους και το μικρό ύψος τους δεν μπορούν να προστατέψουν μεγάλες περιοχές. Ευρωπαίοι ερευνητές όμως φαίνεται πως βρήκαν τον τρόπο, δοκιμάζοντας με επιτυχία ένα σύστημα που χρησιμοποιεί laser μεγάλης ισχύος για να κατευθύνει τον κεραυνό στο αλεξικέραυνο. Έτσι, το αλεξικέραυνο δεν περιορίζεται από το φυσικό του ύψος και μπορεί να καλύψει μία περιοχή έως και 200 τετραγωνικά μέτρα, με το laser να διαπερνά σύννεφα και ομίχλη.
Το laser ιονίζει τα μόρια αζώτου και οξυγόνου, απελευθερώνοντας ηλεκτρόνια και δημιουργώντας πλάσμα το οποίο είναι αγωγός του ηλεκτρισμού. Στο πείραμα το οποίο έλαβε χώρα μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2021, οι 1.000 παλμοί ανά δευτερόλεπτο του laser κατάφεραν να κάνουν ένα κεραυνό να ακολουθήσει την ακτίνα laser για 60 μέτρα πριν να χτυπήσει το αλεξικέραυνο.
Παρόλη την επιτυχία του πειράματος όμως, θα περάσει αρκετός χρόνος για να δούμε μία εμπορική εφαρμογή. Τα πειράματα καθοδήγησης του κεραυνού με laser υπάρχουν εδώ και χρόνια, απλά το συγκεκριμένο είναι κατά πολύ ισχυρότερο από περασμένες προσπάθειες. Το laser παρήγαγε 100 φορές περισσότερους παλμούς και το πείραμα κόστισε $2.17 δισεκατομμύρια! Οι ερευνητές ελπίζουν να μπορέσουν να καλύψουν με ένα αλεξικέραυνο 10 μέτρων μία περιοχή 500 τετραγωνικών μέτρων.
Αν η τεχνολογία καταφέρει να έρθει στην καθημερινότητά μας, σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί πρώτα για την προστασία των πλατφορμών εκτόξευσης πυραύλων, για την προστασία αεροδρομίων, εργοστασίων ενέργειας ή ακόμα και δασών.