Ολέθριες εξελίξεις φαίνεται πως έρχονται για τα νοικοκυριά της χώρας, με την ακρίβεια στα προϊόντα λιανικής να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και την ταυτόχρονη πίεση που ασκούν τα funds στο δικαστικό σύστημα για την πραγματοποίηση δεκάδων χιλιάδων πλειστηριασμών.
Η κάθετη πτώση των τιμών της ενέργειας, σχεδόν 60% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, η μείωση στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, αλλά και η πτώση του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, δεν επηρεάζουν την εικόνα σε τρόφιμα και άλλα είδη και αυτόν τον μήνα. Οι τιμοκατάλογοι που έχουν ήδη φτάσει σε αλυσίδες λιανικής παραπέμπουν, συχνά, σε διψήφια άνοδο τιμών που υπερβαίνει, σε συγκεκριμένους κωδικούς το 20%, ενώ οι προβολές και για το μέλλον δεν ευοίωνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι περαιτέρω αύξηση 15,7% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο πέρυσι, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2021, έναντι αύξησης 25% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.
Βέβαια, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 7,4% τον Νοέμβριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2022, έναντι μείωσης 2,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021. Μπορεί, δηλαδή, να καταγράφεται μια επιβράδυνση, μια και ο πήχης σύγκρισης έχει ήδη μπει ψηλά από το περσινό ράλι, ωστόσο συνεχίζει “δυναμικά”, και βέβαια αναμένεται να λειτουργήσει προωθητικά στις τιμές “στο ράφια” τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα, δε, με την ΕΛΣΤΑΤ, η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:
α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 19,1%, και
β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 9,2%, όπου κι εκεί έχει “φρενάρει”.
Και μπορεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο γενικός πληθωρισμός, να οδηγείται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα ωστόσο στον “παραπλευρο πληθωρισμό” των τροφίμων η κατάσταση δεν είναι ευοίωνη.
Τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε:
- Ψωμί και δημητριακά (18,1%), Κρέατα- γενικά (17,8%), Ψάρια- γενικά (2,4%), Γαλακτοκομικά και αυγά (25,6%), Έλαια και λίπη (21,7%), Φρούτα- γενικά (2,7%), Λαχανικά- γενικά (13,1%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (8,7%), Λοιπά τρόφιμα (14%), Καφέ- κακάο- τσάι (13,2%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (10,4%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (6,4%).
Συνολικά στο 15,5% ήταν η άνοδος στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων.
H επικείμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έχει προκαλέσει την κινητοποίηση πολλών οργανώσεων δανειοληπτών και συλλογικοτήτων, οι οποίες αντιτίθενται στον Πτωχευτικό Νόμο της κυβέρνησης και είναι αρκετά πιθανό η κινητοποίηση αυτή «να οδηγήσει» στο κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.
Πρόκειται για την απόφαση σύμφωνα με την οποία οι διαχειριστές δανείων αλλά και funds που είχαν αποκτήσει την κυριότητα δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις, βασιζόμενες στον νόμο για την τιτλοποίηση δανειακών χαρτοφυλακίων του 2003, δεν είχαν δικαίωμα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Κατά αυτόν τον τρόπο, 700.000 ακίνητα που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια ύψους περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ θα βρεθούν στην κυριολεξία στο έλεος τραπεζών, funds και διαχειριστών δανείων (servicers).
Υπολογίζεται ότι μόνο εφέτος θα γίνουν περί τους 60.000 πλειστηριασμούς!
Η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων αυτών είναι κατοικίες διαφόρων κατηγοριών αλλά και μικρά βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, εμπορικά καταστήματα κ.ά.
Πρακτικά η εφαρμογή του Πτωχευτικού Νόμου της κυβέρνησης χωρίς κωλύματα θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.
Με βάση την υφιστάμενη πρακτική, η επίσημη δημοσίευση και έναρξη ισχύος της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου πραγματοποιείται μετά τρίμηνο από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Δεδομένου ότι η περίοδος Απριλίου-Μαΐου θεωρείται ως η επικρατέστερη για την περίοδο των εκλογών, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το τι ακριβώς θα συμβεί στο μέτωπο αυτό, των πλειστηριασμών και λοιπών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, μέχρι τότε. Ειδικότερα αν, σύμφωνα με ένα σενάριο, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου), κάτι που σημαίνει ότι πιθανές επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν αρχές Μαΐου.
Πρακτικά, μέχρι την εκλογή και ανακήρυξη της νέας κυβέρνησης θα είναι αρκετά δύσκολο να ισχύσει η πιθανότατα νέα απόφαση του Αρείου Πάγου. Πολλώ δε μάλλον που, πλην της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υποστηρίζει τον υφιστάμενο Πτωχευτικό Νόμο, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ρητά ταχθεί εναντίον του, θέση που είναι βασική στα προεκλογικά τους προγράμματα, και πολύ δύσκολα θα συμπτύξουν την όποια κυβερνητική συμμαχία αν δεν εμπεριέχεται ρητά η κατάργηση του υφιστάμενου Πτωχευτικού Νόμου (4738/2021).