Κλιμακώνεται η ένταση Ρωσίας – Δύσης με τον Σεργκέι Λαβρόφ να προειδοποιεί σήμερα ότι ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης δεν είναι πλέον υβριδικός, αλλά «σχεδόν πραγματικός», ενώ κατηγόρησε τα δυτικά κράτη για την αποστολή όπλων αξίας δισεκατομμυρίων στην Ουκρανία.
Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει από τη Γερμανία την άδεια να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία – και σχεδιάζει να τα στείλει είτε το Βερολίνο συμφωνεί είτε όχι. Η κυβέρνηση του Κιέβου θέλει απεγνωσμένα τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 για να διασπάσει τους Ρώσους και να ανακαταλάβει εδάφη.
«Σχεδόν ένας πραγματικός πόλεμος»
Ο Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας «πραγματικός πόλεμος» που η Δύση έχει «σχεδιάσει» εναντίον της Ρωσίας.
«Όταν μιλάμε για αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία – είναι ένας πόλεμος, όχι υβριδικός, σχεδόν ένας πραγματικός πόλεμος, τον οποίο η Δύση σχεδιάζει εδώ και πολύ καιρό εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε.
«Ο στόχος είναι να καταστραφεί κάθε τι ρωσικό, από τη γλώσσα μέχρι τον πολιτισμό, που υπάρχει στην Ουκρανία εδώ και αιώνες και να απαγορευτεί στους ανθρώπους να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα», υποστήριξε ο Λαβρόφ, αναπαράγοντας την ίδια γραμμή που χρησιμοποιεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την αρχή του πολέμου.
Τα σχόλια του Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νότια Αφρική έρχονται την ώρα που η κυβέρνηση της Πολωνίας πιέζει σήμερα τους δυτικούς συμμάχους της να προχωρήσουν ταχύτερα στον εφοδιασμό του Κιέβου με περισσότερο στρατιωτικό υλικό για να σταματήσουν την εισβολή της Ρωσίας.
Νωρίτερα, Πολωνοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η Φινλανδία και η Δανία ήταν έτοιμες να ενωθούν με τη Βαρσοβία για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να στείλει μερικά από τα άρματα μάχης Challenger.
Τα άρματα μάχης Leopard θεωρούνται από αμυντικούς εμπειρογνώμονες ως τα καταλληλότερα βαρέα άρματα μάχης για να βοηθήσουν την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για νέα κινητοποίηση.
Εν τω μεταξύ, ο Λαβρόφ υποστήριξε επίσης ότι η Μόσχα ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, αλλά οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη συμβούλευσαν το Κίεβο να μην το κάνει.
Οι δηλώσεις του Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική ήταν παρόμοιες με εκείνες που έκανε πέρυσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η χώρα του ήταν υπέρ των συνομιλιών, αλλά οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας εμπόδισαν κάτι τέτοιο.
Μεντβέντεφ: Πιθανός σχηματισμός νέας στρατιωτικής συμμαχίας, από «χώρες εκνευρισμένες» από τους Δυτικούς
«Η συνάντηση στο Ramstein και η προμήθεια βαρέων όπλων στο Κίεβο δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι οι εχθροί μας θα συνεχίσουν επ’ αόριστον τις προσπάθειές τους να μας σπάσουν ή ακόμα και να μας καταστρέψουν. Και έχουν αρκετά όπλα για αυτό. Θα μπορούσαν επίσης να αρχίσουν να παράγουν νέα (όπλα), αν χρειαστεί», έγραψε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο «Telegram».
Ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση παρατεταμένης σύγκρουσης, κάποια στιγμή θα μπορούσε να σχηματιστεί μια νέα στρατιωτική συμμαχία, η οποία θα αποτελείται από «χώρες εκνευρισμένες από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους».
«Ο κόσμος θα είναι ένα πιο σταθερό μέρος όταν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν την Ευρώπη και τους εναπομείναντες δύστυχους Ουκρανούς, αν δεν είναι πολύ αργά», έγραψε ο Μεντβέντεφ.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Ρίτσα Καστάνη, είναι γεγονός ότι δέχεται εντονότατες πιέσεις το Βερολίνο για να αποσταλούν τα Leopard 2 στην Ουκρανία. «Η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο αν η Πολωνία στείλει άρματα μάχης γερμανικής κατασκευής Leopard 2, δήλωσε η υπουργός των Εξωτερικών της Γερμανίας μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ νωρίτερα προσερχόμενη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες όταν ρωτήθηκε για τα τανκς, διαμήνυσε πως είναι σημαντικό να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε ως διεθνής κοινότητα για να υπερασπιστούμε την Ουκρανία. Ο Πολωνός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα πως θα ζητήσει την έγκριση της Γερμανίας να στείλει η χώρα του τα Leopard στην Ουκρανία και αυτό συμβαίνει επειδή η Γερμανία που είναι η κατασκευάστρια χώρα θα πρέπει να δώσει το “πράσινο φως” για να μπορέσει κάποια άλλη χώρα να στείλει τα Leopard στην Ουκρανία. Είπε επίσης ο Πολωνός πρωθυπουργός ότι η χώρα του συγκροτεί μια συμμαχία κρατών που είναι έτοιμα να στείλουν τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης και μάλιστα είπε ότι ακόμη και αν το Βερολίνο δεν δώσει το πράσινο φως, η Βαρσοβία θα λάβει τις αποφάσεις της χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Το Βερολίνο δεν έχει λάβει πολωνικό αίτημα για την παράδοση Leopard 2 στην Ουκρανία
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη αίτημα για την έγκριση παράδοσης αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής Leopard στην Ουκρανία από συμμάχους, δήλωσε νωρίτερα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, χωρίς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο υποβολής και έγκρισης τέτοιου αιτήματος.
