Θετική, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η εισήγηση προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου -που συνέρχεται την προσεχή Πέμπτη 26 Ιανουαρίου- για την άρση της απόφασης 822/22.
Πρόκειται για την απόφαση σύμφωνα με την οποία οι διαχειριστές δανείων αλλά και funds που είχαν αποκτήσει την κυριότητα δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις, βασιζόμενες στον νόμο για την τιτλοποίηση δανειακών χαρτοφυλακίων του 2003, δεν είχαν δικαίωμα να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Κατά αυτόν τον τρόπο, 700.000 ακίνητα που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια ύψους περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ θα βρεθούν στην κυριολεξία στο έλεος τραπεζών, funds και διαχειριστών δανείων (servicers).
Υπολογίζεται ότι μόνο εφέτος θα γίνουν περί τους 60.000 πλειστηριασμούς!
Η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων αυτών είναι κατοικίες διαφόρων κατηγοριών αλλά και μικρά βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα, εμπορικά καταστήματα κ.ά.
Πρακτικά η εφαρμογή του Πτωχευτικού Νόμου της κυβέρνησης χωρίς κωλύματα θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας που έγινε ποτέ στην Ελλάδα.
Με βάση την υφιστάμενη πρακτική, η επίσημη δημοσίευση και έναρξη ισχύος της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου πραγματοποιείται μετά τρίμηνο από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Δεδομένου ότι η περίοδος Απριλίου-Μαΐου θεωρείται ως η επικρατέστερη για την περίοδο των εκλογών, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το τι ακριβώς θα συμβεί στο μέτωπο αυτό, των πλειστηριασμών και λοιπών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, μέχρι τότε. Ειδικότερα αν, σύμφωνα με ένα σενάριο, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου), κάτι που σημαίνει ότι πιθανές επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν αρχές Μαΐου.
Πρακτικά, μέχρι την εκλογή και ανακήρυξη της νέας κυβέρνησης θα είναι αρκετά δύσκολο να ισχύσει η πιθανότατα νέα απόφαση του Αρείου Πάγου. Πολλώ δε μάλλον που, πλην της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υποστηρίζει τον υφιστάμενο Πτωχευτικό Νόμο, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ρητά ταχθεί εναντίον του, θέση που είναι βασική στα προεκλογικά τους προγράμματα, και πολύ δύσκολα θα συμπτύξουν την όποια κυβερνητική συμμαχία αν δεν εμπεριέχεται ρητά η κατάργηση του υφιστάμενου Πτωχευτικού Νόμου (4738/2021).
H επικείμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έχει προκαλέσει την κινητοποίηση πολλών οργανώσεων δανειοληπτών και συλλογικοτήτων, οι οποίες αντιτίθενται στον Πτωχευτικό Νόμο της κυβέρνησης και είναι αρκετά πιθανό η κινητοποίηση αυτή «να οδηγήσει» στο κτήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου την ερχόμενη Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.