Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε σε «άμεση και συντονισμένη δράση» για την προστασία των παιδιών από τα μολυσμένα φάρμακα μετά από μια σειρά παιδικών θανάτων που συνδέθηκαν με σιρόπια για το βήχα πέρυσι.
Το 2022, περισσότερα από 300 παιδιά -κυρίως ηλικίας κάτω των 5 ετών- στην Γκάμπια, την Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν πέθαναν από οξεία νεφρική βλάβη, θάνατοι που συνδέονται με μολυσμένα φάρμακα, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα. Τα φάρμακα, σιρόπια για το βήχα που δεν χορηγούνται χωρίς συνταγή, είχαν υψηλά επίπεδα διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης.
«Αυτές οι μολυσματικές ουσίες είναι τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως βιομηχανικοί διαλύτες και αντιψυκτικά, οι οποίες μπορούν να αποβούν μοιραίες ακόμη και αν ληφθούν σε μικρές ποσότητες και δεν θα έπρεπε ποτέ να βρίσκονται σε φάρμακα», δήλωσε ο ΠΟΥ.
Μάλιστα, σημείωσε ότι επτά χώρες ανέφεραν ότι βρήκαν τα μολυσμένα σιρόπια τους τελευταίους τέσσερις μήνες και κάλεσε σε δράση όλα τα 194 κράτη μέλη του για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι.
«Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά»
«Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, ο ΠΟΥ καλεί τους διάφορους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς που εμπλέκονται στην αλυσίδα ιατρικού εφοδιασμού να αναλάβουν άμεση και συντονισμένη δράση», ανέφερε ο ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ έχει ήδη αποστείλει συγκεκριμένες προειδοποιήσεις για προϊόντα τον Οκτώβριο και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ζητώντας να αποσυρθούν τα φάρμακα από τα ράφια, για σιρόπια για το βήχα που παρασκευάζονται από τις ινδικές Maiden Pharmaceuticals και Marion Biotech, τα οποία συνδέονται με θανάτους στη Γκάμπια και το Ουζμπεκιστάν αντίστοιχα.
Εξέδωσε επίσης προειδοποίηση πέρυσι για σιρόπια για το βήχα που παρασκευάζονται από τέσσερις ινδονησιακούς παρασκευαστές, τις PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex και PT AFI Pharma, τα οποία πωλούνταν στην εγχώρια αγορά.
Οι εμπλεκόμενες εταιρείες είτε αρνήθηκαν ότι τα προϊόντα τους έχουν μολυνθεί είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο ΠΟΥ επανέλαβε την έκκλησή του να αποσυρθούν από την κυκλοφορία τα προϊόντα που επισημάνθηκαν παραπάνω και κάλεσε ευρύτερα τις χώρες να διασφαλίσουν ότι κάθε φάρμακο προς πώληση είναι εγκεκριμένο από τις αρμόδιες αρχές. Ζήτησε επίσης από τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές να διαθέσουν πόρους για την επιθεώρηση των κατασκευαστών, να αυξήσουν την εποπτεία της αγοράς και να αναλάβουν δράση όπου απαιτείται.
Κάλεσε τους κατασκευαστές να αγοράζουν πρώτες ύλες μόνο από ειδικευμένους προμηθευτές, να δοκιμάζουν τα προϊόντα τους πιο διεξοδικά και να τηρούν αρχεία της διαδικασίας. Οι προμηθευτές και οι διανομείς θα πρέπει να ελέγχουν για σημάδια παραποίησης και να διανέμουν ή να πωλούν μόνο φάρμακα που έχουν εγκριθεί για χρήση, πρόσθεσε ο ΠΟΥ.
Πηγή: Reuters