«Δεν υπάρχει ακόμη αίτημα από την πολωνική κυβέρνηση. Οι ανακοινώσεις στον Τύπο δεν αποτελούν επίσημο αίτημα», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, αναφερόμενος σε σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, ότι η χώρα του προτίθεται να ζητήσει από τη Γερμανία άδεια προκειμένου να παραδώσει στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard που διαθέτουν οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις. Από τα συμβόλαια πώλησης των γερμανικών εξοπλιστικών συστημάτων προβλέπεται ότι η μεταπώληση ή διάθεσή τους σε τρίτη χώρα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από το Βερολίνο.
«Υπάρχουν διαδικασίες για αυτό και αυτές θα τηρηθούν. Όταν υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Πολωνία, ξεκινά η διαδικασία», δήλωσε ο κ. Χέμπεστραϊτ, απέφυγε ωστόσο να απαντήσει πόσο θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία. Η Γερμανία «δεν είναι απομονωμένη στο θέμα της παράδοσης των Leopard 2, κάποιες χώρες είναι υπέρ, κάποιες άλλες κατά», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν αποκλείει την παράδοση, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση για κάτι τέτοιο». «Είμαστε τεράστιοι υποστηρικτές της Ουκρανίας, εξακολουθεί ωστόσο να υπάρχει ανάγκη συζήτησης για την παράδοση των Leopard 2 και θα πάρουμε αυτόν τον χρόνο», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα φημολογούμενα προβλήματα που έχει προκαλέσει στις σχέσεις με τις ΗΠΑ η επιφυλακτικότητα της Γερμανίας στο θέμα των Leopard 2, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, «ούτε ως προς την ουσία ούτε ως προς την υποτιθέμενη ένταση». Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ «είναι συνεχείς και εποικοδομητικές, ανταλλάσσουμε απόψεις με σαφήνεια και ο καγκελάριος εξακολουθεί να υποστηρίζει τον πολύ στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ», ανέφερε.
Στην ίδια γραμμή τοποθετήθηκε και ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κινγκμπάιλ, τονίζοντας ότι τα Leopard μπορούν να παραδοθούν από άλλες χώρες στην Ουκρανία μόνο με γερμανική άδεια. «Υπάρχει μια ξεκάθαρη διαδικασία και θα πρέπει να ακολουθηθεί», δήλωσε, αναφερόμενος σε προγενέστερη τοποθέτηση της πολωνικής ηγεσίας σχετικά με παράδοση των αρμάτων μάχης και χωρίς τη γερμανική έγκριση. Διαφορετικά τοποθετήθηκε ο αρμόδιος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής Άντον Χοφράιτερ, ο οποίος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «έχει πλήξει τη φήμη της Γερμανίας», καθυστερώντας την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. «Έχουμε προκαλέσει σημαντική ζημιά, ειδικά στην ανατολική και στην κεντρική Ευρώπη, αλλά και σε άλλες χώρες και τώρα και διεθνώς», πρόσθεσε ο κ. Χοφράιτερ. «Κάνουμε πολλά και για αυτό είναι ακόμη πιο τραγικό το γεγονός ότι με αδέξιους χειρισμούς σε επιμέρους τομείς -παρότι κάνουμε τόσα πολλά- καταστρέψαμε σε μεγάλο βαθμό τη φήμη μας», είπε χαρακτηριστικά.
Κρεμλίνο: Οι Ουκρανοί θα υποφέρουν αν η Δύση στείλει άρματα μάχης στο Κίεβο
Οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα υποφέρουν αν η Δύση στείλει άρματα μάχης ως υποστήριξη προς το Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο καθώς παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν το Βερολίνο θα δώσει άδεια για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, οι διαφωνίες στην Ευρώπη για την παροχή ή μη αρμάτων μάχης στο Κίεβο δείχνουν τη «νευρικότητα» που επικρατεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες έχουν ευθύνη για τις επιπτώσεις που θα έχει η προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία.
«Μα φυσικά όλες οι χώρες που συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, προμηθεύοντας οπλισμό στην Ουκρανία και αυξάνοντας το τεχνολογικό της επίπεδο φέρουν ευθύνη (για τη συνέχιση της σύγκρουσης). Το βασικό είναι ότι οι Ουκρανοί είναι εκείνοι που θα πληρώσουν το τίμημα γι’ αυτή την ψευδοστήριξη», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Πηγές: EΡΤ, Daily Mail, ΑΠΕ-ΜΠΕ